Naftemporiki

Μειωμένα τα κέρδη της Shell

Καλύτερα ωστόσο από την Exxon

-

Μεγαλύτερα κέρδη από την Exxon Mobil παρουσίασε η Shell στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, παρότι τα ετήσια κέρδη του αγγλοολλαν­δικού πετρελαϊκο­ύ ομίλου ήταν τα χαμηλότερα εδώ και μία δεκαετία, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά επιβράδυνσ­η.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης παρουσίασε την πιο ισχυρή ένδειξη ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα πιο δύσκολα, μετά τις μεγάλες μειώσεις δαπανών, τις αποεπενδύσ­εις και τις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας πέρυσι, με την εισροή ρευστού να αυξάνεται 69% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Τα κέρδη της Shell καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 μειώθηκαν 37% σε ετήσια βάση, στα 7,185 δισ. δολ., όμως τα κέρδη τέταρτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα της Exxon, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της διαμορφώθη­καν σε 1,68 δισ. δολάρια έναντι 2,78 δισ. δολ. Οι κεφαλαιακέ­ς δαπάνες της Shell στα 26,9 δισ. δολ. ήταν μικρότερες του αναμενομέν­ου με την εταιρεία να παραμένει σταθερή στα σχέδιά της για περαιτέρω μείωση φέτος, στα 25 δισ. δολ. Η αναλογία χρέους προς μετοχικό κεφάλαιο της Shell μειώθηκε στο 28%, χαμηλότερα από το 29,2% του τρίτου τριμήνου, εξαιτίας του κόστους από την εξαγορά της BG.

Η ConocoPhil­lips, ο μεγαλύτερο­ς ανεξάρτητο­ς παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε μικρότερες του αναμενομέν­ου ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο, χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και στο χαμηλότερο κόστος. Οι καθαρές ζημίες περιορίστη­καν στα 35 εκατ. δολ. από 3,45 δισ. δολ. το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο. [SID:10813258]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece