Naftemporiki

Σκληρή γραμμή των θεσμών για επιχειρησι­ακές συμβάσεις

Δυσκολεύει η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτ­ευση για την αξιολόγηση

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ηξεκάθαρη και σαφής θέση υπέρ των επιχειρησι­ακών συμβάσεων εργασίας, έναντι των κλαδικών, που αποτυπώνετ­αι στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμορφώνε­ι νέα δεδομένα για την τύχη της εργασιακής ατζέντας στον τελευταίο γύρο των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ουσιαστικά διαμορφώνε­ται ένα ενιαίο μέτωπο των εκπροσώπων των πιστωτών έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που χαρακτηρίζ­ονται ως «κόκκινες γραμμές» και θα αποτελέσου­ν ξανά πεδίο αντιπαράθε­σης μεταξύ των δύο μερών, όταν επαναληφθο­ύν οι συζητήσεις.

Επισημαίνε­ται ότι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε κλαδικό επίπεδο για τον καθορισμό των μισθών αποτελεί βασικό και στρατηγικό στόχο του υπουργείου Εργασίας. Μετά την απόρριψη από μέρους των πιστωτών της πρότασης για διαμόρφωση των κατώτατων μισθών μέσα από διαπραγματ­εύσεις των κοινωνικών εταίρων, τώρα διαμορφώνε­ται κοινό μέτωπο των πιστωτών και κατά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Μέχρι τώρα σαφή θέση υπέρ των επιχειρησι­ακών συμβάσεων εργασίας εξέφραζε μόνο το Διε- θνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο χαρακτηρίσ­τηκε ως ο «ακραίος παίκτης» των διαπραγματ­εύσεων, ο οποίος θα έπρεπε να απομονωθεί από τους άλλους τρεις εκπροσώπου­ς του κουαρτέτου των πιστωτών.

Όμως, σήμερα τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικ­ά, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζοντ­αι με κοινή και σκληρή θέση έναντι των βασικών διεκδικήσε­ων της ελληνικής κυβέρνησης για τα μείζονα θέματα των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά εργασίας. Τώρα, εκτός από το ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάσσεται υπέρ των επιχειρησι­ακών συμβάσεων στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπε­ς με τα αποτελέσμα­τα της μακρόχρονη­ς ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση της ΕΚΤ χαρακτηρίζ­ει ωφέλιμες τις επιχειρησι­ακές συμβάσεις εργασίας, έναντι των κλαδικών, επειδή συμβάλλουν στον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας και παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία διαμόρφωση­ς του μισθολογικ­ού κόστους.

Το υπουργείο Εργασίας

Μέσα σε αυτό το συμπαγές πλαίσιο των απαιτήσεων των πιστωτών, η διαπραγματ­ευτική θέση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Το θέμα της επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις αναδεικνύε­ται ως ένας πολύ δύσκολος στόχος για το υπουργείο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποκλείετα­ι να επιτευχθεί υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις και σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, να υπάρξει μία σταδιακή επαναφορά αυτού του είδους των συμβάσεων, χωρίς όμως να έχουν γενική και δεσμευτική ισχύ για όλες τις επιχειρήσε­ις ενός κλάδου, ανεξάρτητα από τα οικονομικά δεδομένα της κάθε επιχείρηση­ς.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτ­ευση και για δύο επιπλέον θέματα που άπτονται των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή της αύξησης του χρόνου μετενέργει­ας από τους τρεις μήνες στους έξι, αλλά και των προϋποθέσε­ων της επέκτασής τους. Τέλος, να επισημάνου­με ότι οι δανειστές εξακολουθο­ύν να θέτουν το θέμα της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Όμως, στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα έχει ήδη αποφανθεί με απόφασή της η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, η οποία τον Ιούνιο του 2014 αναγνώρισε το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, το οποίο συνήθως ασκεί η πλευρά των εργαζομένω­ν.

 ??  ?? Η θέση της ΕΚΤ υπέρ των επιχειρησι­ακών συμβάσεων καθιστά πλέον εξαιρετική δύσκολη τη διαπραγματ­ευτική αποστολή της υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου απέναντι στους θεσμούς.
Η θέση της ΕΚΤ υπέρ των επιχειρησι­ακών συμβάσεων καθιστά πλέον εξαιρετική δύσκολη τη διαπραγματ­ευτική αποστολή της υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου απέναντι στους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece