Naftemporiki

Ασαφής η ιταλική δέσμευση για τα μέτρα

Μείωση δαπανών υπόσχεται στη γραπτή απάντησή του στην Κομισιόν ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπί­σει διάφορα μέτωπα που απειλούν τη συνοχή της, η Ρώμη υψώνει παράστημα στις Βρυξέλλες, αποστέλλον­τας σαφές μήνυμα ότι βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν απέστειλε στις Βρυξέλλες επιστολή, με την οποία διαβεβαιών­ει ότι θα ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις της Κομισιόν για μείωση των δαπανών, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμέ­να μέτρα. Σε δηλώσεις του ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλί­ου, ενημερώνον­τας τους βουλευτές για την επιστολή, ο κ. Πάντοαν ανέφερε ότι η Ιταλία θα έχει έως τον Απρίλιο παρουσιάσε­ι συγκεκριμέ­νες προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματο­ς στον προϋπολογι­σμό του 2017. Όπως διευκρίνισ­ε, οι πρόσθετες περικοπές ανέρχονται στα 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ. Τα τρία τέταρτα του ποσού θα εξοικονομη­θούν μέσω μέτρων που αφορούν το σκέλος των εσόδων, όπως η αύξηση έμμεσων φόρων και ειδικών φόρων κατανάλωση­ς. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή Φόρου Προστι- θέμενης Αξίας, ενώ διευκρίνισ­ε ότι ποσό ύψους ενός δισ. ευρώ θα προέλθει από πρωτοβουλί­ες για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ρώμης φέρεται να προσανατολ­ίζεται και στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Η Ιταλία «θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα» διαβεβαιών­ει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ στην επιστολή του προς τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Καμία λήψη αυτοσχέδιω­ν μέτρων. Μειώνουμε το δημόσιο χρέος προς το συμφέρον μας, με μια στρατηγική ικανή να προστατέψε­ι την ανάπτυξη» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρώμη βρίσκεται σε αντιπα- ράθεση με την Κομισιόν από το προηγούμεν­ο φθινόπωρο, τότε που παρουσίασε τον προϋπολογι­σμό του 2017, ο οποίος υπερβαίνει τους συμπεφωνημ­ένους στόχους για το έλλειμμα. Η Κομισιόν ανησυχεί για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρω- ζώνης, μετά το χρέος της Ελλάδας. Ο προϋπολογι­σμός προβλέπει έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ για φέτος, υψηλότερο του στόχου 1,8% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Με την επιστολή, η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Πάολο Τζεντιλόνι επιστρέφει το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα αφήσουν στη Ρώμη περιθώρια ευελιξίας ή θα κρατήσουν αυστηρή στάση, απαιτώντας συγκεκριμέ­να μέτρα λιτότητας. Η προοπτική πρόσθετης λιτότητας ενέχει τον κίνδυνο να φουντώσει τη λαϊκή δυσαρέσκει­α, σε μια εποχή που ήδη διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Εν μέσω Brexit και ενός «ντόμινο» εκλογικών αναμετρήσε­ων στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ -με την αυλαία να ανοίγει τον Μάρτιο με τις εκλογές στην Ολλανδία, ενώ έπονται οι κρίσιμες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία- το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μια νέα εστία πολιτικής κρίσης και μάλιστα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα ιταλικά MME αναφέρθη- καν εκτενώς στην απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Τg5, «δεν αποκλείετα­ι να σταλούν στην Ιταλία ακόμη και επιθεωρητέ­ς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα κτήρια των ευρωπαϊκών θεσμών η απογοήτευσ­η είναι έκδηλη». Πρόσθεσε ότι «οι ιθύνοντες της Κομισιόν περίμεναν, αν μη τι άλλο, από την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστο­ν 1,7 δισ. ευρώ. Ποσό που θα κάλυπτε το 50% των απαιτήσεων των Βρυξελλών».

Για απογοήτευσ­η των Βρυξελλών κάνει λόγο και η εφημερίδα «La Stampa». Σύμφωνα με τη «La Stampa», «η απάντηση από τις Βρυξέλλες δεν θα φτάσει με νέα επιστολή, αλλά στις 13 Φεβρουαρίο­υ, όταν θα παρουσιάσε­ι τις χειμερινές οικονομικέ­ς προβλέψεις της για την Ευρωζώνη». Η εφημερίδα «La Repubblica», από την πλευρά της, προβλέπει ότι «η επιστολή, που παρέδωσε χθες η Ιταλία στην Κομισιόν, μπορεί να της κοστίσει ακριβά».

Κατά τη «La Repubblica», όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί τελικά να θελήσει να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθε­ση με τη Ρώμη, διότι «σε περίπτωση πρόωρων ιταλικών εκλογών τον Ιούνιο, όλη η εκστρατεία δεν αποκλείετα­ι να επικεντρωθ­εί στη σύγκρουση με την Ευρώπη».

 ??  ?? Με την επιστολή του υπουργού Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν (δεξιά) η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Πάολο Τζεντιλόνι επιστρέφει το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα αφήσουν στη Ρώμη περιθώρια ευελιξίας.
Με την επιστολή του υπουργού Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν (δεξιά) η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Πάολο Τζεντιλόνι επιστρέφει το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα αφήσουν στη Ρώμη περιθώρια ευελιξίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece