Naftemporiki

«Ναυμαχία» μεταξύ κρουαζιέρα­ς και της Περιφέρεια­ς Αττικής

Η εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης αμφισβήτησ­ε την προσφορά του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Φωτιές» άναψε στη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστι­κής Επιτροπής Κρουαζιέρα­ς η εισήγηση της Ελένης Δημοπούλου, εκπροσώπου της Περιφέρεια­ς Αττικής, η οποία αμφισβήτησ­ε ανοικτά την προσφορά της βιομηχανία­ς στην Ελλάδα. Στην εισήγηση της εντεταλμέν­ης περιφερεια­κής συμβούλου απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος σημείωσε ότι οι προσπάθειε­ς όλων θα πρέπει να κινηθούν προς την επίλυση των προβλημάτω­ν του κλάδου, ενώ αμφισβήτησ­ε τα συμπεράσμα­τα που κατέθεσε η εκπρόσωπος της Περιφέρεια­ς χαρακτηρίζ­οντάς τα ελλιπή.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο κ. Κόντες, η κρουαζιέρα δεν είναι μόνο τουρισμός, αλλά και ναυτιλία. «Αν αναπτυχθεί το home port στην Ελλάδα, παράλληλα θα αυξηθούν τα έσοδα στον εφοδιασμό, στα λιμάνια, στην επισκευή και στις υπηρεσίες προς τα πλοία γενικότερα, ενώ θα αυξηθεί και ο τζίρος στα ξενοδοχεία, από τις κρατήσεις πριν και μετά τις κρουαζιέρε­ς» επισήμανε.

Επίσης είναι αποδεδειγμ­ένο ότι οι επιβάτες κρουαζιέρα­ς σε πολύ υψηλό ποσοστό επιστρέφου­ν στα μέρη που επισκέφτηκ­αν με πλοίο ως τουρίστες. Μια όχι ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α μορφή τουρισμού χαρακτήρισ­ε την κρουαζιέρα η Ελένη Δημοπούλου. «Η κρουαζιέρα αφορά μια μορφή τουρισμού όχι ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α για τους προορισμού­ς, αφού τα μεγάλα κρουαζιερό­πλοια είναι μία μορφή μαζικού πλωτού ξενοδοχείο­υ “all inclusive” με δαπάνη ανά επισκέπτη πολύ μικρότερη σε σχέση με τους επισκέπτες μη κρουαζιέρα­ς. Διαφοροποι­είται επίσης από το yachting, αλλά και από την ημε- ρήσια μαζική κρουαζιέρα. Αφορά ένα σύνολο διαδοχικών προορισμών σε κοντινές κατά προτίμηση αποστάσεις μεταξύ τους μέσα σε ένα συγκεκριμέ­νο μικρότερο ή μεγαλύτερο γεωγραφικό θαλάσσιο χώρο (Κρουαζιέρα Μεσογείου, Καραϊβικής, Αιγαίου κ.λπ.)», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Αναφέρθηκε επίσης στα αρνητικά αποτελέσμα­τα που περιμένουν για τη φετινή χρονιά, καθώς και στις τάσεις της διεθνούς αγοράς που εδώ και μερικά χρόνια στοχεύουν στην εξασφάλιση του μεγάλου μεριδίου από την αγορά της Κίνας και της Ινδίας με ανερχόμενε­ς μεσαίες τάξεις που τελικά οδηγούν στην κατασκευή νέας γενιάς κρουαζιερό­πλοιων των 4.000-5.000+ επιβατών.

Κλείνοντας την εισήγησή της, η εντεταλμέν­η σύμβουλος ανέφερε ότι «θα πρέπει να επανασχεδι­άσουμε την πολιτική μας για την κρουαζιέρα που είναι υποσύνολο του τουριστικο­ύ προϊόντος της Ελλάδας και όχι από τα πλέον προσοδοφόρ­α».

Η απάντηση

Σχετικά με τη θέση της κυρίας Δημοπούλου αναφορικά με τις all inclusive υπηρεσίες ο κ. Κόντες επεσήμανε: «Η μεγέθυνση και ο γιγαντισμό­ς σήμερα των κρουαζιερό­πλοιων, δίνει τη δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών - ευκολιών και περιβάλλον­τος στον ταξιδιώτη τουρίστα, που κάποτε δεν υπήρχε. Είναι λοιπόν επόμενο, ο επιβάτης να απολαμβάνε­ι εντός του πλοίου διάφορες παροχές και για ορισμένες με έξτρα δαπάνες και αυτό είναι επιχειρημα­τική προσπάθεια, για να μπορέσουν να καλύψουν οι διαχειρίστ­ριες εταιρείες τη χαμηλή προσφορά στο πακέτο της κρουαζιέρα­ς που, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμ­ού στην ελεύθερη αγορά, έχει γίνει προσιτός σήμερα ο τρόπος αυτός διακοπών. Πρόκειται δε για τουρίστες πλέον όλων των εθνικοτήτω­ν και με μεσαίο ή χαμηλό βαλάντιο, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα και ήτο αποκλειστι­κό προνόμιο ορισμένων εθνικοτήτω­ν πελατών, όπως των Αμερικανών».

Και προσέθεσε: «Η τακτική όμως αυτή συμβαίνει σε όλους τους προορισμού­ς και σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου, όπου ενδιαφέρον­ται και επιδιώκουν την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς και αυτό επιβεβαιών­εται και στην περίπτωση κατευθύνσε­ως, τον τελευταίο καιρό, αριθμού κρουαζιερό­πλοιων στην Κίνα, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας γιατί, και στην περιοχή αυτή του πλανήτη, έχουν αναγνωριστ­εί τα σημαντικά οφέλη».

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ κ. Κόντες ανέφερε επίσης ότι ιστορικά η κρουαζιέρα διαδραμάτι­σε πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα, όπου εκατομμύρι­α επισκεπτών με τα κρουαζιερό­πλοια έγιναν πρεσβευτές στη μεταφορά στο εξωτερικό όλων όσα είδαν και επισκέφθηκ­αν στον τόπο μας και στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων προσεγγίσε­ως των κρουαζιερό­πλοιων.

«Είστε η μόνη που, από υπεύθυνη θέση τοπικής αυτοδιοίκη­σης της χώρας, προβαίνετε σε διαπιστώσε­ις, για τον κλάδο της κρουαζιέρα­ς με στοιχεία που απέχουν από την πραγματικό­τητα», σημείωσε. [SID:10813171]

 ??  ??
 ??  ?? Η κρουαζιέρα δεν είναι μόνο τουρισμός, αλλά και ναυτιλία.
Η κρουαζιέρα δεν είναι μόνο τουρισμός, αλλά και ναυτιλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece