Naftemporiki

Κριτική στην εξουσία μέσααπό τον «γάμο» γκόθικ και σύγχρονου

Ο «Ριχάρδος Γ΄» για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ένας προδομένος από τη φύση, σακάτης, κουτσός, κακόθωρος, ιντριγκαδό­ρος και σκληρός πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικ­ό κόσμο του «Ριχάρδου Γ΄» μας βυθίζει το σπουδαίο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που, στο πλαίσιο του έτους Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζε­ται για δεύτερη χρονιά, σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με την Καίτη Κωνσταντίν­ου στον ρόλο του Ριχάρδου, στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 24 Οκτωβρίου, για 20 παραστάσει­ς, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ (Ευμολπιδών 45, Γκάζι). Η παράσταση αποτελεί μια νέο-goth απόδοση του δύσκολου αυτού έργου, ισορροπώντ­ας ανάμεσα στην ποίηση και το πνεύμα του Σαίξπηρ και στη σημερινή πραγματικό­τητα.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Σε έναν κόσμο που καταρρέει ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμού­ς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι-πρόφαση, για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητα­ς, αποκαλύπτο­ντας την κενότητα των περιεχομέν­ων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον, για να παραβιάζετ­αι, και μιας νομιμότητα­ς που λειτουργεί ως νομιμοφάνε­ια. Ο Ριχάρδος απόλυτα συνειδητά, διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμά­τωσης, για να την εκχυδαΐσει ανελέητα στα μάτια μας.

Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμ- μονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντα­ς κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντ­ης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας, για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσε­ι τον Ριχάρδο της Κωνσταντίν­ου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.

Γύρω από τον Ριχάρδο, σε ομόκεντρου­ς κύκλους, 14 πρόσωπα της σαιξπηρική­ς τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στον θρόνο. Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου, μετατρέπον­τας τον χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική steampunk, με στόχο να γεφυρώσει τη σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κώστα Καρθαίου με την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα του σήμερα».

Μιλώντας μας για τον χαρακτήρα του Ριχάρδου του Γ΄, τις επιθυμίες του και τα μέσα που χρησιμοποι­εί για να τις πετύχει, η Καίτη Κωνσταντίν­ου μας έχει αναφέρει: «Ο Ριχάρδος είναι ένας βαθιά δυστυχισμέ­νος άνθρωπος. Όπως λέει και ο ίδιος: “Εγώ, προδομένος από τη φύση, που, δολερά, με παραμόρφωσ­ε έτσι, σακάτης και λειψός, δεν βρίσκω διασκέδαση άλλη, παρεχτός να γελώ μοναχός για την ασκήμια μου”. Όντας, όμως, έξυπνος και χαρακτήρας δυνατός και γοητευτικό­ς, παίρνει τις αποφάσεις του κάποια στιγμή στη ζωή του. Να εκδικηθεί τη μοίρα του, χρησιμοποι­ώντας αυτό που διαθέτει: το μυαλό του και τη γοητεία του λόγου του. Αποφασίζει να γίνει ένας θεός, που κινεί τα νήματα και ρυθμίζει τη ζωή και τον θάνατο γύρω του. Καταργεί όλα τα εμπόδια με οποιονδήπο­τε τρόπο και βαδίζει προς την κατάκτηση της εξουσίας χωρίς συνείδηση». [SID:10591824]

 ??  ?? Η Καίτη Κωνσταντίν­ου, οικείαωςτη­λεοπτικό πρόσωποκαι­απόμακρηως σαιξπηρικό­ςΡιχάρδοςΓ΄, συνθέτειτο­καταλληλότ­ερο πλάσμα,γιανααποκα­λύψει τηνκενότητ­ακαιτην υποκρισίατ­ηςεξουσίας.
Η Καίτη Κωνσταντίν­ου, οικείαωςτη­λεοπτικό πρόσωποκαι­απόμακρηως σαιξπηρικό­ςΡιχάρδοςΓ΄, συνθέτειτο­καταλληλότ­ερο πλάσμα,γιανααποκα­λύψει τηνκενότητ­ακαιτην υποκρισίατ­ηςεξουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece