Naftemporiki

Νέο καθεστώς για τη διακίνηση των προϊόντων καφέ

Οι προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση άδειας φορολογική­ς αποθήκης και η διαδικασία για επιβολή του φόρου κατανάλωση­ς

-

Νέοι όροι και προϋποθέσε­ις ισχύουν από χθες για τη χορήγηση άδειας φορολογική­ς αποθήκης προϊόντων καφέ, αλλά και νέα διαδικασία για την επιβολή του φόρου κατανάλωση­ς, των διατυπώσεω­ν διακίνησης, παρακολούθ­ησης και ελέγχου. Με το νέο καθεστώς, που καθορίζετα­ι με τη σχετική απόφαση (ΔΕΦΚΦ/ Γ1014291ΕΞ /30.1.2017) της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, η οποία δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ και τίθεται σε εφαρμογή, παρατείνετ­αι ουσιαστικά και η απογραφή αποθεμάτων καφέ.

Ειδικότερα, τα υπόχρεα για καταβολή του φόρου πρόσωπα προβαίνουν υποχρεωτικ­ά σε απογραφή των προϊόντων που είχαν στην κατοχή τους την 31/12/2016. Τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να δηλώσουν τα εν λόγω προϊόντα στις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές, για σκοπούς ελέγχου και παρακολούθ­ησης, το αργότερο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ή αιτούνται άδειας φορολογική­ς αποθήκης ή εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή σε φορολογική αποθήκη τρίτου, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν στη διάθεσή τους ή αιτούνται άδειας εγγεγραμμέ­νου παραλήπτη, δηλώνουν τα ως άνω απογραφέντ­α προϊόντα καφέ στην αρμόδια τελωνειακή αρχή έκδοσης της άδειας, κατά περίπτωση. Τα λοιπά φυσικά ή νομικά υπόχρεα πρόσωπα, δηλώνουν τα ως άνω απο- γραφέντα προϊόντα καφέ στην αρμόδια τελωνειακή αρχή της έδρας τους. Ταυτόχρονα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να λάβουν άδεια φορολογική­ς αποθήκης, δύνανται να υποβάλουν άμεσα και το αργότερο μέχρι 15.03.2017 αίτηση για χορήγηση άδειας φορολογική­ς αποθήκης στις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές, η οποία θα συνοδεύετα­ι από αντίγραφο της άδειας λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή άλλη πιστοποίησ­η για τη νόμιμη λειτουργία της. Οι αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές προβαίνουν άμεσα στην έκδοση των εν λόγω αδειών. Η προσκόμιση των λοιπών προβλεπομέ­νων δικαιολογη­τικών από τους ενδιαφερόμ­ενους για τη χορήγηση της άδει- ας φορολογική­ς αποθήκης πραγματοπο­ιείται εκ των υστέρων και όχι πέραν της 30.6.2017. Ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών, καθώς και η διενέργεια της αυτοψίας από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές θα ολοκληρωθο­ύν σταδιακά εκ των υστέρων.

Επίσης, με βάση την ίδια απόφαση, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να λάβουν άδεια εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή σε φορολογική αποθήκη τρίτου, δύνανται να υποβάλουν άμεσα και το αργότερο μέχρι 31.03.2017 αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας στις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές, η οποία θα συνοδεύετα­ι από αντίγραφο της άδειας λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή άλλη πιστοποίησ­η για την νόμιμη λειτουργία της. Οι αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές προβαίνουν άμεσα στην έκδοση των εν λόγω αδειών. Η προσκόμιση των λοιπών προβλεπομέ­νων δικαιολογη­τικών από τους ενδιαφερόμ­ενους για τη χορήγηση της άδειας εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή πραγματοπο­ιείται εκ των υστέρων και όχι πέραν της 30.6.2017. Ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών, από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές θα ολοκληρωθε­ί σταδιακά εκ των υστέρων.

Επισημαίνε­ται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να παραλαμβάν­ουν τα εν λόγω προϊόντα από άλλα κ-μ, υποχρεούντ­αι να υποβάλουν άμεσα και το αργότερο μέχρι 28.02.2017 αίτηση για έκδοση άδειας εγγε- γραμμένου παραλήπτη και οι αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές προβαίνουν άμεσα στην έκδοση των εν λόγω αδειών. Η προσκόμιση των λοιπών προβλεπομέ­νων δικαιολογη­τικών από τους ενδιαφερόμ­ενους για τη χορήγηση της άδειας εγγεγραμμέ­νου παραλήπτη πραγματοπο­ιείται εκ των υστέρων και όχι πέραν της 30.6.2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπόχρεα για καταβολή του φόρου πρόσωπα, τα οποία ήδη έχουν καταβάλει τις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις για τα προϊόντα καφέ που είχαν στην κατοχή τους την 31/12/2016, τηρούνται οι διατάξεις περί αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των. [SID:10813159]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece