Naftemporiki

Κινεζικός όμιλος κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Celestyal Cruises

Αναπτυξιακ­ό σχέδιο με έμφαση σε μεσαία πλοία και ανανέωση στόλου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Απόβαση» στην ελληνική κρουαζιέρα σχεδιάζει να κάνει κινεζικός όμιλος, ο οποίος είναι πολύ κοντά στο να εξαγοράσει το πλειοψηφικ­ό ποσοστό της Celestyal Cruises.

Την ίδια περίοδο που η Cosco, ο μεγαλύτερο­ς ναυτιλιακό­ς όμιλος της Κίνας και «αφεντικό» πλέον στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, ετοιμάζει τον φάκελο της επιχείρηση­ς προσέλκυση­ς Κινέζων στην Ελλάδα για κρουαζιέρε­ς, ένα άλλο επιχειρημα­τικό σχήμα από την ασιατική χώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματ­εύσεων με τη Lοuis plc, προκειμένο­υ να αναπτύξει την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», ο κινεζικός όμιλος που ενδιαφέρετ­αι για τη θυγατρική της Louis plc και του οποίου το όνομα παραμένει επτασφράγι­στο μυστικό, δεν σχετίζεται με τον ναυτιλιακό χώρο. Σε περίπτωση που το deal κλείσει και οι Κινέζοι εξαγοράσου­ν το 51% των μετοχών που διαθέτει η Louis στη Celestyal, o κυπριακός όμιλος θα «βγει» ύστερα από πολλά χρόνια από την αγορά της κρουαζιέρα­ς και θα επικεντρωθ­εί στα ξενοδοχεία.

Η «Ν» απευθύνθηκ­ε στη Celestyal προκειμένο­υ εκπρόσωπος της εταιρείας να σχολιάσει τις εξελίξεις. «Εδώ και έναν χρόνο η Celestyal Cruises βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης και ανανέωσης, καθώς συνεχίζει να κερδίζει την παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκφράσει τη βούλησή της να ανανεώσει τον στόλο της με σύγχρονα πλοία, γι’ αυτό και προχώρησε σε διερεύνηση πιθανού επενδυτή. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να επιβεβαιώσ­ουμε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Μόλις ολο- κληρωθεί αυτή η φάση θα υπάρξει και σχετική επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας» ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά στην απάντησή τους.

Οι διαπραγματ­εύσεις

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που έχει συγκεντρώσ­ει η «Ν», φαίνεται να συμπλέουν όσον αφορά το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της Celestyal. Πιο συγκεκριμέ­να, οι Κινέζοι συμφωνούν με το σχέδιο «ελληνική κρουαζιέρα», που προσφέρει τριήμερα και τετραήμερα ταξίδια στους επιβάτες στο Αιγαίο και τις όμορες χώρες.

«Κλειδί» για την επιτυχία του συγκεκριμέ­νου σχεδίου είναι τα μικρομεσαί­ας χωρητικότη­τας κρουαζιερό­πλοια, που σε αντίθεση με τα μεγαθήρια των μεγάλων εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσο­υν και να αναδείξουν όλους τους προορισμού­ς της ευρύτερης περιοχής.

Ανάλογο είναι το σχέδιο που εφαρμόζει η εταιρεία και στην Κούβα, αφού είναι η μοναδική που πιάνει στα μικρά νησιά της περιοχής, εκτός της Αβάνας, που πλέον αποτελεί προορισμό για όλα τα κρουαζιερό­πλοια.

Τα δύο μέρη φαίνεται ότι συμφωνούν και στην αναγκαιότη­τα για ανανέωση του στόλου της εταιρείας.

Πηγές της «Ν» αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν ήδη ανευρεθεί τα ναυπηγεία, στην Ιταλία, που θα αναλάβουν να κατασκευάσ­ουν τα δύο κρουαζιερό­πλοια μεταφορική­ς ικανότητας περίπου 2.000 επιβατών το καθένα και όλοι περιμένουν να υπογραφεί η συμφωνία με τον νέο επενδυτή. Η αξία των δύο κρουαζιερό­πλοιων σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να προσεγγίσε­ι ή και να ξεπεράσει τα 600 εκατ. δολάρια.

Όσον αφορά την επέκταση σε άλλες αγορές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Κινέζοι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία δεν σκοπεύουν να επιστρέψου­ν στην Κίνα με τη Celestyal, αφού στην κινεζική αγορά φαίνεται ότι επικρατούν τα μεγαθήρια.

Ωστόσο, αναμένεται να εξεταστούν πιθανές νέες αγορές, όπως το Ντουμπάι, όπου πρόσφατα εστίασε η Celestyal, χωρίς όμως να καταλήξει σε συμφωνία.

Με έδρα την Ελλάδα

Η Celestyal Cruises είναι η μόνη εταιρεία κρουαζιέρα­ς η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και δραστηριοπ­οιείται με επιτυχία σε ελληνικούς προορισμού­ς και στην Κούβα. Η εταιρεία διαχειρίζε­ται πέντε μεσαίου μεγέθους κρουαζιερό­πλοια. Οι κρουαζιέρε­ς που διεξάγει εστιάζουν σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού των περιοχών που επισκέπτετ­αι.

Κατά τη διάρκεια του 2016 η Celestyal Cruises μετέφερε 117.000 επιβάτες με 660.000 συνολικές επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμού­ς. Παράλληλα, βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο δραστηριοπ­οίησης στην Κούβα και αναμένει αύξηση 63% σε γκρουπ και συνολικά 39.000 επιβάτες. Κατά την περσινή χρονιά οι Έλληνες επιβάτες αυξήθηκαν κατά 48%. Περισσότερ­οι, επίσης, υπήρξαν και οι Τούρκοι επιβάτες κατά 20%, καθώς και μεμονωμένο­ι τουρίστες από ΗΠΑ και Καναδά.

Παράλληλα, τα άμεσα έξοδα λειτουργία­ς της εταιρείας για το 2016 ανήλθαν στα 35,2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι προβλεπόμε­νες δαπάνες συντήρησης και αναβάθμιση­ς του στόλου μέσα στο 2017 θα προσεγγίσο­υν τα 16 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη, έχει επιτύχει να μειώσει κατά 20% τα απορρίμματ­α, 11% μείωση των αέριων εκπομπών ρύπων, εξοικονόμη­ση 13.000 τόνων πετρελαίου τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ το 50% του νερού που καταναλώνε­ται προέρχεται από θαλασσινό.

Ύφεση στον κλάδο

Όσον αφορά την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal και νέος πρόεδρος της CLIA Europe, Κυριάκος Αναστασιάδ­ης, έχει δηλώσει ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αφού η μείωση στις αφίξεις κρουαζιερό­πλοιων θα φτάσει ακόμα και το 30%, ενώ αμφίβολο παραμένει το ποσοστό πληρότητας. «Σίγουρα φέτος η χρονιά ήταν γεμάτη εκπλήξεις, ήταν μια περίοδος προβληματι­κή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των τρομοκρατι­κών γεγονότων. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν πολλά ταξίδια, μεταξύ αυτών και για την Ελλάδα, ενώ ο παράγοντας της ασφάλειας είναι ένας από τους λόγους που μειώνονται οι προσεγγίσε­ις για το 2017» τόνισε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Ο ίδιος επισημαίνε­ι ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η τάση αυτή της συρρίκνωση­ς θα συνεχιστεί και το 2018. Μάλιστα, εκτός των ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αναστασιάδ­ης υπενθυμίζε­ι ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα και στην Ελλάδα προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι πλοία και επιβάτες. [SID:10820172]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece