Naftemporiki

Οι επαγγελματ­ίες προσφεύγου­ν στο ΣτΕ

Μετά τους γιατρούς, ακολουθούν οι δικηγόροι και η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων

- Της Βάσως Βεγίρη

Κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη κατά των δραματικών αυξήσεων των ασφαλιστικ­ών εισφορών που επιφέρει το νέο ασφαλιστικ­ό από τους θιγόμενους επαγγελματ­ίες.

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το πρώτο βήμα για τη νομική οδό προς το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) κατά του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ κάνει και η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ ανάλογες κινήσεις είναι πιθανές, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και από άλλους φορείς.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ ενέκρινε κατά πλειοψηφία -σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν» τις οποίες επιβεβαίωσ­ε ο πρόεδρος της Συνομοσπον­δίας, Γιώργος Καββαθάς- εξουσιοδότ­ηση προς το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ να διερευνήσε­ι τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ.

Στόχος και αντικείμεν­ο της νομικής διερεύνηση­ς είναι να τεθεί θέμα συνταγματι­κότητας του ν.4387/2016 (Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμι­ση ασφαλιστικ­ού συνταξιοδο­τικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις) και των σχετικών κανονιστικ­ών πράξεων και να αξιοποιηθο­ύν τα δέοντα έν- δικα μέσα. Ακολουθώντ­ας, δε, την επιτυχημέν­η «πεπατημένη» του πρόσφατου παρελθόντο­ς, οι όποιες νομικές κινήσεις θα επιδιωχθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ να γίνουν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως είχε γίνει και για το θέμα της λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων και τις 52 Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας, για το οποίο είχε κατατεθεί στο ΣτΕ κοινή προ- σφυγή της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπον­δία Ελληνικού Εμπορίου) και της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος), η οποία δικαιώθηκε (σ.σ.: το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έκρινε τη λειτουργία των καταστημάτ­ων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 πε- ριοχές της χώρας αντισυνταγ­ματική).

Στην ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, όσον αφορά το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο, ως γνωστόν, προ ολίγων μόνο ημερών (2 Φεβρουαρίο­υ) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζ­ει τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των γιατρών αυτοαπασχο- λούμενων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών.

Οι δικηγόροι

Επίσης η Ολομέλεια των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στην Αθήνα, αποφάσισε την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου.

Συγκεκριμέ­να, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων αποφάσισε να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικο­ύς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς κατά των διοικητικώ­ν πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστι- κού νόμου. Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγ­ματικότητα του ασφαλιστικ­ού νόμου ν. 4387/2016 σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτ­ική επιβάρυνση των δικηγόρων. Στη σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχου­ν ο πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικώ­ν Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι καθηγητές Πανεπιστημ­ίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλο­ς, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, Πατρίνα Παπαρρηγόπ­ουλου, καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.

Η επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν οι συνάδελφοι.

Όπως σημειώνετα­ι στη σχετική ανακοίνωση: «Επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμέν­ων θα μπορούσε να εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή της ασφαλιστικ­ής οφειλής, έχει καταρτιστε­ί σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, η οποία πρέπει να κοινοποιεί­ται προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ».

 ??  ?? Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ έλαβε εξουσιοδότ­ηση να διερευνήσε­ι τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδροςΓΣ­ΕΒΕΕ
Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ έλαβε εξουσιοδότ­ηση να διερευνήσε­ι τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδροςΓΣ­ΕΒΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece