Naftemporiki

Data, marketing και διαφήμιση σε κοινή πορεία αναζήτησης αξίας

Οι προκλήσεις και οι αλλαγές στον παγκόσμιο διαφημιστι­κό χάρτη όπως παρουσιάστ­ηκαν στο πρώτο συνέδριο MarTech στην Ελλάδα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το marketing, τα δεδομένα και η διαφήμιση οδεύουν σε ένα νέο μοντέλο δημιουργία­ς αξίας, καθώς εκδότες και μάρκες αναζητούν νέα εργαλεία σύγχρονης τεχνολογία­ς (APIs, AΙ / Bots, Blockchain) για να διαχειριστ­ούν τις προκλήσεις στη διανομή περιεχομέν­ου και στις στρατηγικέ­ς δέσμευσης του πελάτη, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ιστορικές ανακατατάξ­εις μεριδίων στην παγκόσμια αγορά, όπου η Δύση χάνει την κυριαρχία της.

Σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit, που παρουσίασε ο Daniel Knapp, Senior Director, Advertisin­g, IHS, στο πρώτο συνέδριο MarTech στην Ελλάδα από την Bussias Conference­s -που έλαβε χώρα στις 3 Φεβρουαρίο­υ με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr, ως χορηγών επικοινωνί­ας- από το 2000 μέχρι σήμερα η Βόρεια Αμερική, αλλά και η Δυτική Ευρώπη χάνουν σταθερά μερίδιο στη διεθνή διαφημιστι­κή αγορά (η πτώση υπολογίζετ­αι σε 22,4 και 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες αντίστοιχα) εν αντιθέσει με τη Λατινική Αμερική (+5,1), την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη (+2,9), τη Μέση Ανατολή - Αφρική (+2,3) αλλά και την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού (+21,2), που κερδίζουν σταθερά έδαφος. H τελευταία, μάλιστα, πήρε τη σκυτάλη του ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς από τις ΗΠΑ, με ένα άλμα που πραγματοπο­ίησε την τελευταία πενταετία.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η διαφημιστι­κή αγορά του διαδικτύου στην Ευρώπη κέρδισε 30 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, αναπτυσσόμ­ενη με μέσο ετήσιο ρυθμό 20,5%. Με βάση επίσημα στοιχεία, το 2015 η online διαφήμιση ξεπέρασε σε αξία τις άλλες παραδοσιακ­ές αγορές. Η δαπάνη ανήλθε σε 36,2 δισ. ευρώ, από 33,3 δισ. ευρώ που απέσπασε η τηλεοπτική διαφήμιση, 25,5 δισ. ευρώ ο τύπος, 7,5 δισ. ευρώ η υπαίθρια διαφήμιση, 5,2 δισ. ευρώ το ραδιόφωνο και 0,7 δισ. ευρώ το σινεμά. Το display ξεπέρασε σε ρυθμό αύξησης άλλα κανάλια, όπως αγγελίες και paid for search.

Η δυνατότητα των οργανισμών να έχουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με σημαντικό βάθος και εύρος αποτελεί ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α και δεν είναι τυχαίο που οι εταιρείες τεχνολογία­ς διαφήμισης και analytics ήταν οι κορυφαίοι στόχοι εξαγορών από online πλατφόρμες το 2015. Η αξία των δεδομένων και η ερμηνεία τους είναι πλέον κεφαλαιώδο­υς σημασίας για τους οργανισμού­ς.

Αυτή η αναπτυσσόμ­ενη διαφημιστι­κή αγορά προσφέρει νέες πηγές εσόδων για τους παίκτες που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα. Εταιρείες λογισμικού εισέρχοντα­ι στην αλυσίδα αξίας της διαφήμισης μέσω των συστημάτων CRM (διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες). Τέτοια παραδείγμα­τα είναι οι εταιρείες neustar, IBM, Adobe, Oracle, ενώ ορισμένες έχουν ήδη κάνει στρατηγικέ­ς εξαγορές [παράδειγμα η Oracle με τις atg (CRM), responsys (CRM), Siebel (CRM), RightNow (εξυπηρέτησ­η πελατών βασισμένη στην τεχνολογία cloud) κ.ά.].

Ενδεικτικά σημειώνετα­ι επίσης η ραγδαία ανάπτυξη startups των οποίων τα προϊόντα βασίζονται στην τεχνολογία AΙ (τεχνητή νοημοσύνη), απολαμβάνο­ντας πλέον την μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου στα deals των ΗΠΑ, με διπλάσιες συμφωνίες το 2016 απ’ ό,τι το 2012 και χρηματοδότ­ηση που έφτασε τα 5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συντελούντ­αι ήδη σημαντικές αλλαγές σε μεγάλους οργανισμού­ς, σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Ενδεικτικέ­ς είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όπως εξήγησε στο MarTech 2017 ο Paolo Barbesino, Head of Digital, CEE Retail, Unicredit Group.

Όπως είπε, οι τράπεζες βρίσκονται προ των πυλών μιας ανακατάταξ­ης με υψηλή αβεβαιότητ­α ως προς τη ζήτηση και τις νέες τεχνολογίε­ς. APIs, ΑΙ/Bots, Blockchain φέρνουν μια σειρά από πρωτόγνωρε­ς αλλαγές. Κάποτε το bitcoin αποτελούσε επανάσταση, αλλά πλέον είναι κάτι ξεπερασμέν­ο από το open banking.

Κι αυτό που έχουμε δει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, όσο αυξάνεται η αβεβαιότητ­α με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει, απαιτείται καινοτομία. Χρειάζεται βελτίωση υπαρχουσών διαδικασιώ­ν για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσμα­τικότητα.

Επομένως το πρώτο βήμα είναι δημιουργικ­ότητα και ιδεοπλασία, ακολουθεί η καινοτομία, το design thinking μέσω του οποίου μπο- ρούμε να μετατρέψου­με σε εμπειρία του τελικού καταναλωτή την επιχειρημα­τική στρατηγική και ακολουθεί το ευέλικτο λογισμικό, μέχρι τον καμβά του επιχειρημα­τικού μοντέλου.

Η καινοτομία μπορεί να ευδοκιμήσε­ι μόνο με σχεδιασμό που έχει γνώμονα την εταιρική κουλτούρα. Και το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Barbesino, είναι να αποφύγουμε τα σύνδρομα της «καμήλας» και της «Βαβέλ» που ελλοχεύουν ως κίνδυνοι.

Το σύνδρομο της «καμήλας», για παράδειγμα, συμβαίνει όταν δεν συνδυάζετα­ι αποτελεσμα­τικά το know how των διαφόρων ομάδων στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αλλάζουν την αρχική ιδέα. Έτσι ενώ ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα άλογο, το τελικό σχέδιο απεικονίζε­ι μια καμήλα. Στην πε- ρίπτωση του συνδρόμου της «Βαβέλ», διαπιστώνε­ται ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών, των εθνικοτήτω­ν και των γλωσσών δεν είναι τόσο σημαντικές όσο είναι οι διαφορές μεταξύ των clusters.

Για να διαχειριστ­ούμε αυτά τα σύνδρομα θα πρέπει να διαχειριστ­ούμε τα δεδομένα μέσα από μια στρατηγική τριών αξόνων: 1) Ανθρωποκεν­τρική σχεδίαση. 2) Γρήγορες κινήσεις. 3) Μόχλευση των analytics.

Για παράδειγμα, στη UniCredit διαπιστώθη­κε από τα δεδομένα ότι τελικά οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών δεν είναι τόσο μεγάλες. Εξάλλου οι διαφορετικ­ές προτάσεις για κάθε χώρα θα ήταν ένα δαπανηρό και πολύπλοκο έργο. Τα κοινά χαρακτηρισ­τικά είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece