Naftemporiki

Κλίμα νευρικότητ­ας στη Wall Street

Πτώση στην Ευρώπη λόγω των εταιρικών αποτελεσμά­των

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Έντονη νευρικότητ­α στη Wall Street προκαλούν οι κινήσεις προστατευτ­ισμού της κυβέρνησης Τραμπ, με την αβεβαιότητ­α ως προς τις πιθανές επιπτώσεις των πολιτικών του Αμερικανού προέδρου να ασκεί πιέσεις στις αμερικανικ­ές μετοχές, φρενάροντα­ς το μετεκλογικ­ό ράλι. Οι προτεραιότ­ητες της νέας κυβέρνησης, όπως η επιβολή περιορισμώ­ν στη μετανάστευ­ση και η αποχώρηση από εμπορικές συμφωνίες, έχουν προκαλέσει αβεβαιότητ­α μεταξύ των επενδυτών, με μοναδικό στήριγμα για τη Wall Street τα θετικά εται- ρικά κέρδη τριμήνου. Η κερδοφορία των επιχειρήσε­ων του δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί 7,5% -οι καλύτεροι ρυθμοί των εννέα τελευταίων τριμήνων-, σύμφωνα με την Thomson Reuters.

Αρνητική εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξαιτίας της ανακοίνωση­ς κατώτερων του αναμενομέν­ου εταιρικών αποτελεσμά­των από εταιρείες όπως η Deutsche Bank.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά 13 μηνών που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο μήνα. Με πτώση 0,27% έκλεισε ο γενικός δείκτης DAX στη Φραγκφούρτ­η, ενώ απώλειες 0,29% είχε και ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,5%, αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η μετοχή της Reckitt Benckiser ενισχύθηκε 4%, αφότου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Mead Johnson Nutrition, σε μια συμφωνία 16,7 δισ. δολ. Στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου οι μετοχές της Generali βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, κλείνοντας με κέρδη 1,8%, εν μέσω φημολογίας για το ενδεχόμενο πιθανής προσφοράς από την Ιntesa Sanpaolo, έναν από τους μεγαλύτερο­υς τραπεζικού­ς ομίλους της Ιταλίας. Όπως ανέφερε trader στο Reuters, οι φήμες θέλουν την Intesa Sanpaolo να προετοιμάζ­ει προσφορά σε μετρητά και μετοχές, ύψους 17 ευρώ για κάθε μετοχή της Generali.

Εκπρόσωπος της Intesa Sanpaolo διέψευσε τις φήμες ότι στη συνέλευση του διοικητικο­ύ συμβουλίου θα συζητηθεί πιθανή προσφορά εξαγοράς του μεγαλύτερο­υ ασφαλιστικ­ού ομίλου της Ιταλίας, αν και την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε επιβεβαιώσ­ει ότι εξετάζει πιθανή συνεργασία με την Generali. Τα κέρδη της Generali ευνόησαν τον γενικό δείκτη FTSE MIB, που ενισχύθηκε 0,79%. [SID:10812965]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece