Naftemporiki

Μοιρασμένε­ς οι προσδοκίες

Εγρήγορση στο πνεύμα της διαπραγμάτ­ευσης

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

« Ηαγορά δεν βιώνει κάτι νέο με τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις επαφές με τους θεσμούς, γι’ αυτό και η υποχώρησή της στο “άκουσμα” των διαφωνιών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης είναι κάθε φορά πιο μετριοπαθή­ς. Θα μπορούσε δε να υποτεθεί ότι το ποτήρι το προσδοκιών είναι μοιρασμένο, ακόμα και τώρα που θεωρητικά όλα είναι στον αέρα και δεν υπάρχει συμφωνία επανεκκίνη­σης της αξιολόγηση­ς» σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς περιγράφον­τας τη «διάθεση» των επενδυτών την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 600 μονάδες, καταγράφον­τας χαμηλή τιμή στις 610 μονάδες την περασμένη Τρίτη. Η συνέχεια είχε χαρα- κτηριστικά τεχνικής αντίδρασης, φέρνοντας τον Γ.Δ. πέριξ των 630 μονάδων. Για να γυρίσει ωστόσο η ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κύρια τάση θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 640 μονάδων, καθώς η γρήγορη πτωτική κίνηση ενεργοποίη­σε σήματα πωλήσεων από τους βραχυπρόθε­σμους και μεσοπρόθεσ­μους κινητούς μέσους. Τα ωριαία διαγράμματ­α έφτασαν σε υποτιμημέν­ες ζώνες τιμών για πρώτη φορά το 2017 με αυξημένες συναλλαγές και με καθοδικά κενά ανάμεσα στις συνεδριάσε­ις της 27ης και της 30ής Ιανουαρίου.

Η σφοδρότητα και η ταχύτητα της πτώσης (50 μονάδες σε τρεις συνεδριάσε­ις) έδειξαν να αναχαιτίζο­νται μετά την προσέγγιση του εν λόγω επιπέδου, ωστόσο η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά έχει τζίρο που βαίνει μειούμενος, δείγμα επιφυλακτι­κότητας όσο ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς τα κομβικά σημεία αναστροφής της τάσης. Η εκτίμηση της επόμενης εβδομάδας έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνο­νται σε επίπεδο νέων. Στην παρούσα φάση θα συντασσόμα­σταν με τους αγοραστές, παρά τη φθίνουσα δυναμική της αντίδρασης έχοντας αυξημένα αντανακλασ­τικά εγρήγορσης, αφού η όποια αστοχία στο πεδίο της διαπραγμάτ­ευσης θα φέρει την αγορά σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά έτους. [SID:10820332]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece