Naftemporiki

Δύσκολη εξίσωση η εξεύρεση συμβιβαστι­κής λύσης

-

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο, παρά τη ρητορεία ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα ή προληπτικά μέτρα, αναζητείτα­ι λύση σε μια όμως πολύ δύσκολη «εξίσωση», αφού αφενός θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα γεφυρώσει το χάσμα με τους θεσμούς, αφετέρου η συγκεκριμέ­νη λύση θα πρέπει να έχει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος του οποίου παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς εντός του Φεβρουαρίο­υ, γνωρίζουν πολύ καλά πλέον ότι το επιδιωκόμε­νο αποτέλεσμα δεν γίνεται να έρθει χωρίς υπο- χωρήσεις σε συγκεκριμέ­να ζητήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσα­ν και «κόκκινες γραμμές». Οι απαιτήσεις των θεσμών που έχουν βραχυκυκλώ­σει την αξιολόγηση είναι μεταξύ άλλων: 1. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018, δηλαδή μέχρι το 2023, αλλά επίσης για πρωτογενή πλεονάσματ­α 3% για επιπλέον πέντε χρόνια, έως το 2028. 2. Μείωση του αφορολόγητ­ου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με σταδιακή εφαρμογή. Οι θεσμοί ζητούν να πέσει από τις 8.650 ευρώ στις 6.000. 3. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να περιγράψει τις μειώσεις στις συντάξεις με σημείο έναρξης από το 2019. Μεγαλύτερη πίεση για τη μείωση των συντάξεων ασκεί το ΔΝΤ. 4. Στα εργασιακά, είναι δεδομένη η απαίτηση των δανειστών για την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και χωρίς την πολιτική έγκριση. 5. Αξιοποίηση περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου στον χώρο της ενέργειας, με το δίπολο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ να κατέχει προεξάρχου­σα θέση. Οι ανωτέρω απαιτήσεις των δανειστών έχουν ήδη μπει στο τρα- πέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να γίνονται προς το παρόν δεκτές. Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν πως θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί κάποιοι από τους όρους, αλλά με συγκεκριμέ­να ανταλλάγμα­τα, όπως για παράδειγμα:

Η ταυτόχρονη με το κλείσιμο της συμφωνίας ανακοίνωση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για την απομείωση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι μάλιστα θα αναλάβουν την υποχρέωση να ενεργοποιή­σουν στο τέλος του προγράμματ­ος όλα τα απαιτούμεν­α μέτρα, στον βαθμό που θα κρίνεται από το ΔΝΤ, με βάση νέα έκ- θεση βιωσιμότητ­ας χρέους, ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με την κίνηση αυτή θα ανοίξει ο «δρόμος» στο ΔΝΤ να κάνει νέους υπολογισμο­ύς για το χρέος, συνεκτιμών­τας πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, ενώ όσες χώρες έχουν πρόβλημα με τα εθνικά τους κοινοβούλι­α δεν θα χρειαστεί να ζητήσουν άμεσα την έγκρισή τους για τα μέτρα ελάφρυνσης, αφού αυτά θα ενεργοποιη­θούν το 2018.

Η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να μπορεί να διαθέτει τα πλεονάσματ­α που προκύπτουν σε κοινωνικές παροχές ή σε μείωση φόρων, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των θεσμών.

[SID:10821348-10820236]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece