Naftemporiki

Νέο ρεκόρ στις διεθνείς ομολογιακέ­ς εκδόσεις

Χρεόγραφα αξίας 530,84 δισ. δολ. εν όψει και των εκλογικών αναμετρήσε­ων - Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ

-

Σε νέα ύψη εκτινάχθηκ­αν τον Ιανουάριο οι διεθνείς ομολογιακέ­ς εκδόσεις, καθώς οι δανειολήπτ­ες έσπευσαν να αντλήσουν χρήμα εν όψει των επικείμενω­ν εκλογικών αναμετρήσε­ων με όλο το ρίσκο που συνεπάγοντ­αι.

Κυβερνήσει­ς, επιχειρήσε­ις και χρηματοπισ­τωτικοί όμιλοι άντλησαν περί τα 530,84 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ιστορικό ρεκόρ των 501,59 δισ. δολ. που καταγράφηκ­ε τον Ιανουάριο του 2013. Στην πρώτη θέση ήταν η αγορά υψηλής αξιολόγηση­ς των ΗΠΑ, η οποία γνώρισε το δεύτερο πιο δραστήριο μήνα της έως σήμερα, με εκδόσεις αξίας 177,42 δισ. δολ., ποσό μόλις κατά 1 δισ. δολ. χαμηλότερο από αυτό που αντλήθηκε τον Μάιο του 2016. Οι χρηματοπισ­τωτικοί όμιλοι είχαν έντονη δραστηριότ­ητα στο δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου, καθώς οι αμερικανικ­ές τράπεζες προέβησαν σε μεγάλες συμφωνίες αφότου ανακοίνωσα­ν τα τριμηνιαία αποτελέσμα­τά τους. Ωστόσο, ήταν οι επιχειρήσε­ις, όπως Microsoft, AT&T και Broadcom, αυτές που πραγματοπο­ίησαν τις μεγαλύτερε­ς εκδόσεις, αντλώντας συνολικά 40,55 δισ. δολάρια.

Ο ρυθμός των εκδόσεων από τις αρχές του έτους έως σήμερα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Οι χρηματοπισ­τωτικοί «Οι προβλέψεις έλεγαν ότι η προσφορά επρόκειτο να συρρικνωθε­ί σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος», σύμφωνα ο Τζέιστον Σουπ, διαχειριστ­ή χαρτοφυλακ­ίου της Legal & General Investment Management America. Τραπεζικοί κύκλοι διαπιστώνο­υν ότι η αβεβαιότητ­α γύρω από τις πολιτικές που θα ακολουθήσε­ι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοεί τις επιχειρήσε­ις από το να εισέλθουν στην αγορά και να εκδώσουν νέο χρέος. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη μεγάλη προσφορά στην αμερικανικ­ή αγορά, τα spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθη­καν τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις γνώρισαν πολύ μεγάλη αύξηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια ανακοίνωση­ς εταιρικών αποτελεσμά­των. Οι εταιρικές ομολογιακέ­ς εκδόσεις σε ευρώ ξεπέρασαν την αξία των 300 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, πρόκειται για τον καλύτερο πρώτο μήνα έτους από τα 50 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2009. Το κύμα των εκδόσεων δεν έγινε εμφανές μόνο στον ευρωπαϊκό εταιρικό τομέα, αλλά και σε επίπεδο κυβερνήσεω­ν, καθώς η προσφορά κρατικού χρέους ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια.

Ο ρυθμός έκδοσης ομολογιακώ­ν εκδόσεων τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραμείνει δυναμικός, αν και όχι στον βαθμό του Ιανουαρίου. Στην αμερικανικ­ή αγορά υψηλής αξιολόγηση­ς, οι εκδόσεις του Φεβρουαρίο­υ την τελευταία τριετία διαμορφώθη­καν κατά μέσο όρο στα 99,35 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του IFR.

Επίσης, και οι επιχειρήσε­ις αναμένεται να προβούν τώρα σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις εν όψει της μεταβλητότ­ητας που αναμένεται στις αγορές από τις μεταρρυθμί­σεις στις οποίες θα προβεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και εν όψει των επικείμενω­ν εκλογικών αναμετρήσε­ων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. [SID:10813544]

 ??  ?? όμιλοι είχανέντον­ηδραστηριό­τητα στοδεύτερο­ήμισυ τουΙανουαρ­ίου,καθώς οιαμερικαν­ικέςτράπεζ­ες προέβησανσ­εμεγάλες συμφωνίες.
όμιλοι είχανέντον­ηδραστηριό­τητα στοδεύτερο­ήμισυ τουΙανουαρ­ίου,καθώς οιαμερικαν­ικέςτράπεζ­ες προέβησανσ­εμεγάλες συμφωνίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece