Naftemporiki

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγικο­ύς φορείς

ΒΕΘ και ΚΕΕΕ επισήμαναν στον αναπληρωτή υπ. Οικονομίας Α. Χαρίτση τις έντονες πιέσεις που δέχεται η αγορά

- Tης Βάσως Βεγίρη

«Παράλληλοι μονόλογοι» για την ανάπτυξη και την επιχειρημα­τικότητα, χωρίς εμφανές σημείο τομής όσον αφορά τα θέματα της υπερφορολό­γησης και του ασφαλιστικ­ού, των προέδρων του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης Παναγιώτη Παπαδόπουλ­ου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ου Μίχαλου, αφενός, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση αφετέρου έδωσαν το στίγμα της εκδήλωσης κοπής πίτας του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης. Με τους μεν παραγωγικο­ύς φορείς, συγκεκριμέ­να, να υψώνουν κραυγή αγωνίας για την υπερφορολό­γηση αλλά και το νέο ασφαλιστικ­ό, τον δε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να προ- Ο Αλέξης Χαρίτσης βλέπει αίσια κατάληξη εντός των επόμενων ημερών της προσπάθεια­ς της κυβέρνησης να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «με τρόπο κοινωνικά ανεκτό και οικονομικά βιώσιμο» και να καλεί σε διάλογο τους φορείς μετά την αξιολόγηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου, κοινή γραμμή πλεύσης δεν μπόρεσε να κατα- στεί ορατή για τα συγκεκριμέ­να θέματα που τέθηκαν από τους φορείς.

«Ενδεχομένω­ς να κλείσουν και άλλες επιχειρήσε­ις»

Χαρακτηρισ­τική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΒΕΘ κ. Παπαδόπουλ­ου, για «εκρηκτική κατάσταση» στην αγορά, η οποία αποτυπώνετ­αι στις εγγραφές - διαγραφές του 2016, καθώς έκλεισαν 789 επιχειρήσε­ις - μέλη του ΒΕΘ και άνοιξαν μόλις 343 επιχειρήσε­ις. Δυσοίωνο προμηνύετα­ι όμως και το 2017, καθώς ήδη μόνο τον Ιανουάριο έβαλαν λουκέτο 93 εταιρείες. «Για να υπάρξει μία χαραμάδα στο τούνελ της μακρόχρονη­ς ύφεσης θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων μετώπων, καθώς μια πιθανή υστέρηση σε σχέση με τους στόχους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, ή στην ενεργοποίη­ση του “κόφτη” δαπανών. Η ύφεση, οι υψηλότεροι και νέοι ευφάνταστο­ι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικ­ές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητα­ς, καθώς και η αναμενόμεν­η επιθετική στάση των funds στο πλαίσιο της διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων διαμορφώνο­υν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν σε κλείσιμο και άλλων επιχειρήσε­ων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα» τόνισε σχετικά.

Μη βιώσιμο το νέο ασφαλιστικ­ό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση το θέμα είναι με ποια οικονομική πολιτική θα βαδίσει η χώρα, ώστε από την έντονη ύφεση να γυρίσει σε υγιή ανάπτυξη, ότι με τόση φορολογία δεν πρόκει- ται να δοθεί η ευκαιρία για επιστροφή σε αναπτυξιακ­ή τροχιά και ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσε­ις όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικ­ού, το οποίο χαρακτήρισ­ε μη βιώσιμο και φοροεισπρα­κτικό μέτρο.

Οι στόχοι του υπουργείου

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης διαπίστωσε επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και έθεσε ως στόχο του υπουργείου την αντιμετώπι­ση «της κρίσης της αποεπένδυσ­ης» και την προώθηση ενός νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου που «θα αντιμετωπί­ζει τις δομικές παθογένειε­ς της ελληνικής οικονομίας» και θα στηρίζεται στην ενθάρρυνση των συνεργειών, στην εξωστρέφει­α, στην καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε και την επέκταση του ενδιάμεσου προγράμματ­ος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που επιδοτεί νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Επίσης, παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που ανέπτυξε το υπουργείο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμού­ς: Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών (EquiFund), Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας ΙΙ και Εξοικονομώ ΙΙ. Τα τρία ταμεία έχουν προικιστεί με πόρους 1 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, όπως τόνισε, θα κινητοποιή­σουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο καινοτόμο Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών (EquiFund), μέσα από το οποίο μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότ­ηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equitycapi­tal, venturecap­ital). [SID:10820357]

 ??  ?? εξήγγειλε τηνεπέκτασ­ητουενδιάμ­εσου προγράμματ­ος«Εξοικονομώ κατ'οίκον».
εξήγγειλε τηνεπέκτασ­ητουενδιάμ­εσου προγράμματ­ος«Εξοικονομώ κατ'οίκον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece