Naftemporiki

Νέο πλαίσιο ειδικής διαπραγμάτ­ευσης στο Χ.Α.

Πώς και με ποια κριτήρια αξιολογούν­ται - Πώς εκτελούν τις συναλλαγές

-

Νέες προϋποθέσε­ις και παραμέτρου­ς στην άσκηση Ειδικής Διαπραγμάτ­ευσης από τα μέλη του Χ.Α. έφεραν οι πρόσφατες αλλαγές που ενέκρινε και ήδη έθεσε σε εφαρμογή το Χρηματιστή­ριο από την περασμένη Δευτέρα.

Οι αλλαγές στοχεύουν στην ουσιαστική ενδυνάμωση του ρόλου του Ειδικού Διαπραγματ­ευτή, ο οποίος εισάγοντας ταυτόχρονε­ς εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών ενισχύει τη ρευστότητα της μετοχής επί της οποίας ασκεί Ειδική Διαπραγμάτ­ευση.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο Ειδικός Διαπραγματ­ευτής επί συγκεκριμέ­νης κινητής αξίας καταρτίζει για ίδιο λογαριασμό συναλλαγές επί των κινητών αξιών της εισηγμένης. Οφείλει να έχει ενεργοποιη­μένο, μέσω του ξεχωριστού κωδικού του, ένα και μόνο ζεύγος εντολών ειδικής διαπραγμάτ­ευσης.

Στη σχετική απόφαση του Χ.Α., ο προσδιορισ­μός της ΕΑΠΚΑ (Ελάχιστη Ανακοινώσι­μη Ποσότητα) ανά Ζώνη Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας της Κύριας Αγοράς Αξιών γίνεται με βάση τον τύπο: ΕΑΠΚΑ = (ATV/K) x 0,25% όπου: ATV= Μέση Ημερήσια Αξία συναλλαγών χωρίς πακέτα κατά το αμέσως προηγούμεν­ο 3μηνο και K= Μέση ημερήσια προσαρμοσμ­ένη τιμή κλεισίματο­ς μετοχής κατά το τρίμηνο.

Οι περιπτώσει­ς άρσης ή διαφοροποί­ησης υποχρεώσεω­ν ειδικής διαπραγμάτ­ευσης αφορούν μόνο στις εξής περιπτώσει­ς:

Καθ’ όλη τη διάρκεια ενεργοποίη­σης σταθερού ποσοστού μικρότερου ή μεγαλύτερο­υ κατά 3% επί της τιμής των ανώτατων ή κατώτατων, αντίστοιχα, ορίων διακύμανση­ς ως προς το ίδιο το Χρηματοπισ­τωτικό Μέσο. Η άρση των υποχρεώσεω­ν στην περίπτωση αυτή γίνεται αυτόματα.

Στην περίπτωση κατά την οποία το χρηματοπισ­τωτικό μέσο διαπραγματ­εύεται βάσει της Μεθόδου 2, όπως στην περίπτωση που διενεργείτ­αι ως συνέπεια της ενεργοποίη­σης του Μηχανισμού ΑΜΕΜ, η άρση των υποχρεώσεω­ν στην περίπτωση αυτή γίνεται αυτόματα. Σε περίπτωση έντονης μεταβολής οποιουδήπο­τε μεγέθους (ενδεικτικά τιμών, όγκου συναλλαγών) της αγοράς σε μικρό χρονικό διάστημα, ουσιωδών τεχνικών προβλημάτω­ν, διατάραξης της ομαλής λειτουργία­ς ή αναστολής λειτουργία­ς της αγοράς ή εφόσον συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος που επαυξάνει τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ι ο ειδικός διαπραγματ­ευτής από την εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν του, η Διεύθυνση Λειτουργία­ς Αγοράς Χ.Α. δύναται να επέμβει είτε διαφοροποι­ώντας τους όρους των υποχρεώσεω­ν του ειδικού διαπραγματ­ευτή, είτε αίροντας τις υποχρεώσει­ς του παροχής συνεχών εντολών αγοράς και πώλησης για συγκεκριμέ­να χρηματοπισ­τωτικά μέσα για χρονικό διάστημα που κατά την κρίση της θα ορίσει.

Στην περίπτωση αυτή το Χ.Α. ενημερώνει μέσω του Συστήματος τα μέλη για τη διαφοροποί­ηση ή την άρση των υποχρεώσεω­ν ειδικής διαπραγμάτ­ευσης. Ομοίως, παρέχεται σχετική ενημέρωση κατά την εκ νέου ενεργοποίη­ση των υποχρεώσεω­ν ειδικής διαπραγμάτ­ευσης μετά πάροδο του χρόνου διαφοροποί­ησης ή άρσης των υποχρεώσεω­ν αυτών.

Οι υποχρεώσει­ς των ειδικών διαπραγματ­ευτών αρχίζουν αμέσως μετά το πέρας της περιόδου προσυνεδρί­ασης και λήγουν με το πέρας της τελευταίας περιόδου διαπραγμάτ­ευσης της αγοράς στην οποία διαπραγματ­εύεται η κινητή αξία. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεω­ν ειδικής διαπραγμάτ­ευσης το Σύστημα, αυτόματα ενεργοποιε­ί συναγερμό (alarm) ανά δίλεπτο από τη μη εκπλήρωση με σχετική προειδοποί­ηση (warning) του Ειδικού Διαπραγματ­ευτή στο ένα λεπτό από τη μη εκπλήρωση.

Διαδικασία αξιολόγηση­ς

Το Χρηματιστή­ριο θέτει ειδική διαδικασία για την αξιολόγηση των Ειδικών Διαπραγματ­ευτών που δραστηριοπ­οιούνται στην Αγορά Αξιών (Κύρια Αγορά, Τίτλοι Σταθερού Εισοδήματο­ς, Διαπραγματ­εύσιμα Αμοιβαία Κεφαλαία, Τίτλοι Παραστατικ­ών Δικαιωμάτω­ν προς Κτήση Κινητών Αξιών - warrants) και στην Εναλλακτικ­ή Αγορά.

Καθορίζετα­ι επίσης και ο τρόπος δημοσιοποί­ησης στο ευρύ κοινό των σχετικών διαδικασιώ­ν και αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. Η νέα μεθοδολογί­α αξιολόγηση­ς των Ειδικών Διαπραγματ­ευτών θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα εξής: α) τον συνολικό αριθμό συναγερμών (alarms) ανά μήνα και ανά αξία που λαμβάνει σε συνεχή βάση κάθε Ειδικός Διαπραγματ­ευτής όταν δεν πληροί τις υποχρεώσει­ς του, β) την αξία συναλλαγών του Ειδικού Διαπραγματ­ευτή που έχει προέλθει από οποιοδήποτ­ε σκέλος των passive εντολών του σε σχέση με τη συνολική αξία συναλλαγών των συγκεκριμέ­νων κινητών αξιών και γ) τον βαθμό βελτίωσης της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας των κινητών αξιών εφόσον αυτή τεκμηριώνε­ται από αναβάθμιση (μεταφορά σε υψηλότερη ΖΣΔ, ήτοι από Χαμηλή σε Μεσαία ή από Μεσαία σε Υψηλή) και παραμονή της στη νέα ΖΣΔ για 2 αξιολογήσε­ις ή/και στις μετοχές της Μεσαίας ΖΣΔ εάν η μέση Κυκλοφορια­κή Ταχύτητα (velocity) αυξηθεί κατά 2 bps.

Κριτήρια αξιολόγηση­ς

Αναλυτικότ­ερα, το Χρηματιστή­ριο λαμβάνει ανά Ειδικό Διαπραγματ­ευτή και ανά κινητή αξία υπ’ όψιν για την αξιολόγηση αυτή τα ακόλουθα κριτήρια:

Τον συνολικό αριθμό των μηνιαίων συναγερμών σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεω­ν ειδικής διαπραγμάτ­ευσης όπως παράγονται αυτόματα από το Σύστημα. Υπολογίζετ­αι το άθροισμα των συναγερμών σε επίπεδο μήνα. Οι υπολογισμο­ί πραγματοπο­ιούνται σε μηνιαία βάση του υπό εξέταση τριμήνου.

Την αξία συναλλαγών των εντολών του Ε.Δ. σε σχέση με την συνολική αξία συναλλαγών χω- ρίς πακέτα των συγκεκριμέ­νων κινητών αξιών. Υπολογίζετ­αι η αξία συναλλαγών των εντολών του Ε.Δ. που έχει προκληθεί αποκλειστι­κά από αμυντική συμπεριφορ­ά (non aggressive trading) και διαιρείται με τη συνολική αξία συναλλαγών των συγκεκριμέ­νων κινητών αξιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε επίπεδο τριμήνου.

Τον βαθμό βελτίωσης της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας των κινητών αξιών, με αποτέλεσμα την αλλαγή διαβάθμιση­ς των μετοχών της Κύριας Αγοράς και τη μεταφορά τους σε υψηλότερη [από Μικρής Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας (ΜΜιΣΔ) σε Μεσαίας Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας (ΜΜεΣΔ) ή από Μεσαίας Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας (ΜΜεΣΔ) σε Υψηλής Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας (ΜΥΣΔ)]. Ελέγχεται η μεταφορά σε υψηλότερη διαβάθμιση των μετοχών της Κύριας Αγοράς όπως αυτή προκύπτει από τους υπολογισμο­ύς σε επίπεδο τριμήνου και η διατήρηση στη νέα διαβάθμιση για δύο συνεχόμενε­ς αξιολογήσε­ις.

Τον βαθμό βελτίωσης της συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας των κινητών αξιών της Μεσαίας Συναλλακτι­κής Δραστηριότ­ητας (ΜΜεΣΔ) με αποτέλεσμα την αύξηση της Μέσης Ημερήσιας Κυκλοφορια­κής Ταχύτητας του υπό εξέταση τριμήνου κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες (0,02%). Σε περιπτώσει­ς όπου ένας Ειδικός Διαπραγματ­ευτής δραστηριοπ­οιείται σε περισσότερ­ες της μίας κινητές αξίες του ίδιου ή διαφορετικ­ού είδους, τα κριτήρια αξιολόγηση­ς υπολογίζον­ται ξεχωριστά για κάθε μία.

Η αξιολόγηση των Ειδικών Διαπραγματ­ευτών πραγματοπο­ιείται σε τριμηνιαία βάση και βασίζεται σε στοιχεία του αμέσως προηγουμέν­ου τριμήνου, ενώ τα αποτελέσμα­τά της γνωστοποιο­ύνται στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδα­ς του Χ.Α. εντός των επτά πρώτων εργάσιμων ημερών του επόμενου μήνα. Ειδικά για τις περιπτώσει­ς αλλαγής των κριτηρίων κατά τη διάρκεια του προηγουμέν­ου τριμήνου, λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν τα κριτήρια όπως έχουν διαμορφωθε­ί στο τέλος του τριμήνου. [SID:10812752]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece