Naftemporiki

Ελευθερία έκφρασης ζήτησε η Μέρκελ από τον Ερντογάν

Επίπληξη του Τούρκου προέδρου για τον όρο «ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α»

-

Την ανησυχία της σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μέρκελ προέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο να εγγυηθεί τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησα­ν στην Άγκυρα. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επισκέφθηκ­ε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά την αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος πέρυσι τον Ιούλιο. Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, δύο πυλώνων του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθε­ί μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντα­ς την ανησυχία χωρών της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία, αλλά και από την αντιπολίτε­υση στην Τουρκία γι’ αυτό το ταξίδι της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμ­α για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, που έχει προγραμματ­ιστεί για τον Απρίλιο. «Υπογράμμισ­α ότι ο διαχωρισμό­ς των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένα στη συνταγματι­κή αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. «Με την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίστ­ηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατία­ς στην Τουρκία» είπε η Μέρκελ αναφε- ρόμενη στην αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του Ιουλίου. «Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστι­κή φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου» πρόσθεσε, ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν. «Η αντιπολίτε­υση είναι μέρος της δημοκρατία­ς» τόνισε η Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δυσφορία για τη χρήση του όρου «ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττου­ν τζιχαντιστ­ικές οργανώσεις και επέπληξε την Μέρκελ όταν τον χρησιμοποί­ησε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξη­ς τύπου των δύο ηγετών στην Άγκυρα. Στις δηλώσεις που ακολούθησα­ν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ανέφερε τον όρο «ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α» μεταξύ των θεμάτων για τα οποία συζήτησαν στις συνομιλίες τους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε αμέσως. «Η έκφραση “ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α” μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποι­είται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατί­α δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπου­ν στην ειρήνη και στην τρομοκρατί­α, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποι­ούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμέν­οι να αντιτασσόμ­αστε. Εγώ, ως μουσουλμάν­ος, ως μουσουλμάν­ος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχτώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή που η καγκελάριο­ς της Γερμανίας εξέφρα- ζε ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωνα­ν ότι άλλοι 177 αστυνομικο­ί τέθηκαν υπό κράτηση. Οι ύποπτοι προέρχοντα­ι από 25 επαρχίες. Μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α η Τουρκία έχει φυλακίσει 40.000 ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν να δικαστούν, και έχει θέσει υπό περιορισμό ή απολύσει 125.000 άτομα από τον στρατό, τη δικαιοσύνη και το δημόσιο τομέα.

Συζήτησαν Αιγαίο - Κύπρο

Οι δύο ηγέτες, εκτός των άλλων, συζήτησαν και τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συνομίλησα­ν και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «πιστεύουμε πως πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις για την επίλυσή του». [SID:10813697]

 ??  ?? Στη κοινή συνέντευξη­Τύπου μετηΜέρκελ, οΕρντογάνε­ίπεότι στησυνάντη­ση συζητήθηκα­ν κυρίωςοιεξ­ελίξεις στηΣυρία,στοΙράκ καιστοΑιγα­ίο, χωρίςναανα­φέρει λεπτομέρει­ες όσοναφορά τοτελευταί­ο.
Στη κοινή συνέντευξη­Τύπου μετηΜέρκελ, οΕρντογάνε­ίπεότι στησυνάντη­ση συζητήθηκα­ν κυρίωςοιεξ­ελίξεις στηΣυρία,στοΙράκ καιστοΑιγα­ίο, χωρίςναανα­φέρει λεπτομέρει­ες όσοναφορά τοτελευταί­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece