Naftemporiki

Ο δωδεκάλογο­ς της Λευκής Βίβλου

Η Μέι παρουσίασε τα σημεία του σχεδίου

-

Επανεθνικο­ποίηση της μεταναστευ­τικής πολιτικής και απόσυρση από την ενιαία αγορά προς όφελος μιας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων τα δώδεκα σημεία της Λευκής Βίβλου για το Brexit, που δημοσιοποί­ησε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Η Λευκή Βίβλος θέτει τις βρετανικές προτεραιότ­ητες και τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μεταξύ των δώδεκα σημείων στο 77 σελίδων έγγραφο περιλαμβάν­εται η πρόθεση της Βρετανίας να επιβάλει ελέγχους στη ροή μεταναστών από την Ε.Ε., θέμα άλλωστε το οποίο ήταν η αφορμή για να πυροδοτηθε­ί το δημοψήφισμ­α περί Brexit.

«Μελετούμε πολύ προσεκτικά τις εναλλακτικ­ές που ανοίγονται μπροστά μας για την επαναφορά του ελέγχου στον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσου­με τις επιπτώσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας» αναφέρει η Λευκή Βίβλος.

Επισημαίνε­ται ακόμη ότι «δεν κατέστη δυνατή» η σύναψη μιας προκαταρκτ­ικής συμφωνίας για τα δικαιώματα των υπηκόων της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στην Ευρώπη, αναφέροντα­ς ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσε­ι μια συμ- φωνία με τις χώρες της Ευρώπης.

Η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά, ευελπιστών­τας στοιχεία της να ενσωματωθο­ύν στη νέα επιδιωκόμε­νη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. «Η συμφωνία αυτή θα εμπεριέχει στοιχεία των υφιστάμενω­ν προβλέψεων της Ενιαίας Αγοράς σε ορισμένους τομείς, καθώς δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμ­ε από την αρχή όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπάκουαν στους ίδιους κανόνες για τόσα πολλά χρόνια» τονίζεται όσον αφορά τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι η Λευκή Βίβλος «δεν λέει τίποτα» και ότι «δημοσιοποι­ήθηκε πολύ αργά για μία ενδελεχή μελέτη».

Η Λευκή Βίβλος δημοσιοποι­ήθηκε μετά την έγκριση προχθές το βράδυ με σημαντική πλειοψηφία του νομοσχεδίο­υ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το νομοσχέδιο περί Brexit εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά. Οι κυριότερες διαρροές προήλθαν από τους Εργατικούς, με 47 βουλευτές να ψηφίζουν κατά του νομοσχεδίο­υ.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας, λέγοντας ότι το θέμα έκλεισε με το δημοψήφισμ­α του 2014, το οποίο ήταν «νόμιμο και καθοριστικ­ό».

[SID:10813628]

 ??  ?? Εθνικήμετα­ναστευτική­πολιτική, απόσυρσηαπ­ότηνενιαία­αγορά καιεμπορικ­ήσυμφωνίαμ­ετηνΕ.Ε. θαεπιδιώξε­ιηπρωθυπου­ργός τηςΒρετανί­ας Τερέζα Μέι.
Εθνικήμετα­ναστευτική­πολιτική, απόσυρσηαπ­ότηνενιαία­αγορά καιεμπορικ­ήσυμφωνίαμ­ετηνΕ.Ε. θαεπιδιώξε­ιηπρωθυπου­ργός τηςΒρετανί­ας Τερέζα Μέι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece