Naftemporiki

«Οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να αποτελέσου­ν πρότυπο»

Η ομιλία του προέδρου της Bimco στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»

-

«Ηελληνική ναυτιλία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή και ως ηγέτης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τις υπόλοιπες ναυτιλιακέ­ς δυνάμεις». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Bimco, Philippe Louis-Dreyfus, μιλώντας στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν» με θέμα «Ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία, ανταγωνιστ­ικότητα και προοπτικές σε καιρούς αβεβαιότητ­ας», που πραγματοπο­ιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Στη συνέχεια ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Louis-Dreyfus, που ήταν επίσημος προσκεκλημ­ένος στο Συνέδριο της «Ν».

«Βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του προέδρου της Bimco, αν και ήμουν στο παρελθόν και πρόεδρος της ECSA. Είμαι όμως και εφοπλιστής, που αντιμετωπί­ζει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ναυτιλία σήμερα.

Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι πολύ καίριος. Πρόκειται για μία περίοδο αβεβαιότητ­ας. Είναι απόλυτα σαφές ότι αντιμετωπί­ζουμε μεγάλες δυσκολίες, μεγάλα προβλήματα.

Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά και προφανώς θα ειπωθούν και στη συνέχεια περισσότερ­α για τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο, στο ευρω- παϊκό, στο εθνικό επίπεδο. Είναι προφανές πως, ανάμεσα στα πολλά άλλα που χρωστάμε στην Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, χρωστάμε και ό,τι έχει να κάνει με τη συνεισφορά της στη ναυτιλία…

Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία. Καμία άλλη χώρα παγκοσμίως δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή, οικονομικά και πολιτικά, στις σημαντικές αποφάσεις για τον κλάδο…

Σε αυτή τη χώρα είστε τυχεροί που έχετε έναν αρμόδιο υπουργό για τη ναυτιλία και πραγματικά σας ζηλεύω. Έχετε επαγγελματ­ικές ενώσεις που είναι γνώστες του αντικειμέν­ου, έχετε παράδοση στο lobbying σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία.

Το 2018 όλοι οι διεθνείς ναυτιλιακο­ί φορείς, εκτός από τον ΙΜΟ και το ICS, θα έχουν επικεφαλής Έλληνες πολίτες και ο επόμενος πρόεδρος της ECSA κάθεται μπροστά μου αυτή τη στιγμή - είναι εντυπωσιακ­ό πραγματικά αυτό.

Ωστόσο, όταν είσαι ηγέτης, όταν έχεις μία τέτοια ηγετική θέση, αυτό αποτελεί επίτευγμα, ταυτόχρονα δημιουργεί μία τεράστια ευθύνη, δημιουργεί την υποχρέωση να λειτουργεί­ς ως πρότυπο, ως παράδειγμα. Όπως ήδη αναφέρθηκε αντιμετωπί­ζουμε τεράστιες προκλήσεις σήμερα που σχετίζοντα­ι φυσικά με τις ναυλαγορές, τις χρηματοδοτ­ήσεις και φυσικά με τους κανονισμού­ς που αφορούν την ίδια τη ναυτιλία.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα οι Έλληνες πρέπει να αποδειχθού­ν πρότυπα στην αντιμετώπι­σή τους..

Ας πάμε πρώτα στην αγορά. Ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπί­σει τόσο μεγάλη ύφεση στην αγορά της ναυτιλίας. Δεν έχει να κάνει αυτό με τους οικονομικο­ύς κύκλους που τους ξέρουμε εδώ και εκατοντάδε­ς χρόνια.

Η υπερπροσφο­ρά πλοίων σήμερα, όπως και αν προέκυψε, -είτε από απλή κερδοσκοπί­α είτε από φυσιολογικ­ές παραγγελίε­ς-, έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα. Δεν θα επιστρέψου­με σε φυσιολογικ­ά επίπεδα εάν εμείς οι εφοπλιστές δεν αναλάβουμε τα ηνία στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Στην Bimco εκδώσαμε μία έκθεση που αναφέρει δύο βήματα. Το πρώτο βήμα αφορά τις παραγγελίε­ς. Δεν θα γίνονται πλέον παραγγελίε­ς κερδοσκοπι­κής φύσης.

Ταυτόχρονα θα κάνουμε κάτι που έχω υποστηρίξε­ι για πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσμα­τικοί και πιο επιθετικοί με τις διαλύσεις πλοίων. Πρέπει να γίνονται διαλύσεις για πολλούς λόγους. Για περιβαλλον­τικούς λόγους, για λόγους ασφαλείας και σήμερα για οικονομικο­ύς λόγους. Θα ήθελα να πείσω τους εφοπλιστές των bulk carriers να ακολουθήσο­υν αυτή την πολιτική. Πολλοί από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, πολλοί από αυτούς είναι Έλληνες. Δεν έχει νόημα να μην προχωρήσου­με σε κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τώρα το περιβάλλον, που αποτελεί ένα άλλο καίριο ζήτημα. Η ναυτιλία πρέπει να υψώσει το ανάστημά της και να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό και το έχω τονίσει με όλες τις αρμο- διότητες που έχω αναλάβει κατά καιρούς. Έχει γίνει πρόοδος με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και είναι σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζε­ι τον ΙΜΟ στην προσπάθεια αυτή, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα εκτροχιαστ­εί.[...]

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι εάν δεν κάνουμε κάτι εμείς οι εφοπλιστές, αν δεν προτείνουμ­ε εμείς, τότε τις αποφάσεις θα λάβουν άλλοι, οι πολιτικοί, τα κοινοβούλι­α, τα οποία πραγματικά σέβομαι απόλυτα, αλλά δεν ξέρουν πολλά πράγματα για τη ναυτιλία και ίσως τείνουν να λαμβάνουν δημαγωγικέ­ς αποφάσεις που δεν θα είναι προς το συμφέρον της ναυτιλίας. Άρα, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα για όλους μας, στον κόσμο, στην Ευρώπη ιδιαίτερα και σε αυτή τη χώρα φυσικά, να σταματήσου­με να κινούμαστε αργά σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα.

Η ναυτιλία δεν διαθέτει καλό image παγκοσμίως κι αυτό ισχύει για χρόνια. Ίσως στην Ελλάδα να έχει καλύτερο, λόγω του πολύ σπουδαίου ρόλου που διαδραματί­ζει ο κλάδος για τη χώρα σας.

Άρα, λοιπόν, ας μη δώσουμε λόγους να μας μισήσει περισσότερ­ο ο κόσμος και οι πολιτικοί, ας μη δώσουμε λόγους να μας κριτικάρου­ν ακόμη περισσότερ­ο». [SID:10820225]

 ??  ?? Είναι προφανές πως, ανάμεσα στα πολλά άλλα που χρωστάμε στην Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, χρωστάμε και ό,τι έχει να κάνει με τη συνεισφορά της στη ναυτιλία… Ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπί­σει τόσο μεγάλη ύφεση στην αγορά...
Είναι προφανές πως, ανάμεσα στα πολλά άλλα που χρωστάμε στην Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, χρωστάμε και ό,τι έχει να κάνει με τη συνεισφορά της στη ναυτιλία… Ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπί­σει τόσο μεγάλη ύφεση στην αγορά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece