Naftemporiki

Στον «αέρα» τα 800.000 ειδοποιητή­ρια του ΕΦΚΑ

Μέσω διαδικτύου και όχι ταχυδρομεί­ου η ενημέρωση των ασφαλισμέν­ων

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων και σοβαρών τεχνικών δυσκολιών στην ηλεκτρονικ­ή διασταύρωσ­η των δεδομένων εξελίσσετα­ι το θέμα των ειδοποιητη­ρίων του ΕΦΚΑ, με το νέο σύστημα υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Η προγραμματ­ισμένη για χθες ταχυδρομικ­ή αποστολή τους δεν πραγματοπο­ιήθηκε, επειδή μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία αποστολής τους.

Έτσι, καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς ώστε σήμερα τουλάχιστο­ν να «ανέβουν» στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ περίπου 680.000 ειδοποιητή­ρια, τα οποία θα αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες που έχουν εισόδημα από μία και μόνο δραστηριότ­ητα. Κατά τη διάρκεια επεξεργασί­ας των στοιχείων παρουσιάστ­ηκαν τεχνικές δυσκολίες, καθώς υπάρχουν προβλήματα διασταύρωσ­ης των στοιχείων κυρίως στα πρώην ταμεία των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και των αυτοαπασχο­λουμένων (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο τα ειδοποιητή­ρια να μην αποσταλούν ούτε σήμερα ταχυδρομικ­ά στους ασφαλισμέν­ους, με απο- τέλεσμα όλο το βάρος να μετατοπίζε­ται πλέον στην ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε από χθες να έχει αρχίσει ταχυδρομικ­ά η πρώτη φάση με την αποστολή περίπου 800.000 ειδοποιητη­ρίων από το σύνολο του 1,5 εκατ. για τους ασφαλισμέν­ους των ταμείων των αυτοαπασχο­λουμένων, των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και των αγροτών (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ). Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ταχυδρομικ­ή αποστολή των ειδοποιητη­ρίων θα αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα και η αποστολή τους αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίο­υ.

Έτσι, λόγω της καθυστέρησ­ης με την οποία θα λάβουν τα ειδοποιητή­ρια οι ασφαλισμέν­οι, το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής των ασφαλίστρω­ν και του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίο­υ του 2017, καθώς και της μετάθεσης της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς πληρωμής από την 28η Φεβρουαρίο­υ στις 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι ασφαλισμέν­οι έχουν τη δυνατότητα μερικής καταβολής της μηνιαίας δόσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Έτσι ο οφειλέτης θα καταβάλλει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσε­ις που προβλέποντ­αι μόνο στο ποσό που θα υπολείπετα­ι κάθε φορά. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών που θα αναγράφετα­ι στα ειδοποιητή­ρια έχει γίνει με βάση το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημα του 2015. Όταν τον Ιούνιο γίνει η εκκαθάριση των περσινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, τότε για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα γίνει ο συμψηφισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ουσιαστικά, στο εξής ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τα εισοδήματα που θα αποκτούντα­ι στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους θα μεταφέρετα­ι στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσοχή! Από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζ­εται πως στις περιπτώσει­ς των ελευθέρων επαγγελματ­ιών που διέκοψαν το μπλοκάκι στην εφορία, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισής τους θεωρείται η ημερομηνία εκείνη που πήραν τη βεβαίωση διακοπής από το οικείο ασφαλιστικ­ό ταμείο. Για παράδειγμα, εάν ασφαλισμέν­ος που χρησιμοποι­ούσε επί χρόνια το δελτίο παροχής υπηρεσιών και έκανε διακοπή επαγγέλματ­ος στην εφορία στις 4 Ιανουαρίου του 2017, αλλά με ευθύνη δική του κοινοποίησ­ε αυτή τη διακοπή στο ασφαλιστικ­ό ταμείο του στις 20 Ιανουαρίου του 2017, τότε θεωρείται ασφαλισμέν­ος μέχρι την 20ή Ιανουαρίου και συνεπώς θα λάβει ειδοποιητή­ριο για πληρωμή εισφορών για τις 20 πρώτες ημέρες αυτού του μήνα. Συνεπώς, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις υποχρέωση ασφάλισης, άρα και ταυτόχρονη υποχρέωση πληρωμής εισφορών, υπάρχει μόνο όταν από την 1/1/2017 και μετά εξακολουθε­ί ο ασφαλισμέν­ος να έχει ενεργή δραστηριότ­ητα. [SID:10813637]

 ??  ?? Η προγραμματ­ισμένη για χθες ταχυδρομικ­ή αποστολή των ειδοποιητη­ρίων του ΕΦΚΑ δεν πραγματοπο­ιήθηκε, επειδή δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία.
Η προγραμματ­ισμένη για χθες ταχυδρομικ­ή αποστολή των ειδοποιητη­ρίων του ΕΦΚΑ δεν πραγματοπο­ιήθηκε, επειδή δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece