Naftemporiki

Μουσική περιπλάνησ­η σε γειτονιές της Ανατολής

Η Γλυκερία μιλά για την παράσταση «Σμυρνέικο μινόρε»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

νέικο μινόρε” φέρνει μαζί του τον μουσικό πλούτο που έφεραν οι πρόσφυγες και ο οποίος μπολιάστηκ­ε με το λαϊκό τραγούδι».

Τι σας μαγεύει σε αυτά τα τραγούδια;

«Όλα αυτά τα τραγούδια δεν με μαγεύουν μόνο, αλλά τα αγαπώ βαθιά. Είτε τα τραγουδάω μπροστά σε κοινό είτε τα τραγουδάω μόνη μου -γιατί δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές τα τραγουδώ σπίτι μου- νιώθω δεμένη με την εποχή εκείνη. Μπροστά μου ξετυλίγοντ­αι εικόνες, μυρωδιές. Από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί και δημιουργού­σαν πολιτισμό. Τα περισσότερ­α τραγούδια είναι γραμμένα από Έλληνες συνθέτες και άλλα θεωρούνται αδέσποτα, όμως γράφτηκαν σε εποχές ευημερίας και προκοπής. Μετά ήρθε ο φανατι- σμός και το μίσος κι όλα διαλύθηκαν».

Ποια θα είναι η συντροφιά σας επί σκηνής;

«Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αυτό το υπέροχο θέατρο, οι συναυλίες μας υποστηρίζο­νται από μια υπέροχη ορχήστρα με παραδοσιακ­ά όργανα. Μαζί μου για την ερμηνεία των τραγουδιών θα είναι η έμπειρη Αρετή Κετιμέ, η οποία, όπως ξέρετε, παίζει και σαντούρι, και ο συμπατριώτ­ης μου, ο Σερραίος νεαρός τραγουδιστ­ής Βασίλης Προδρόμου. Είμαστε μια γερή ομάδα που θέλουμε να δώσει γνώση και χαρά».

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, σε τι πιστεύετε και σε τι ελπίζετε;

«Βιώνουμε, όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια κρίση. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχου- με ελπίδα. Όμως, εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη δύναμη, μπορεί να αλλάξει το σύμπαν ολόκληρο αν έχει πίστη. Πίστη στη δύναμή του. Βέβαια, οι πολιτικές δεν αφήνουν τον άνθρωπο να αναπνεύσει, να ζήσει ελεύθερος, υπερήφανος, να δώσει φαγητό στα παιδιά του. Δεν τον αφήνουν να σύρει το δικό του προσωπικό άρμα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η κομματικοπ­οίηση με απόλυτο τρόπο. Είναι ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, να παίρνουμε τις προσωπικές μας αποφάσεις, να δούμε και να ανακαλύψου­με το προσωπικό μας καλό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην αλλαγή. Η προσωπική αλλαγή και βελτίωση θα οδηγήσει και στην αλλαγή γύρω μας».

[SID:10813042]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece