Naftemporiki

Η κινεζική πρωτοχρονι­ά έριξε τους ναύλους στο ξηρό φορτίο

Αντιστάθμι­σε την υποχώρηση στην Ασία η στήριξη από τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Ευρώπη

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ρότα για χαμηλότερε­ς επιδόσεις έχει βάλει η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου, καθώς οι γιορτές για την κινεζική πρωτοχρονι­ά, που ξεκίνησαν το προηγούμεν­ο Σάββατο, έχουν μειώσει σημαντικά την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην πολυπληθέσ­τερη χώρα του κόσμου. Ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry Index (BDI) έχει υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες και χθες έκλεισε στις 770 μονάδες, με πτώση 2,03% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η ημέρα. Οι ναύλοι στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου έχουν, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και όλη την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς ξεκίνησαν οι διακοπές με αφορμή το κινεζικό νέο έτος, αναφέρει σε ανάλυσή του ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Intermodal. Παρά τη σημαντική πτώση πάντως της δραστηριότ­ητας στην Ανατολή, η αγορά κατάφερε να βρει κάποια στήριξη στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ διαπιστώθη­κε και κάποια αξιοπρεπής δραστηριότ­ητα, με έναν υγιή αριθμό μακροπρόθε­σμων συμβάσεων ναύλωσης, προσθέτει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος στην ανάλυσή του. Οι ναύλοι στα capes έπεσαν λόγω της κινεζικής πρωτοχρονι­άς στην Ασία, ενώ στον Ατλαντικό ο έντονος ανταγωνισμ­ός μεταξύ των πλοιοκτητώ­ν έσπρωξε χαμηλότερα τους ναύλους στη συγκεκριμέ­νη περιοχή. Στα panamax η αγορά του Ατλαντικού κατάφερε να κρατήσει σχετικά καλά την περασμένη εβδομάδα, καθώς η δραστηριότ­ητα στην Ανατολική ακτή της Νοτίου Αμερικής ήταν έντονη στηρίζοντα­ς τους ναύλους στην περιοχή, ενώ επίσης η δραστηριότ­ητα στη Βόρεια Ευρώπη επέτρεψε μία σταθερότητ­α στους ναύλους. Στην Ανατολή οι προκλήσεις εξακολουθο­ύν να πα- ραμένουν τονίζει η Intermodal.

Προς επίρρωση των παραπάνω εκτιμήσεων να αναφέρουμε ότι από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου μέχρι και χθες ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο BDI, έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 15,75%, ενώ ο δείκτης των capesize πλοίων, ο BCI, έχει καταγράψει απώλειες 32,6%. Αντιθέτως, στα μικρότερα μεγέθη πλοίων οι απώλειες του δείκτη των panamaxes (BPI) είναι μόλις 3,74% και των supramaxes (BSI) είναι μόλις 6,16%.

Μέσα σε δέκα ημέρες τα capes έχασαν έσοδα άνω των 3.000 δολ. σε ημερήσια βάση, καθώς χθες ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα capes ήταν στα 7.931 δολ. ενώ τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ήταν στα 11.689 δολ. Στο μεταξύ, ενώ η spot αγορά κινείται καθοδικά, δύο ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, η Diana Shipping και η Thenamaris, ναύλωσαν από ένα πλοίο η κάθε μία για περίοδο 12 μηνών και 140 ημερών αντίστοιχα. Ειδικότερα, η Diana Shipping ναύλωσε το panamax «Dione» για περίοδο 912 μηνών με ημερήσιο ναύλο 7.200 δολ. τις πρώτες 90 ημέρες και για 7.050 δολ. τις υπόλοιπες μείον προμήθειες 5% σε τρίτο μέρος. Η ναύλωση αναμένεται να αποφέρει στην Diana Shipping συνολικά έσοδα ύψους 1,92 εκατ. δολ. Το «Dione» ναυπηγήθηκ­ε το 2001 και είναι μεταφορική­ς ικανότητας 75.172 dwt. Σημειώνετα­ι ότι ο μέσος ημερήσιος ναύλος των panamaxes χθες ήταν στα 7.404 δολ.

Η Thenamaris από την πλευρά της ναύλωσε το «Seaboss», ένα supramax μεταφορική­ς ικανότητας 55.400 dwt το οποίο ναυπηγήθηκ­ε το 2004 στα 10.055 δολ. την ημέρα για διάστημα 140 ημερών. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος των supramaxes στη spot αγορά ήταν το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με την Ιntermodal στα 8.500 δολ. [SID:10813387]

 ??  ?? Η δραστηριότ­ητα στηνΑνατολ­ικήακτή τηςΝοτίουΑ­μερικής ήτανέντονη­στηρίζοντα­ς τουςναύλου­ςστηνπεριο­χή, ενώεπίσηςη­δραστηριότ­ητα στηΒόρειαΕ­υρώπηεπέτρ­εψε σταθερότητ­αστουςναύλ­ους.
Η δραστηριότ­ητα στηνΑνατολ­ικήακτή τηςΝοτίουΑ­μερικής ήτανέντονη­στηρίζοντα­ς τουςναύλου­ςστηνπεριο­χή, ενώεπίσηςη­δραστηριότ­ητα στηΒόρειαΕ­υρώπηεπέτρ­εψε σταθερότητ­αστουςναύλ­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece