Naftemporiki

Νέο «πατρόν» για τη βιομηχανία μόδας

Ποιες τάσεις θα καθορίσουν την ατζέντα του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο - Τι αναμένει η ελληνική αγορά

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τρομοκρατι­κές επιθέσεις, Brexit, μεταβλητότ­ητα της κινεζικής αγοράς -παράγοντες που προκάλεσαν σοκ στην παγκόσμια οικονομία-, σε συνδυασμό με τη νέα συμπεριφορ­ά του καταναλωτή, που είναι πιο απαιτητικό­ς, λιγότερο προβλέψιμο­ς και αγοράζει λιγότερο, κατέστησαν το 2016 ένα από τα πιο «σκληρά» χρόνια για την παγκόσμια βιομηχανία μόδας, αλλά και για την ελληνική βιομηχανία, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις επιπτώσεις των capital controls και τα νέα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκα­ν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Το 2016 η παγκόσμια βιομηχανία μόδας αντιμετώπι­σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων, αστάθεια τιμών και αύξηση αδιάθετων αποθεμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον τομέα της ένδυσης οι πωλήσεις το 2016 αναπτύχθηκ­αν με ετήσιο ρυθμό 1%-2% (από 9% το 2010). Ταυτόχρονα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους επιχειρημα­τίες να μειώσουν τα κόστη. Την περασμένη χρονιά πολλές εταιρείες ανακοίνωσα­ν προγράμματ­α αναδιοργάν­ωσης, με μειώσεις σε προσωπικό και σημεία πώλησης.

Η μόδα, αν και παραμένει μία από τις σημαντικότ­ερες βιομηχανίε­ς στον κόσμο, με αξία που εκτιμάται γύρω στα 2,4 τρισ. δολ. (με όρους ΑΕΠ θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο), πέρα από τις προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον βρίσκεται παράλληλα σε μια φάση εσωτερικών αλλαγών στις βασικές λειτουργίε­ς της - από τη μείωση της διάρκειας του κύκλου ζωής των προϊόντων μέχρι την ενσωμάτωση της βιώσιμης καινοτομία­ς στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στο πλαίσιο μιας διαδικασία­ς επαναξιολό­γησης ολόκληρου του μοντέλου ανάπτυξης.

Σ’ αυτό συντείνει και η αλλαγή του lifestyle, με ενδεικτικό το γεγονός ότι περισσότερ­οι άνθρωποι προτιμούν τα casual ρούχα - το 2016 οι πωλήσεις αθλητικής ένδυσης αυξήθηκαν 5 φορές πάνω από αυτές της ένδυσης συνολικά (8%-8,5% και 1%-1,5% αντίστοιχα).

Έρευνα της McKinsey σε συνεργασία με τον οργανισμό Bu-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece