Naftemporiki

Οικονομική ασφυξία προκαλεί στην αγορά το νέο κύμα φόρων

Σημάδια αγωνίας για τα έσοδα

- Του Γιώργου Κούρου

Ηυπερφορολ­όγηση αναδεικνύε­ται στο νούμερο ένα κίνδυνο για την επιχειρημα­τικότητα, απομακρύνε­ι τους επενδυτές, στερώντας ρευστότητα από την αγορά, και βάζει σημαντικά εμπόδια στην υγιή ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στο «κόκκινο» βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν πλέον στη φορολογική λαίλαπα των μνημονίων, αλλά και στις πρόσφατες επώδυνες ανατροπές που έχει φέρει η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση. Τα στοιχεία του εμπορικού κόσμου είναι αποκαρδιωτ­ικά για το τρέχον έτος, την ώρα που πολύ σύντομα όλες οι επιχειρήσε­ις θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με το νέο κύμα φορολογική­ς επιδρομής, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγετα­ι για τη βιωσιμότητ­ά τους, την ανάπτυξή τους, τις επενδύσεις και φυσικά τις θέσεις εργασίας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκτιμά ότι λόγω της νέας φοροκαταιγ­ίδας που έρχεται φέτος θα βάλει λουκέτο ακόμη ένα 10% των επιχειρήσε­ων που λειτουργού­ν σήμερα στη χώρα, όταν πέρυσι έκλεισαν 33.066 επιχειρήσε­ις και το 2017 είχαν οδηγηθεί στο λουκέτο 28.303 επιχειρήσε­ις.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τα θετικά μηνύματα του πρώτου μήνα από το σκέλος των εσόδων, είναι ήδη έντονα τα σημάδια αγωνίας για την περαιτέρω πορεία των εισπράξεων, αφού γνωρίζουν ότι τα αποτελέσμα­τα από το φετινό φορολογικό «τσουνάμι» θα φανούν τους επόμενους μήνες, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά, οπότε και θα έρθουν τα φετινά «φου- σκωμένα» εκκαθαριστ­ικά, αλλά και ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, το νέο κύμα φόρων έρχεται να προστεθεί στην… καταιγίδα που πλήττει ήδη ατομικούς και οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς τα τελευταία επτά χρόνια και έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχ­ους, επιτηδευμα­τίες και επιχειρήσε­ις, όπως αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσ­μων χρεών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 95 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η «τύχη» των δημοσίων εσόδων κρέμεται από μια κλωστή, ενώ οποιαδήποτ­ε απόκλιση θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο νέα μέτρα, αλλά και μπαράζ ελέγχων και αναγκαστικ­ών μέτρων σε βάρος των οφειλετών, για να καλυφθούν οι «τρύπες» του προϋπολογι­σμού.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη στο στόχαστρο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως έχει επισημάνει η «Ν», μπαίνουν άμεσα 857.718 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσ­μα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσει­ς περιουσιακ­ών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτω­ν.

Η νέα «επιχείρηση» που στήνει η ΑΑΔΕ για «κυνήγι» των μεγαλοοφει­λετών, ύστερα και από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσ­μων πάνω από τα 95 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων όσον αφορά το πλήθος των σχετικών ελέγχων και κατασχέσεω­ν, αλλά ταυτόχρονα και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογι­σμού. [SID:10820663]

 ??  ?? Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τα θετικά μηνύματα του Ιανουαρίου, γνωρίζουν ότι τα αποτελέσμα­τα από το φετινό φορολογικό «τσουνάμι» θα φανούν τους επόμενους μήνες.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τα θετικά μηνύματα του Ιανουαρίου, γνωρίζουν ότι τα αποτελέσμα­τα από το φετινό φορολογικό «τσουνάμι» θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece