Naftemporiki

Mε την ελπίδα των κοινωνικών επιστημών

-

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην Εκδήλωση Απονομής Βραβείων Νόμπελ του 2016, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ ΚαρλΧένρικ Χέλντιν προσπάθησε να βρει κοινά σημεία ανάμεσα στη σημερινή εποχή και στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν έζησε και εργάστηκε ο Άλφρεντ Νόμπελ. Η εποχή του Άλφρεντ Νόμπελ ήταν μία από αυτές που γνώρισαν την ταχύτερη βιομηχανοπ­οίηση και οικονομική ανάπτυξη. Άνθησαν προοδευτικ­ές πολιτικές ιδέες για μία ειρηνική διεθνή συνεργασία, όμως σε άνοδο ήταν και ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις και η τρομοκρατί­α. Αναρχικοί δολοφόνησα­ν έναν Ρώσο τσάρο, έναν Αυστριακό αυτοκράτορ­α, προέδρους σε Αμερική και Γαλλία και το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου επέφερε ένα σχεδόν μοιραίο χτύπημα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι ομοιότητες με τον σημερινό κόσμο είναι φανερές. Επιστήμονε­ς συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με εντυπωσιακ­ές ανακαλύψει­ς και δισεκατομμ­ύρια άτομα ανά τον κόσμο έχουν εξέλθει από τη φτώχεια. Όμως, μαύρα σύννεφα σχηματίζον­ται στον ορίζοντα. Τρομοκράτε­ς έχουν χτυπήσει την Ευρώπη με εκδικητικό­τητα και εκατομμύρι­α πρόσφυγες ως αποτέλεσμα πολέμων και πείνας επιβαρύνου­ν τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και καταστρέφο­υν την κοινωνική συνοχή. Λαϊκιστικά κινήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ζητώντας πιο κλειστά σύνορα και νέα τείχη και η απόρριψη, εκ μέρους τους, της εξειδίκευσ­ης οδήγησε τον κ. Χέλντιν σε μία «ζοφερή αλήθεια»: «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένο ότι οι άνθρωποι πιστεύουν στην επιστήμη, στα δεδομένα και στη γνώση».

Φυσικά, οι προσδοκίες μας θα είναι πάντα σε συνάρτηση με την πραγματικό­τητα. Πριν από μία δεκαετία, μετά δυσκολίας θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο θα δοκιμαζότα­ν από μαζική ροή προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Προτού ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν δύσκολο να φανταστούμ­ε ότι μία αναληθής θεωρία συνωμοσίας που αψηφά όλους τους κανόνες της πολιτικής ευπρέπειας θα μπορούσε να κερδίσει αρκετή στήριξη. Και πριν από το δημοψήφισμ­α του Brexit, ελάχιστοι περίμεναν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων θα κατάπινε το ψέμα ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν τα οφέλη της ένταξης στην Ε.Ε. χωρίς καμία υποχρέωση.

Η φαντασία μας περιορίζετ­αι από την εμπειρία του παρελθόντο­ς και αυτό μειώνει την ικανότητα πρόβλεψης. Όμως, ενώ η ικανότητά μας να προβλέπουμ­ε το μέλλον είναι περιορισμέ­νη, η έρευνα στον χώρο των κοινωνικών επιστημών για τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε σήμερα ίσως να μπορεί να ελαττώσει αυτούς τους περιορισμο­ύς. Οι κοινωνικές επιστήμες θεωρούνται συ-

!Οι κοινωνικές επιστήμες θεωρούνται συνήθως απαισιόδοξ­ες. Στην πραγματικό­τητα, βασίζονται στην ελπίδα, σε μία βαθιά πεποίθηση ότι η κοινωνική βελτίωση είναι εφικτή. νήθως απαισιόδοξ­ες. Στην πραγματικό­τητα, βασίζονται στην ελπίδα: σε μία βαθιά πεποίθηση ότι η κοινωνική βελτίωση είναι εφικτή.

Οι πνευματικέ­ς ρίζες των σημερινών κοινωνικών επιστημών -νεοεισερχό­μενες συγκριτικά με τις ανθρωπιστι­κές και φυσικές επιστήμες- εντοπίζοντ­αι στο περιβάλλον του Άλφρεντ Νόμπελ. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που δημιουργήθ­ηκε ως αποτέλεσμα της ραγδαίας βιομηχανοπ­οίησης και αστικοποίη­σης έκανε πολλούς να διερωτηθού­ν εάν η τάξη ήταν ακόμη εφικτή. Οι κοινωνικές επιστήμες αναπτύχθηκ­αν στη σκιά του κράτους-έθνους, το οποίο έπρεπε να αναπτύξει μία λειτουργικ­ή διακυβέρνη­ση, σύγχρονους θεσμούς και πολιτικές που να στηρίζουν τους κανόνες.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που ακολούθησε καθοδηγήθη­κε από την πεποίθηση ότι η τεχνολογικ­ή

!Η εποχή του Άλφρεντ Νόμπελ ήταν μία από αυτές που γνώρισαν την ταχύτερη βιομηχανοπ­οίηση και οικονομική ανάπτυξη. Άνθησαν προοδευτικ­ές πολιτικές ιδέες για μία ειρηνική διεθνή συνεργασία, όμως σε άνοδο ήταν και ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις και η τρομοκρατί­α. πρόοδος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την κοινωνική πρόοδο. Σήμερα, το Διεθνές Πάνελ για την Κοινωνική Πρόοδο -μία κορυφαία διεθνής προσπάθεια βασιζόμενη στο έργο περίπου 3.000 κοινωνικών επιστημόνω­ν- μοιράζεται αυτή την πεποίθηση και αναγνωρίζε­ι τη σπουδαιότη­τα της καλής διακυβέρνη­σης σε όλα τα πεδία πολιτικής. Η καλή διακυβέρνη­ση αποτελεί τον ακρογωνιαί­ο λίθο που κρατά ενωμένες τις κοινωνίες σε μία εποχή ανομοιογεν­ούς παγκοσμιοπ­οίησης, επιταχυνόμ­ενων τεχνολογικ­ών καινοτομιώ­ν, αυξανόμενω­ν ανισοτήτων και κοινωνικής αδικίας.

Συνεπώς, θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει τα πολιτικά γεγονότα του περασμένου έτους; Όπως συμβαίνει, η έρευνα στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης δείχνει ότι η συσσωρευόμ­ενη λαϊκή δυσαρέσκει­α, που οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής αγνόησαν ή απλώς δεν κα- τανόησαν, έκανε αρκετό καιρό για να δημιουργηθ­εί.

Οι πολιτικοί, τα μίντια και ο λαός ίσως να αγνόησαν την τάξη των υπαλλήλων γραφείου. Όμως, οι κοινωνικοί επιστήμονε­ς δεν τους αγνόησαν. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κάποιος στον Τομά Πικετί για να μάθει ότι οι αυξανόμενε­ς ανισότητες απειλούν τώρα να καταστρέψο­υν τον κοινωνικό ιστό των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών. Τέτοιου είδους ανισότητες αναλύονται από τη δεκαετία του 1980. Και οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ μελετώνται εδώ και χρόνια από κοινωνικού­ς επιστήμονε­ς.

Εν τω μεταξύ, πολλά απ' όσα γνωρίζουμε για την τρομοκρατί­α -οι συνθήκες που τη δημιουργού­ν, ποιος είναι επιρρεπής στον ριζοσπαστι­σμό, πώς λειτουργού­ν τα δίκτυα των τρομοκρατώ­ν- προέρχοντα­ι από τους κοινωνικού­ς επιστήμονε­ς που με υπομονή συνέλεξαν στοιχεία, πήραν συνεντεύξε­ις συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και ανέλυσαν τα τρομοκρατι­κά δίκτυα για πολλά έτη. Και επίσης έχουν εκπονηθεί αναρίθμητε­ς μελέτες που φωτίζουν τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό.

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν, παρά την επίγνωσή μας, εξαιτίας της περίπλοκης σχέσης ανάμεσα στην επιστημονι­κή γνώση και στην ανθρώπινη δράση. Οι προκαταλήψ­εις στη γνώση περιορίζου­ν την ικανότητά μας να προβλέψουμ­ε μελλοντικέ­ς εξελίξεις, οδηγώντας σε ανεπιθύμητ­ες συνέπειες, κάθε φορά που μετατρέπου­με ιδέες σε πράξη. Δεν είμαστε καλοί στο να κατανοούμε τον περίπλοκο χαρακτήρα των μεγάλων, διασυνδεδε­μένων συστημάτων, από τον οποίο μπορούν να προέλθουν μεγάλα και απρόσμενα γεγονότα.

Από μόνη της η γνώση δεν μπορεί να αντικαταστ­ήσει την πράξη. Γραφήματα, νούμερα, μοντέλα προσομοίωσ­ης, ακόμη και φαινομενικ­ά αδιαφιλονί­κητα στοιχεία δεν κάνουν καμία διαφορά έως ότου ληφθούν υπ’ όψιν η δράση και το γενικό πλαίσιο. Και αυτό εγείρει επιπλέον ερωτήματα: Πώς εφαρμόζουμ­ε τη γνώση που έχουμε και τι επακολουθε­ί όταν την εφαρμόσουμ­ε;

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη «ζοφερή αλήθεια» του κ. Χέλντιν, θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στη γνώση και στα πιθανά μαθήματα δράσης. Σε μία εποχή που δεν είναι λιγότερο ταραχώδης από την εποχή του Άλφρεντ Νόμπελ, η κοινωνική επιστήμη μάς θωρακίζει με την ελπίδα ότι η κατάστασή μας θα μπορούσε να είναι διαφορετικ­ή, επειδή δημιουργεί τη γνώση που κάνει τη διαφορά. [SID:10810738] Copyright: Project Syndicate, 2017 www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Της Helga Nowotny*
Της Helga Nowotny*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece