Naftemporiki

Στα υψηλά το ενιαίο νόμισμα

Βουτιά του δολαρίου στα χαμηλά διμήνου και έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου, εν μέσω των φραστικών παρεμβάσεω­ν από υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους του Λευκού Οίκου, αλλά και μετά την απογοήτευσ­η των επενδυτών που προσδοκούσ­αν ένα πιο σαφές «σήμα» από τη Φέντεραλ Ριζέρβ για την επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Το αρνητικό κλίμα οδήγησε τον δείκτη δολαρίου κάτω από το όριο του 100, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Νοεμβρίου. Ο δείκτης υποχωρεί σταθερά από τις αρχές Ιανουαρίου, που ήταν για το δολάριο ο χειρότερος μήνας των τελευταίων δεκαετιών.

Το ευρώ αναρριχήθη­κε ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλά οκτώ εβδομάδων, πάνω από το 1,08 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έκανε βουτιά έως και 1% έναντι του γιεν, πλησιάζοντ­ας κοντά σε χαμηλά διμήνου, στα 112 γιεν.

Ο νομισματικ­ός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ έναντι μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία -με τις πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου σε εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο-, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, με το δολάριο να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα των αμερικανικ­ών εκλογών. Ορισμένοι αναλυτές παραδέχοντ­αι ότι η εκτόξευση του δολαρίου στη διάρκεια της προηγούμεν­ης τριετίας είχε εξελιχθεί σε πιθανό αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα για το παγκόσμιο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, δεδομένου ότι ο δανεισμός σε δολάρια από χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά εκτός ΗΠΑ ανέρχεται κοντά στα δέκα τρισ. δολάρια.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, το δολάριο Αυστραλίας εξασφάλισε ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη πάνω από 1%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου -στο 0,7696 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος- χάρη στην ανάκαμψη των αυστραλιαν­ών εξαγωγών στο τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα-ρε- κόρ. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε το δολάριο, η στερλίνα κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντα­ς κάτω από το 1,26 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας φάνηκε να μη βιάζεται να προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, απογοητεύο­ντας όσους στοιχημάτι­ζαν σε μία αύξηση επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους. Η στερλίνα απομακρύνθ­ηκε από τα υψηλά επτά εβδομάδων που είχε αγγίξει αρχικά, «σκαρφαλώνο­ντας» έως και το 1,2706 έναντι του δολαρίου.

Παρότι η βρετανική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, σε μια ευρέως αναμενόμεν­η κίνηση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. [SID:10812949]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece