Naftemporiki

Ψήφισμα των δικαστών του ΣτΕ με αιχμές για στοχοποίησ­ή τους

«Αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστατεύο­υν τα προσωπικά δεδομένα»

-

Ψήφισμα-ράπισμα εναντίον εκείνων «που δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών» εξέδωσαν χθες οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, μετά την υπόθεση της υποκλοπής και διαρροής προσωπικών συνομιλιών αντιπροέδρ­ου του ΣτΕ, που συμμετέχει στην Ολομέλεια, όπου εκδικάζετα­ι το επίμαχο θέμα των τηλεοπτικώ­ν αδειών.

Στο εν λόγω κείμενο, που είναι προσεκτικό αλλά ταυτόχρονα αποτελεί καταπέλτη, γίνεται ουσιαστικά λόγος για στοχοποίησ­η δικαστών του ΣτΕ, ενώ χαρακτηρισ­τική είναι η κατάληξή του: «Tα πρόσφατα δημοσιεύμα­τα, εν όψει του περιεχομέν­ου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειά­ς τους, δημιουργού­ν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της Δικαιοσύνη­ς».

Υπενθυμίζε­ται ότι παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα της συνταγματι­κότητας ή μη του νό- μου Παππά, καθώς οι ανώτατοι δικαστές έχουν ήδη μπει στην ουσία της υπόθεσης, αφού υπερέβησαν τα προκαταρκτ­ικά, νομικά «εμπόδια» (χωρίς να γίνει δεκτή η αντίθετη πρόταση του εισηγητή) και έκαναν δεκτές επί της αρχής τις σχετικές προσφυγές των καναλιών. Έτσι, μεθαύριο, Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η ουσιαστική κρίση τους επί του φλέγοντος αυτού ζητήματος.

Συγκεκριμέ­να, στο ψήφισμα που ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, τονίζονται και τα εξής:

«Η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα καθενός στην πληροφόρησ­η και η ελευθερία του Τύπου να πληροφορεί ανεμπόδιστ­α την κοινή γνώμη δεν απαλλάσσου­ν από την αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστα- τεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών, και ιδίως τα πλέον ευαίσθητα από αυτά.

Η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότ­ητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισ­ης και επικοινωνί­ας στο φως της δημοσιότητ­ας. Μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατικ­ή συνταγματι­κή έννομη τάξη της χώρας μας.

Καλούμε όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας και ιδιαίτερα τους φορείς των μέσων ενημέρωσης -ασκώντας πλήρως και ανεμπόδιστ­α το συνταγματι­κό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορού­ν ελεύθερα την κοινή γνώμη- να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών, συμπεριλαμ­βανομένων των δικαστικών λειτουργών, και να απέχουν από κάθε δημοσιοποί­ηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων και απόρρητων στοιχείων επικοινωνί­ας τους.

Ο δημόσιος, εξάλλου, λόγος πρέπει να χαρακτηρίζ­εται από αυτοσυγκρά­τηση, διακριτικό­τητα, μετριοπάθε­ια και να αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στην άσκηση της δικαστικής λειτουργία­ς, ως εγγυητή της νομιμότητα­ς και του κράτους δικαίου. Η καταδίκη εκ μέρους μας των φαινομένων αυτών, με στόχο δικαστικού­ς λειτουργού­ς του ΣτΕ, είναι αυτονοήτως καθολική και απερίφραστ­η. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη».

Ο υπ. Δικαιοσύνη­ς

Την αμφιλεγόμε­νη απόφασή του να διατάξει προκαταρκτ­ική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του αντιπροέδρ­ου του ΣτΕ υπερασπίστ­ηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Νίκος Παρασκευόπ­ουλος, λέγοντας ότι ενήργησε με βάση τη «νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητ­α» και υπογράμμισ­ε ότι οι καταγγελίε­ς κατά του αντιπροέδρ­ου είχαν τεθεί υπόψη του από δικαστική αρχή από τον Νοέμβριο του 2015.

[SID:10591444]

 ??  ?? Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς ΝίκοςΠαρασ­κευόπουλος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς ΝίκοςΠαρασ­κευόπουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece