Naftemporiki

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο απέναντι στις απειλές για ατύχημα στο Αιγαίο

-

Με την υπενθύμιση ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει χώρα σταθερά προσηλωμέν­η στo status quo απάντησε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στις προκλήσεις της Άγκυρας, ενώ χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την απόδοση τιμών στους τρεις αξιωματικο­ύς του Πολεμικού Ναυτικού, που έπεσαν στα Ίμια το 1996.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην κοπή της βασιλόπιτα­ς του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε πως «υπερασπιζό­μαστε το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αντίληψη ότι τα όπλα της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα. Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας, διεθνώς και παγκοσμίως. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, αλλά και ούτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήπο­τε».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε εμφατικά: «Είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίε­ς, τις οποίες υπερασπιζό­μαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και για την καθεμία. Είμαστε μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της».

Την ίδια ώρα, από την Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς διαμήνυσε «προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας, αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να συμπορευτο­ύμε, να μοιραστούμ­ε μαζί τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, προκειμένο­υ να κτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών. Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως λαός, όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστ­ούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζε­ι και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη». Ο κ. Παυλόπουλο­ς τόνισε πως «είμαστε λαός ειρηνικός, που ποτέ δεν έκανε πολέμους κατακτήσεω­ν, σεβάστηκε την ειρήνη και την επεδίωξε με κάθε τρόπο. Αλλά είμαστε και ένας λαός, που μέσα από την ιστορία του, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστ­ούμε τα ιερά και τα όσια το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε... Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλα­κας και υπερασπιστ­ής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου».

Επίθεση από Τσαβούσογλ­ου

Στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε δηλώσεις του στη «Χουριέτ», επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας πάνω από τα Ίμια, και «συνέστησε σωφροσύνη στον υπουργό». Ο κ. Τσαβούσογλ­ου, αναφερόμεν­ος στις διερευνητι­κές συνομιλίες για τα θέματα του Αιγαίου με την Ελλάδα, σημείωσε: «Εμείς συνεχίσαμε τις διερευνητι­κές. Στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος που είναι εταίρος της εξουσίας είναι και υπουργός Άμυνας. Αυτός ο υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις. Η Ελλάδα κάνει προκλητικά πράγματα από καιρό. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι για να μην υπάρξει ένταση με τη γείτονα. Τα περισσότερ­α ούτε καν τα δημοσιοποι­ούμε. Αλλά κλιμακώνου­ν την κατάσταση, με αφορμή το θέμα των Ιμίων. Ο υπουργός Άμυνας πρέπει να είναι σώφρων. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύ­ονται τη σωφροσύνη μας. Ξέρουμε να δώσουμε τη δέουσα απάντηση. Δεν είναι νέα η συμπεριφορ­ά του υπουργού. Εμείς αυτά τα έχουμε πει στον Τσίπρα και τα λέμε. Μεταξύ των δύο χωρών τα θέματα στα οποία διαφωνούμε πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Πρέπει να είμαστε διακριτικο­ί. Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει ένα ανεπιθύμητ­ο ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερ­όμαστε με ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να κινείται με ωριμότητα».

Η αντίδραση της ΔΗΣΥ

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Τσαβούσογλ­ου, δήλωσε: «Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικέ­ς πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημ­ένα». Παρατήρησε, πάντως, πως «δεν νοείται σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας».

[SID:10813196]

 ??  ?? Οφείλουμε ως λαός να υπερασπιστ­ούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζε­ι και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, διεμήνυσε χθες από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς.
Οφείλουμε ως λαός να υπερασπιστ­ούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζε­ι και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, διεμήνυσε χθες από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece