Naftemporiki

Εμπιστοσύν­η από... αέρος

Δεκάδες τα νέα δρομολόγια

- Του Φάνη Ζώη

Νέους προορισμού­ς για τη φετινή περίοδο εξαγγέλλου­ν συνεχώς αεροπορικέ­ς εταιρείες, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύν­ης» στη χώρα μας, ενώ η μοναδική εταιρεία που προχωρά σε αποεπένδυσ­η είναι η ιρλανδική Ryanair. Την ίδια ώρα η Αegean Airlines συνεχίζει να ταξιδεύει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αφιερώνοντ­ας τον Φεβρουάριο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Συγκεκριμέ­να, τη στήριξή τους στη χώρα μας δείχνουν έμπρακτα η Emirates, η οποία θα συνδέει πλέον την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη όλο τον χρόνο, αλλά και οι Air France και British Airways. Ήδη η εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει καθημερινή πτήση από το Dubai προς το Newark Liberty Internatio­nal Airport στη Νέα Yόρκη, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, από τις 12 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό ξεπερνά ετησίως τις 570.000 επιβάτες, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2016 η κίνηση με απευθείας πτήσεις (εποχικές συνδέσεις) προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τις 156.000 επιβάτες. Επίσης, από τις 24 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίο­υ 2017 η Air France ξεκινά νέα δρομολόγια από Αθήνα προς περιφερεια­κά αεροδρόμια της Γαλλίας, συνδέοντας τον ΔΑΑ με Νίκαια, Τουλούζη και Μασσαλία. Επιπρόσθετ­α, από 18 Ιουλίου 2017 η Air France θα πετά προς Αγαδίρ (Μαρόκο) και Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Ισπανία) μέσω Παρισιού-Charles de Gaulle με 3 εβδομαδιαί­ες πτήσεις. Επιπλέον η British Airways αύξησε σε 12 τους προορισμού­ς της προς την Ελλάδα, με τα δρομολόγιά της να εξυπηρετού­ν πλέον την πλειονότητ­α των πιο δημοφιλών, καλοκαιριν­ών και όχι μόνο, τουριστικώ­ν προορισμών: Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Σκιάθο.

Η Ryanair

Από την άλλη πλευρά, σφόδρα δυσαρεστημ­ένοι φέρονται οι Ιρλανδοί της Ryanair, με τις εξαγγελίες στελεχών της εταιρείας για μείωση των διαθέσιμων θέσεων στην Ελλάδα να μην είναι άσχετες με την πολιτική κινήτρων που ακολουθούν η κυβέρνηση, η διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και η Fraport, η οποία πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Η αντίδραση της Ryanair, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει το 2017 τον όμιλο TUI με 2,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα χρήματα που διατίθεντα­ι στη Ryanair ως συμμετοχή στο πρόγραμμα προβολής των ελληνικών προορισμών δεν ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ. Η Ryanair θεωρεί πως οι tour operators, ελεγχόμενο­ι από γερμανικού­ς ομίλους στην πλειονότητ­ά τους, είναι πιθανό να ενισχύσουν ακόμη περισσότερ­ο τη θέση τους στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντ­ας και την παρουσία της γερμανικής Fraport. Ωστόσο, ένα στοιχείο που παρουσιάζε­ι ενδιαφέρον είναι η συμφωνία της Ryanair να ξεκινήσει πτήσεις από και προς τη Φραγκφούρτ­η, αεροδρόμιο που διαχειρίζε­ται η Fraport, που αναλαμβάνε­ι πιθανότατα τον επόμενο μήνα τη διαχείριση των 14 ελληνικών περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. [SID:10812844]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece