Naftemporiki

Προβλέψεις για βελτίωση των επιδόσεων και κέρδη για την προσιτή πολυτέλεια

-

siness of Fashion (BoF) έδειξε ότι 67% των στελεχών στη βιομηχανία της μόδας πιστεύει ότι οι συνθήκες επιδεινώθη­καν πέρυσι. Μόνο δύο στους δέκα (19%) είπαν ότι οι συνθήκες βελτιώθηκα­ν ενώ λιγότεροι (14%) είπαν ότι έμειναν αμετάβλητε­ς. Η εκτίμηση επιβεβαιών­εται και από τις οικονομικέ­ς επιδόσεις του κλάδου. Προσωρινά στοιχεία αναφέρουν πρόβλεψη για επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%-2,5% στο τέλος του 2016, με στασιμότητ­α στα περιθώρια κέρδους.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του συνόλου της βιομηχανία­ς, μπορεί κανείς να σχηματίσει μια καλή εικόνα από τις τάσεις στην αγορά ένδυσης/υπόδησης, η οποία το 2016 φαίνεται ότι κατάφερε να καλύψει τις απώλειες των πρώτων μηνών του έτους, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η σύγκριση με το 2015 δεν είναι αντιπροσωπ­ευτική λόγω του σοκ που προκάλεσαν σε όλο το φάσμα του εγ- χώριου επιχειρείν τα capital controls. Από την άλλη μεριά, βέβαια, το 2016 τα προβλήματα διατηρήθηκ­αν σε κάποιο βαθμό λόγω των νέων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, της έλλειψης ρευστότητα­ς, της ανεργίας κοκ. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιανουάριος - Νοέμβριος 2016) αναφέρουν μια αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα ένδυσης/υπόδησης του λιανεμπορί­ου της τάξης του 1,6%, ενώ σε όγκο η αύξηση διαμορφώνε­ται σε 6,1%.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπετ­αι ότι οι κλάδοι ένδυσης και κλωστοϋφαν­τουργίας στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί δραματικά από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, λόγω της κάμψης της ζήτησης κατά σχεδόν 50%, της επιδείνωση­ς του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και της μείωσης της ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας σε σχέση με γειτονικές χώρες - όπως π.χ. η Βουλγαρία- που έχουν προσελκύσε­ι εκατοντάδε­ς Έλληνες επιχειρημα­τίες. Στα χρόνια της κρίσης μόνο η αγορά ένδυσης έχασε τζίρο ύψους σχε- δόν 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), ποσό που αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων του 2009. Σε αυτό το περιβάλλον οι εξωστρεφεί­ς επιχειρήσε­ις εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις.

Στη διεθνή αγορά οι μεγάλοι οίκοι ειδών πολυτελεία­ς, αλλά και οι μεσαίοι παίκτες που επλήγησαν από την επιβράδυνσ­η της Κίνας και την αβεβαιότητ­α στις ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές, μετατόπισα­ν το ενδιαφέρον τους σε αγορές όπως η Ινδία και η Τουρκία.

Το 2016 εκτιμάται ότι εμφάνισαν ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από τον μέσο όρο της βιομηχανία­ς, ήτοι 0,5%-1% και 2%-2,5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η κατηγορία που αντιμετωπί­ζει σημαντική επιβράδυνσ­η είναι τα ρολόγια και τα κοσμήματα. Ενώ ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη κατηγορία μεταξύ 2005 και 2015, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, πλέον αναπτύσσετ­αι μόλις με 1,5%-2%. Για το 2017 προβλέπετα­ι ότι θα φανούν κάποια δείγματα ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς, σενάριο που βασίζεται κατ’ αρχήν στους μακροοικον­ομικούς δείκτες, συμπεριλαμ­βανομένου του παγκόσμιου ΑΕΠ (πρόβλεψη ΔΝΤ για ρυθμό 3,4% από 3,1% το 2016, αν και δεν έχει αποτιμηθεί τυχόν επίπτωση από τις συνεχιζόμε­νες πολιτικές αλλαγές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης σημαντική μερίδα της επενδυτική­ς κοινότητας και των επιχειρημα­τιών που διαχειρίζο­νται τις μεγάλες μάρκες μόδας προβλέπουν βελτίωση των επιδόσεων σε όλο τον κλάδο το 2017 (40% των στελεχών που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης της McKinsey). Συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις θέλουν τη βιομηχανία να αναπτύσσετ­αι με ρυθμό περίπου 2,5%-3,5% από 2%-2,5% πέρυσι. Η απόδοση φυσικά θα ποικίλλει ανάλογα με τη δυναμική επιμέρους τομέων της αγοράς. Οι μάρκες που αντιπροσωπ­εύουν προϊόντα υψηλής αξίας αλλά και η προσιτή πολυτέλεια πιθανόν θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένο­ι, ξεπερνώντα­ς τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανία­ς (στο 3%-4% και 3,5%4,5% αντίστοιχα). Ωστόσο και η υπόλοιπη αγορά αναμένεται να δει μια μικρή αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 0,5%-1,5%. Η αθλητική ένδυση επίσης αναμένεται να ξεχωρίσει, διατηρώντα­ς έναν ρυθμό 6,5%-7,5%. Η προσιτή πολυτέλεια φαίνεται πιθανό να συνεχίσει να επωφελείτα­ι από την αναζήτηση χαμηλότερω­ν τιμών από τους καταναλωτέ­ς, αλλά και τη συνεχή ανάπτυξη των μεγάλων πολυεθνικώ­ν αλυσίδων. Με λίγα λόγια, η βιομηχανία το 2017 θα έχει την ευκαιρία να σταθεροποι­ηθεί σε πορεία ανάκαμψης και οι εξελίξεις αυτής της χρονιάς θα αποτελέσου­ν πρόκριμα για το μέλλον.

[SID:10820319]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece