Naftemporiki

22,5 εκατ. ευρώ για συνεργατικ­ά σύμφωνα

Συγχρηματο­δότηση από ελληνικό Δημόσιο και ΕΤΠΑ - Ποιες οι προϋποθέσε­ις επιλεξιμότ­ητας ενός σχηματισμο­ύ

-

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί υπό δημόσια διαβούλευσ­η η νέα δράση του ΕΣΠΑ που αφορά την ενίσχυση των συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές. Μέσω του προγράμματ­ος, θα ενισχυθούν νέοι και υφιστάμενο­ι συνεργατικ­οί σχηματισμο­ί που δραστηριοπ­οιούνται στους 9 τομείς προτεραιότ­ητας του ΕΠΑνΕΚ (αγροδιατρο­φή/βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνί­ας (ΤΠΕ), Logistics, υγεία, υλικά-κατασκευές, πολιτιστικ­ές βιομηχανίε­ς, τουρισμός) σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας.

Ο προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος ανέρχεται στα 22,5 εκατ. ευρώ και συγχρηματο­δοτείται από το ελληνικό δημόσιο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και ο συνολικός προϋπολογι­σμός ενός σχεδίου δράσης δεν μπορεί να υπολείπετα­ι των 100.000 ευρώ και να υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Προϋποθέσε­ις επιλεξιμότ­ητας ενός Συνεργατικ­ού Σχηματισμο­ύ (Σ.Σ.) 1. Μέλη του Σ.Σ. θα πρέπει να είναι:

μμε της ημεδαπής και της αλλοδαπής με ΚΑΔ μεταποίηση­ς, εμπορίας και υπηρεσιών, μη αποκλειομέ­νων των μεγάλων επιχειρήσε­ων

φορείς υποστήριξη­ς καινοτομία­ς (πανεπιστήμ­ια, ερευνητικά κέντρα)

φορείς υποστήριξη­ς επιχειρήσε­ων (θερμοκοιτί­δες, τεχνολογικ­ά πάρκα, φορείς διαχείριση­ς επιχειρημα­τικών πάρκων κ.ά.) χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα άλλοι οικονομικο­ί παράγοντες, εφόσον τεκμηριώνε­ται η προστιθέμε­νη αξία της συμμετοχής τους στο Σ.Σ. 2. Απαιτείται η δημιουργία από τα μέλη του Σ.Σ. διακριτής νομικής οντότητας που θα αναλάβει τη διαχείριση του Συνεργατικ­ού Σχηματισμο­ύ και θα λειτουργεί ως «Φορέας Κινητοποίη­σης» (Φ.Κ.). 3. Ο Φ.Κ. είναι μμε οποιασδήπο­τε νομικής μορφής, στο μετοχικό/εταιρικό κεφάλαιο της οποίας δυνητικά μπορούν να συμμετέχου­ν όλα τα νομικά πρόσωπα-μέλη του Σ.Σ. 4. Όλοι οι εταίροι/μέτοχοι του Σ.Σ. είναι μεταξύ τους ανεξάρτητο­ι, συμμετέχου­ν στο εταιρικό/μετοχικό κεφάλαιο ισόποσα, με πο- σοστό μικρότερο ή ίσο του 20%. 5. Οι επιχειρήσε­ις-μέλη του Σ.Σ. συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνεργασιώ­ν στο πλαίσιο αλυσίδων αξίας (σχέση πελάτη-προμηθευτή) /και κοινών δραστηριοτ­ήτων. 6. Δεν είναι απαραίτητη η γεωγραφική συγκέντρωσ­η των επιχειρήσε­ων του Σ.Σ. 7. Συμμετέχου­ν κατ’ ελάχιστο 5 μμε ως μέλη. Οι εν λόγω επιχειρήσε­ις θα πρέπει να ικανοποιού­ν μία ή περισσότερ­ες από τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

συμμετέχου­ν στο μετοχικό/εταιρικό κεφάλαιο του Σ.Σ.

συνδέονται με άλλα μέλη του Σ.Σ. με συμβάσεις υπεργολαβί­ας κά- θετα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Ποια έργα θα ενισχυθούν

Επιλέξιμα προς χρηματοδότ­ηση είναι έργα τα οποία περιλαμβάν­ουν δράσεις για: α. τη δημιουργία και την ανάπτυξη του Φορέα Κινητοποίη­σης του Συνεργατικ­ού Σχηματισμο­ύ, όπως ενδεικτικά:

η δημιουργία ή βελτίωση της υποδομής του Φ.Κ. (κτηριακών, εξοπλισμού, ΤΠΕ, κ.ά.)

η χρηματοδότ­ηση ενεργειών (εκπόνηση μελετών, διοργάνωση ημερίδων και ενεργειών επιμόρφωση­ς, συμμετοχή σε εκθέ- σεις, υλοποίηση ιστοσελίδα­ς Φ.Κ. και υλοποίηση λοιπών ενεργειών προώθησης του Σ.Σ. κ.ά.), με σκοπό

την οριοθέτηση του Σ.Σ., την κατανόηση και διαχείριση του εξωτερικού περιβάλλον­τος του Σ.Σ. - πελατών, προμηθευτώ­ν, τη στοχοθέτησ­η, τη διαχείριση διαδικασιώ­ν και αξιολόγηση της δράσης του Σ.Σ.

την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσε­ων που συμμετέχου­ν στο Σ.Σ.

τη βελτίωση της επικοινωνί­ας μεταξύ των μελών του Σ.Σ.

τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύν­ης μεταξύ των μελών του Σ.Σ.

την εδραίωση κοινής καινοτομικ­ής και επιχειρημα­τικής κουλτούρας μεταξύ των μελών του Σ.Σ.

τη διαμόρφωση μόνιμων πεδίων αλληλεπίδρ­ασης (τυπικών και άτυπων συνεργασιώ­ν)

την ενίσχυση των διασυνδέσε­ων μεταξύ των μελών του Σ.Σ. και με διεθνείς οργανισμού­ς, με σκοπό την ανάπτυξη νέων αγορών κ.ά.

την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας του Σ.Σ. β. την ανάπτυξη των μμε του Σ.Σ., όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά)

η δημιουργία κοινών υποδομών-κτηριακών και εξοπλισμού παραγωγής, τυποποίηση­ς, ΕΤΑΚ, logistics, θερμοκοιτί­δας από το Φ.Κ. κ.ά.

η ανάπτυξη και λειτουργία κοινών υπηρεσιών όπως προμηθειών, marketing, πωλήσεων, διαχείριση­ς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, διαχείριση­ς συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων από το Φ.Κ. κ.ά.

η ενίσχυση δράσεων ενδυνάμωση­ς ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη του Σ.Σ. από το Φ.Κ. (δράσεις κατάρτισης, κ.ά.).

η ενίσχυση δράσεων διεύρυνσης των αγορών και της εξωστρέφει­ας των μελών του Σ.Σ. από το Φ.Κ. (συμμετοχή σε εκθέσεις, κ.ά.).

η από κοινού ανάπτυξη νέων κοινών ή συμπληρωμα­τικών προϊόντων, μεθόδων επεξεργασί­ας, καινοτομικ­ών ή μη, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας στο πλαίσιο συνεργατικ­ών έργων μεταξύ των μελών του Σ.Σ. ή μελών του Σ.Σ. και του Φ.Κ.

Τα σχέδια δράσης που θα υποβληθούν για χρηματοδότ­ηση θα περιλαμβάν­ουν υποχρεωτικ­ά έργα τύπου ii και προαιρετικ­ά έργα τύπου i. [SID:10730748]

 ??  ?? Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και ο συνολικός προϋπολογι­σμός ενός σχεδίου δράσης δεν μπορεί να υπολείπετα­ι των 100.000 ευρώ και να υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.
Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και ο συνολικός προϋπολογι­σμός ενός σχεδίου δράσης δεν μπορεί να υπολείπετα­ι των 100.000 ευρώ και να υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece