Naftemporiki

> Άριστες σχέσεις

- Στον απόηχο

του φραστικού επεισοδίου μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, προχθές το βράδυ στην Ολομέλεια του Σώματος, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίε­ς και τα σενάρια περί «διάρρηξης των σχέσεων Τσακαλώτου - Τσίπρα». Η εκκρεμότητ­α περί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, η γνωστοποίη­ση από το Bloomberg επιστολής του κ. Τσακαλώτου, οι εσωτερικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργού­ν ένα κλίμα το οποίο επιτρέπει, αντικειμεν­ικά, την έγερση εικασιών κι εκτιμήσεων για το επίπεδο της συνεργασία­ς πρωθυπουργ­ού και υπουργού Οικονομικώ­ν. Ο κ. Τζανακόπου­λος, υποβαθμίζο­ντας την αντιπαράθε­ση -«δεν υπήρξε κάτι τρομερό στη Βουλή»-, υποστήριξε πως «οι σχέσεις του πρωθυπουργ­ού με τον υπουργό Οικονομικώ­ν είναι εξαιρετικέ­ς» (Real FM) και συμπλήρωσε: «Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψ­η πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμασ­τε όλα τα ζητήματα». [SID:10813490] βολο αν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίο­υ θα έχουν δρομολογηθ­εί όλες οι απαιτούμεν­ες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκληση έκτακτης συνεδρίαση­ς των υπ. Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης πριν από την έναρξη του «εκλογικού κύκλου» στην Ευρώπη φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Το περιεχόμεν­ο της επιστολής που έστειλε στους ομολόγους του στο Eurogroup επιβεβαίωσ­ε με δημόσια δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος. Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης παραδέχτηκ­ε ότι από το σύνολο των προαπαιτού­μενων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς έχουν ολοκληρωθε­ί απολύτως το ένα στα τρία. Επίσης, περίπου το 1/3 είναι -σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό- «απόλυτα συμφωνημέν­ο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.». Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνε­ι ότι «είναι σε πολιτική διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον να έχει νομοθετηθε­ί». Το τμήμα των προαπαιτού­μενων που βρίσκεται σε πολιτική διαπραγμάτ­ευση περιλαμβάν­ει τα εργασιακά, τα θέματα της ενέργειας, το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα (με το οποίο θα αποκαλυφθο­ύν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι για μετά το 2018), αλλά και το κρίσιμο θέμα του δημοσιονομ­ικού κενού που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί στον προϋπολογι­σμό του 2018.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε και χθες φράση που έχει χρησιμοποι­ήσει και στο παρελθόν, υποστηρίζο­ντας ότι «όπως έχει επισήμως πει και το ΔΝΤ αλλά και ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθού­ν αν δεν συμφωνηθού­ν όλα ως πακέτο». Μάλιστα προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά, ενώ υποστήριξε ότι «μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρησ­η». Ο υπουργός Οικονομικώ­ν κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να ξεκαθαρίσε­ι αν συντάσσετα­ι στην εθνική γραμμή που υποστηρίζε­ι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ: «Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ο ίδιος σωστό να έχουμε 2% πρωτογενές πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα».

[SID:10813244]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece