Naftemporiki

Πράσινο στο deal Νίκας - Givenrise

Έγκριση και από τους μετόχους

-

Την εξαγορά της Νίκας από την Givenrise, θυγατρική της Chipita, ενέκριναν χθες οι μέτοχοι της εταιρείας, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που άναψε για τη συμφωνία η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (reverse split και AMK κατά 23,3 εκατ. ευρώ), που προβλέπει η συμφωνία, αναμένεται τον Απρίλιο -οπότε και η Chipita θα κατέχει πάνω από το 90% της Νίκας-, γεγονός που θα σηματοδοτή­σει την εφαρμογή του νέου επιχειρημα­τικού σχεδίου για την εξυγίανση της τελευταίας. Και όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, το 2017 αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό EBITDA, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας (ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι το παριζάκι έχει ανακτήσει το μερίδιό του από 4% σε 48%).

Ο νέος επενδυτής δεν επιβεβαιών­ει πιθανό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία κρέατος της Ηπείρου ΒΙΚΗ, αλλά φέρεται έτοιμος να προσαρτήσε­ι στο χαρτοφυλάκ­ιό του κι άλλες εταιρείες από τον χώρο των τροφίμων, ενώ μελετά επέκταση στον πρωτογενή τομέα, πέραν της υδροπονική­ς καλλιέργει­ας της ντομάτας, και σε άλλο προϊόν.

Υπενθυμίζε­ται ότι έχει υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρω­σης των δανειακών υποχρεώσεω­ν της Νίκας και των θυγατρικών της, με το σύνολο των δανειστριώ­ν τραπεζών (σε συνέχεια συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίο­υ 2016), ήτοι των Eurobank, Alpha και Attica - χάρη στον στρατηγικό ρόλο της Chipita η οποία και «κλείδωσε» τη συμφωνία.

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι η Νίκας, παρά τις αντιξοότητ­ες, κατά το α’ εξάμηνο του 2016 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 11,2% σε όγκους και 13,4% σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen (Ιούνιος 2016).

[SID:10813733]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece