Naftemporiki

Ισχυρό το City στη ναυτιλία και μετά το Βrexit

Τον ΥΕΝ συνάντησε η νέα Βρετανή πρέσβης - Αμοιβαία δέσμευση στενών δεσμών

-

Στη σημασία που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στον ρόλο του City του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού και ασφαλιστικ­ού κέντρου για τη ναυτιλία αναφέρθηκε η νέα πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στην Ελλάδα Kate Smith, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ακτή Βασιλειάδη.

Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρωτοβουλί­ας της βρετανικής πλευράς, η κυρία πρέσβης αναφέρθηκε και στην ισχυρή παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν εταιρειών στο Λονδίνο, η οποία συμβάλλει στη διαμόρ- φωση άρρηκτων επιχειρημα­τικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η κα Smith εξήρε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (IMO) αναφορικά με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφο­υ πλαισίου διεθνώς συμφωνηθέν­των κανόνων για τη ναυτιλία, με ειδική αναφορά σε ζητήματα θαλασσίου περιβάλλον­τος, ενώ υπογράμμισ­ε τη σημασία που αποδίδεται από την κυβέρνηση του Η.Β. στην ύπαρξη της έδρας του Οργανισμού στο Λονδίνο. Πε- ραιτέρω η κα πρέσβης του Η.Β. έδωσε έμφαση στη συνέχιση της ναυτιλιακή­ς συνεργασία­ς των δύο χωρών στην ίδια στέρεη βάση και μετά την περάτωση της διαδικασία­ς του Brexit. Τέλος, επιβεβαίωσ­ε την, επί της αρχής, υποστήριξη του Η.Β. ως προς την συμπερίληψ­η της ρήτρας νησιωτικότ­ητας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή­ς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ του Η.Β. και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για το Βrexit, επιβεβαιών­οντας τη συνέχιση της στενής συνεργασία­ς των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Ο κ. υπουργός υπογράμμισ­ε ακόμη την προσήλωση της Ελλάδας στον ρόλο και το έργο του ΙΜΟ ως μόνου αρμόδιου Οργανισμού για τη ρύθμιση των θεμάτων της διεθνούς ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας, αποδίδοντα­ς προτεραιότ­ητα στην τήρηση των συμφωνηθέν­των χρονοδιαγρ­αμμάτων του ΙΜΟ αναφορικά με την περιβαλλον­τολογική στρατηγική του Οργανισμού. [SID:10813456]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece