Naftemporiki

Κινητικότη­τα στον κλάδο λογισμικού

Μετά τα deals 117,6 δισ. δολ. το 2016 συνεχίζετα­ι η τάση το 2017

-

Χρονιά έντονης δραστηριότ­ητας εξαγορών και συγχωνεύσε­ων μεταξύ των εταιρειών λογισμικού προβλέπουν οι αναλυτές, μετά τον «πυρετό» συμφωνιών του 2016, έχοντας ως κίνητρο τις πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες για επέκταση των υπηρεσιών cloud. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η συμφωνία, ύψους 834 εκατ. δολαρίων, για την εξαγορά της MSC Software -που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ- από τη σουηδική Hexagon.

Η αξία των εξαγορών στον κλάδο λογισμικού ξεπέρασε πέρυσι τα 115 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg, ποσό αυξημένο σε σύγκριση με το 2015. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με τη συμφωνία της Cisco Systems για την εξαγορά της AppDynamic­s έναντι 3,7 δισ. δολ., ενώ χθες η σουηδική εταιρεία τεχνολογία­ς μετρήσεων και λογισμικού Hexagon ανακοίνωσε ότι αγοράζει την MSC Software.

Η εξαγορά αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για την Hexa- gon από το 2010, τότε που είχε εξαγοράσει την εταιρεία λογισμικού Intergraph έναντι 2,1 δισ. δολ.

Οracle και Salesforce.com ήταν μεταξύ των μεγαλύτερω­ν αγοραστών το 2016, φέτος όμως οι αναλυτές αναμένουν ότι θα έλθουν στο προσκήνιο εταιρείες που έως τώρα είχαν μείνει στο περιθώριο, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα του τεχνολογικ­ού κλάδου, όπως η Google και η Amazon.com.

Η νέα κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανασύνταξη­ς του φορολογικο­ύ κώδικα για τον επαναπατρι­σμό κερδών που κρατούν οι εταιρείες σε άλλες χώρες, προοπτική που θα μπορούσε να τροφοδοτήσ­ει το μέγεθος και τη συχνότητα των συμφωνιών.

Η εταιρεία ερευνών Arete Research Services LLP υποστηρίζε­ι σε έκθεσή της ότι η Alphabet -μητρικός όμιλος της Google- αναμένεται να κάνει μεγάλη κίνηση συγχώνευση­ς, με πιθανή εξαγορά της Salesforce.

Η εταιρεία εκτιμά το τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας περίπου στα 73 δισ. δολάρια. Στη διάρκεια του 2016, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων μεταξύ εταιρειών λογισμικού ανήλθε στα 117,6 δισ. δολ.

Για φέτος, οι αναλυτές θεωρούν ως πιθανούς στόχους εξαγορών -ειδικά για τις εταιρείες που επιδιώκουν την επέκταση των υπηρεσιών cloud- τις Workday και ServiceNow, που και οι δύο έχουν σχετικά υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση, περίπου 15 δισ. δολ. [SID:10813106]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece