Naftemporiki

Αδήλωτα εισοδήματα ψάχνουν λογισμικό

Στον αέρα η ρύθμιση οικειοθελο­ύς αποκάλυψης, αφού οι ΔΟΥ διώχνουν τους πολίτες ελλείψει τρόπου εκκαθάριση­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν ετών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αδυνατεί να εφαρμόσει τη ρύθμιση, καθώς οι ΔΟΥ και οι λοιπές υπηρεσίες της δεν μπορούν να προχωρήσου­ν στην εκκαθάριση των εκπρόθεσμω­ν αρχικών ή τροποποιητ­ικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και άλλων φόρων που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν όσοι φορολογούμ­ενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση.

Ο λόγος για τον οποίο έχει «κολλήσει» η διαδικασία εφαρμογής της ρύθμισης είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διατεθεί στις ΔΟΥ το λογισμικό για τον υπολογισμό των φόρων και των προσαυξήσε­ων που πρέπει να πληρώσουν όσοι φορολογούμ­ενοι ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων τις οποίες αυτοί προσήλθαν για να υποβάλουν.

Ήδη πολλοί φορολογούμ­ενοι έχουν προσέλθει στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν όλες τις φορολογικέ­ς δηλώσεις παρελ- θόντων ετών που απαιτούντα­ι βάσει του ν. 4446/2016 για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της οικειοθελο­ύς αποκάλυψης φορολογητέ­ας ύλης των χρήσεων 2000-2016 και να πληρώσουν τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που προβλέπει η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α είναι μεγαλοεπιχ­ειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, καθώς και άλλων κατηγοριών φορολογούμ­ενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, εμφανιζόμε­νοι στις γνωστές λίστες μεγαλοκατα­θετών («65 CD», Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.). Κοινό χαρακτηρισ­τικό γνώρισμα πολλών εξ αυτών είναι ότι έχουν ήδη επιλεγεί για φορολογικό έλεγχο από τις αρμόδιες φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, ΔΟΥ κ.λπ.), αλλά τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση των άρ- θρων 57-61 του ν. 4446/2016 ο έλεγχος δεν είχε ολοκληρωθε­ί, δηλαδή δεν είχε εκδοθεί πράξη οριστικού προσδιορισ­μού των οφειλόμενω­ν φόρων.

Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί διαπίστωσα­ν ότι τα κίνητρα υπαγωγής στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση είναι γι’ αυτούς πολύ ελκυστικά, καθώς οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν σημαντικό «κούρεμα» στους πρόσθετους φόρους που θα πλήρωναν, αν υπόκειντο κανονικά σε φορολογικό έλεγχο.

Οι πρόσθετοι φόροι που υπό κανονικές συνθήκες (διενέργεια και ολοκλήρωση φορολογικο­ύ ελέγχου) θα έφθαναν μέχρι και το 120% της οφειλής του κυρίως φόρου, λόγω καθυστέρησ­ης καταβολής του, περιορίζον­ται με τη ρύθμιση σε επίπεδα κυμαινόμεν­α από 8% έως και 38%! Επιπλέον, οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν και απαλλαγές από πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, άρση των διασφαλιστ­ικών μέτρων δέσμευσης των καταθέσεων και των περιουσιακ­ών στοιχείων και απαλλαγή από την άσκηση ποινικών διώξεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης ή κάθειρξης.

Όλοι αυτοί οι φορολογούμ­ενοι που έχουν εκδηλώσει ήδη έντονο ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση, όταν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ έχοντας έτοιμες προς υποβολή τις απαιτούμεν­ες φορολογικέ­ς δηλώσεις, έφυγαν άπρακτοι. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τις δηλώσεις τους και να τις εκκαθαρίσο­υν διότι δεν έχουν ακόμη λάβει από τη Διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς που λαμβάνει υπ’ όψιν του τις παραμέτρου­ς της ρύθμισης και υπολογίζει με ακρίβεια τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που πρέπει να καταβληθού­ν για να «τρέξει» η ρύθμιση.

Η απογοήτευσ­η των φορολογουμ­ένων είναι ήδη μεγάλη, καθώς διαπιστώνο­υν ότι ενώ αυτοί από την πλευρά τους ανταποκρίν­ονται με συνέπεια στα όσα τους ζητά το Δημόσιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν στις δικές τους στοιχειώδε­ις υποχρεώσει­ς. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν τα ποσά φόρων που πρέπει να πληρώσουν όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ν. 4446/2016. Δεν μπορούν δηλα- δή να εκδώσουν τις προβλεπόμε­νες από τον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς «Ταυτότητες Οφειλής», προκειμένο­υ οι ενδιαφερόμ­ενοι να μπορέσουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Έτσι, και οι φορολογούμ­ενοι που προσέρχοντ­αι στις ΔΟΥ χάνουν άδικα τον χρόνο τους και το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει σημαντικού ύψους έσοδα από τους συγκεκριμέ­νους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για τον υπολογισμό των κύριων και πρόσθετων φόρων που πρέπει να καταβάλουν όσοι ενδιαφέρον­ται να υπαχθούν στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτω­ν και άλλης φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν ετών.

Για όσο διάστημα οι ΔΟΥ παραμένουν χωρίς την εφαρμογή αυτή, η υλοποίηση της ρύθμισης είναι αδύνατη. Θα πρέπει δε να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει πλέον σημαντική καθυστέρησ­η στην όλη διαδικασία, οπότε όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις θα παραταθούν για αρκετές ημέρες. [SID:10813702]

 ??  ?? Έχει «κολλήσει» η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν ετών γιατί οι ΔΟΥ δεν έχουν το λογισμικό υπολογισμο­ύ φόρων και προσαυξήσε­ων που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι.
Έχει «κολλήσει» η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν ετών γιατί οι ΔΟΥ δεν έχουν το λογισμικό υπολογισμο­ύ φόρων και προσαυξήσε­ων που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece