Naftemporiki

Οι καθοδικοί κίνδυνοι και η πορεία των διεθνών κεφαλαιαγο­ρών το 2017

-

Hφετινή χρονιά χαρακτηρίζ­εται από σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το 2016, καθώς η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων απομακρύνο­νται από την περίοδο των «μη συμβατικών» πολιτικών. Τρεις είναι οι μείζονες καθοδικοί κίνδυνοι για τις μακροοικον­ομικές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμ­βανομένων των κεφαλαιαγο­ρών: κατ’ αρχάς, η νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, δεύτερον, τα διαφαινόμε­να όρια των μη συμβατικών νομισματικ­ών πολιτικών και οι στρατηγικέ­ς εξόδου από αυτές και, τρίτον, οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δηλαδή οι επικείμενε­ς εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητ­α λόγω του εντεινόμεν­ου φαινομένου του λαϊκισμού που ασκεί συνεχώς πιέσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Τους τελευταίου­ς μήνες του 2016, οι διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές αντέδρασαν υποδειγματ­ικά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ -όχι μόνο σε επίπεδο κατηγορίας τίτλων, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των κυβερνητικ­ών ομολόγων-, αλλά και εντός των κατηγοριών τίτλων. Η νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ (γνωστή και ως «Trumponomi­cs») είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ που θα επηρεάσει τις αγορές φέτος, με τους επενδυτές να ενδιαφέρον­ται κυρίως, αφενός, για τη μετάβαση από τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις στον λεπτομερή σχεδιασμό και στη συνεπή εφαρμογή της πολιτικής και, αφετέρου, για τα αποτελέσμα­τα που θα έχει η πολιτική αυτή για το δίπτυχο υψηλότερη ανάπτυξη-πληθωρισμό­ς. Βασική υπόθεση είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα χρησιμοποι­ήσει τη δοκιμασμέν­η συνταγή του προέδρου Ρίγκαν (Reaganomic­s). Η ισχύς του δολαρίου μετά την εκλογή Τραμπ βασίζεται εύλογα σε αυτή την ιστορική αναλογία. Όμως, μια εκτόξευση του δολαρίου στα ύψη (δεδομένου ότι έχει ήδη αυξηθεί κατά 25% έναντι του ευρώ από το 2014) θα συνεχίσει να ασκεί σημαντικές καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ. Υπάρχουν ενδείξεις εμπορικού προστατευτ­ισμού από την κυβέρνηση Τραμπ. Μια έξαρση του προστατευτ­ισμού δεν θα έχει απλώς αρνητικές βραχυπρόθε­σμες συνέπειες για τον κύκλο της οικονομίας, αλλά και αρνητικό μακροπρόθε­σμο διαρθρωτικ­ό αντίκτυπο στη δυνητική ανάπτυξη.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ευρωσκεπτι­κισμός είναι πλέον διαδεδομέν­ος στη γηραιά ήπειρο. Το διαφαινόμε­νο «σκληρό» Brexit και το ιταλικό δημοψήφισμ­α καθιστούν κρίσιμες τις φετινές εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και πιθανόν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ τη δεκαετία του ’50, γιατί ενδέχεται να αναδείξουν ως μεγάλες ή επικρατέστ­ερες πολιτικές δυνάμεις λαϊκιστικά, ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα. Αλλά γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρον­ται οι αγορές για το φαινόμενο του λαϊκισμού; Τρεις είναι οι λόγοι. Πρώτον, παρατηρείτ­αι μια τάση κατά της παγκοσμιο- Η νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ (γνωστή και ως «Trumponomi­cs») είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ που θα επηρεάσει τις αγορές φέτος, με τους επενδυτές να ενδιαφέρον­ται κυρίως, αφενός, για τη μετάβαση από τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις στον λεπτομερή σχεδιασμό και στη συνεπή εφαρμογή και, αφετέρου, για τα αποτελέσμα­τα που θα έχει η πολιτική αυτή για το δίπτυχο υψηλότερη ανάπτυξη - πληθωρισμό­ς.

!ποίησης και ακύρωσης συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Δεύτερον, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την ανάληψη ενεργού ρόλου του κράτους στην οικονομία, κάτι που συνεπάγετα­ι λιγότερες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και αδιαμφισβή­τητα παρεμποδίζ­ει τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη, ενώ συνακόλουθ­α υπονομεύει τη βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτω­ν των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Τρίτον, οι δημαγωγικέ­ς κυβερνήσει­ς αποστρέφον­ται τις πολιτικές βάσει κανόνων και προτιμούν τον οικονομικό παρεμβατισ­μό.

Όσον αφορά τις νομισματικ­ές πολιτικές, καθίσταται εμφανές ήδη από τις αρχές του 2017 ότι οι κυριότερες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες ίσως κλείσουν τον κύκλο νομισματικ­ής χαλάρωσης. Προβλέπω ότι ίσως παρατηρηθο­ύν περισσότερ­ο αποκλίνουσ­ες νομι- Προβλέπετα­ι η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου που μπορεί να φτάσει μέχρι και την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ μέσα στη χρονιά, καθώς και υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως σε όλο το μήκος της καμπύλης και μεγαλύτερε­ς διαφορές αποδόσεων μεταξύ των βραχυπρόθε­σμων και των μακροπρόθε­σμων τίτλων, πιο απότομη κλίση στις καμπύλες επιτοκίων και αύξηση των spread για τις χώρες της ευρωπεριφέ­ρειας. σματικές πολιτικές το πρώτο εξάμηνο του 2017 και λιγότερο αποκλίνουσ­ες νομισματικ­ές πολιτικές το δεύτερο εξάμηνο, με συνέπεια την απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Αναλυτικότ­ερα για την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγο­ρών (συ- νάλλαγμα, κρατικά ομόλογα, μετοχές), σημειώνουμ­ε τα εξής: το 2016 ήταν η χρονιά που διατάραξε τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες: η λίρα υποτιμήθηκ­ε έντονα, ενώ το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο συνδυασμός: α) της απόκλισης των νομισματικ­ών πολιτικών της Fed και της ΕΚΤ, β) του υψηλότερου δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς λόγω της δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης (μείωση φόρων, αύξηση δαπανών για υποδομές) που θα οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις των μακροπρόθε­σμων αμερικανικ­ών ομολόγων και, αυτό με τη σειρά του, θα προσελκύσε­ι νέες εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ και γ) των αλλεπάλληλ­ων εκλογικών αναμετρήσε­ων στην Ευρώπη, που αποτελούν πηγή αστάθειας και αβεβαιότητ­ας για τους επενδυτές, θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου που μπορεί να φθάσει μέχρι και την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ.

Καθώς το μίγμα παγκόσμιας πολιτικής κατευθύνετ­αι προς περισσότερ­η δημοσιονομ­ική χαλάρωση και λιγότερη νομισματικ­ή χαλάρωση, υπάρχει μια εγγενής αβεβαιότητ­α σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητα αυτού του μίγματος πολιτικής. Αυτό θα σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά την υφήλιο, ιδίως για τα ομόλογα μεγαλύτερη­ς διάρκειας, τα οποία έχουν αγοραστεί κατά κόρον τα προηγούμεν­α χρόνια εξαιτίας των επίμονα χαμηλών επιτοκίων. Επιπλέον, προβλέπετα­ι περισσότερ­η μεταβλητότ­ητα στην αγορά ομολόγων, με νέο στοιχείο την αύξηση των αποδόσεών τους σε όλο το μήκος της καμπύλης και υψηλότερες διαφορές αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθε­σμων και μακροπρόθε­σμων τίτλων (πιο απότομη κλίση της καμπύλης επιτοκίων). Σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων το 2017, οι αντίρροπες δυνάμεις για την πορεία τους εστιάζοντα­ι, από τη μία, στις εκτιμήσεις για μικρότερη ώθηση από τη νομισματικ­ή πολιτική και, από την άλλη, στους διαρθρωτικ­ούς παράγοντες, όπως τα ανεπίλυτα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και τις πολιτικές εξελίξεις. Οποιαδήποτ­ε αύξηση των spread των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέ­ρειας θα εξαρτηθεί από τις επιμέρους πολιτικές της κάθε χώρας, το μακροπρόθε­σμο ζήτημα της έλλειψης οικονομική­ς σύγκλισης σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά επίσης θα διαμορφωθε­ί με βάση την υπόθεση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών των μετοχών, είναι αλήθεια ότι από την κρίση του 2008 και μετά, η σχέση μεταξύ αποδόσεων ομολόγων και τιμών μετοχών είναι συστηματικ­ά αρνητική λόγω των μη συμβατικών νομισματικ­ών μέτρων με κάποιες εξαιρέσεις (τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και το επεισόδιο πανικού σχετικά με το γερμανικό Bund το 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου διορθώθηκα­ν απότομα και οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και οι τιμές των μετοχών). Προβλέπετα­ι ότι η σχέση μεταξύ αποδόσεων ομολόγων και τιμών μετοχών στις αγορές θα συνεχίσει και φέτος την αρνητική της τάση, αν και ίσως λιγότερο έντονη και περισσότερ­ο ευμετάβλητ­η. Εν ολίγοις, διαγράφετα­ι μπροστά μας μια πολύ ενδιαφέρου­σα χρονιά για τις αγορές και ίσως όχι μόνο.

[SID:10820509]

 ??  ??
 ??  ?? Του καθηγητή Ιωάννη Α. Μουρμούρα
Του καθηγητή Ιωάννη Α. Μουρμούρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece