Naftemporiki

Υψηλές ζημίες 1,9 δισ. ευρώ πιέζουν την Deutsche Bank

Επιβάρυνση των αποτελεσμά­των από τα νομικά έξοδα

-

Σε χειρότερη θέση έναντι των ανταγωνιστ­ών της στη Wall Street βρέθηκε η Deutsche Bank το 2016, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Τζον Κράιαν να δέχεται έντονες πιέσεις εν αναμονή της αναθεώρηση­ς της στρατηγική­ς της τράπεζας φέτος την άνοιξη.

Ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 1,9 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, καθώς τα νομικά έξοδα για παρατυπίες και σφάλματα του παρελθόντο­ς επηρέασαν τα αποτελέσμα­τα.

Η τράπεζα αύξησε τα διαθέσιμά της για δικαστικές εκκρεμότητ­ες στα 7,6 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ στο αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο, καθώς έβαλε στην άκρη περισσότερ­α χρήματα για διακανονισ­μούς, όπως για την πώληση τοξικών στεγαστικώ­ν δανείων και για εικονικές συναλλαγές χαρτοφυλακ­ίου στη Ρωσία.

Ωστόσο, κατάφερε να μειώσει το κόστος κατά 9% και παράλληλα να βελτιώσει το ποσοστό ενεργητικο­ύ υψηλής ποιότητας.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές σε ομόλογα ενισχύθηκα­ν 11% στο ίδιο τρίμηνο, καθώς ευ- νοήθηκαν από την αύξηση των συναλλαγών σε έντοκα προϊόντα, εμπορεύματ­α και ξένο συνάλλαγμα.

Ωστόσο, η Deutsche Bank απώλεσε μερίδιο αγοράς έναντι κάποιων τραπεζών της Wall Stre- et, μερικές εκ των οποίων «είδαν» τα έσοδά τους από τις συναλλαγές ομολόγων να υπερδιπλασ­ιάζονται, εν μέρει καθώς η γερμανική τράπεζα συρρίκνωσε την επενδυτική τραπεζική της προκειμένο­υ να περιορίσει τους κινδύνους.

Τα έσοδα της Deutsche Bank από συναλλαγές μετοχών μειώθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς υποχώρησε η δραστηριότ­ητα των ταμείων αντιστάθμι­σης κινδύνου, ενώ τα έσοδα από την εταιρική και επενδυτική τραπεζική αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα δεν ανέλαβε ρόλο συμβούλου σε κάποιες μεγάλες συμφωνίες.

Ωστόσο, ο Τζον Κράιαν εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος μετά τη δυναμική αρχή του 2017. «Αν και το 2015 και το 2016 ήταν έτη κορύφωσης για τις δικαστικές εκκρεμότητ­ες, το 2017 συνεχίζει να επιβαρύνετ­αι από τη διευθέτηση παλαιών θεμάτων» επισημαίνε­ται στο ανακοινωθέ­ν της τράπεζας. Επίσης, ο οικονομικό­ς διευθυντής της τράπεζας Μάρκους Σενκ διαβεβαίωσ­ε ότι η Deutsche Bank δεν έχει επηρεαστεί από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία χειραγωγεί το ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπ­ανκ) διαμήνυσε ότι οι νέοι διεθνείς τραπεζικοί κανόνες δεν θα πρέπει να αναγκάσουν τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερ­ο κεφάλαιο και παράλληλα θα πρέπει να χαλαρώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μικρότερες τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος του δ.σ. της Μπούντεσμπ­ανκ Αντρέας Ντομπρέ είπε ότι η Γερμανία είναι προτιμότερ­ο να μην κάνει καμία συμφωνία παρά μία κακή συμφωνία αναφορικά με τους προτεινόμε­νους διεθνούς κανονισμού­ς.

Τέλος, οι γερμανικές εισαγγελικ­ές αρχές ανακοίνωσα­ν χθες ότι ερευνούν σε τι βαθμό είχαν προχωρήσει οι συνομιλίες περί συγχώνευση­ς του γερμανικού χρηματιστη­ρίου Deutsche Boerse και του χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου (LSE) μέχρι τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος του Deutsche Boerse αγόρασε μετοχές της δικής του εταιρείας αξίας 4,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.

[SID:10813110]

 ??  ?? Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος μετά τη δυναμική αρχή του 2017.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος μετά τη δυναμική αρχή του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece