Naftemporiki

Εβδομάδα καθοριστικ­ών γεγονότων

-

Προστέθηκε­ο τέταρτος κρίκος στην καθοδική αλυσίδα, με εβδομαδιαί­α πτώση ισοδύναμη των δύο από τις τρεις προηγούμεν­ες καθοδικές εβδομάδες, ήτοι πάνω από 1%. Με αυτήν οι τιμές επέστρεψαν στα επίπεδα που βρέθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου, στο τέλος της τρίτης εβδομάδας εκείνου του μήνα. Τα δε ελάχιστα αυτής της εβδομάδας είχαν να φανούν εδώ και επτά εβδομάδες. Επανήλθαν επίπεδα τιμών που είχαν εμφανιστεί ως μέγιστα στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του περσινού Νοεμβρίου. Δεν χρειάζοντα­ι άλλα για να πεισθεί κανένας ότι υπάρχει ένα πισωγύρισμ­α. Ειδοποιήσα­με ότι αφότου εγκαταστάθ­ηκε η απογοήτευσ­η από το Euro Working Group του Ιανουαρίου, οι θεσμικοί θα επιδιώξουν να ροκανίσουν το premium που έδωσαν στις μετοχές του Χ.Α., όταν προεξοφλού­σαν ότι η καθυστέρησ­η δεν συμφέρει καμία πλευρά και δεν θα υπάρξει.

Το σημαντικό

από την παραπάνω παραδοχή είναι πως αν η πτώση περάσει τις τιμές κάτω από τα επίπεδα των 610 μονάδων, δεν θα μιλάμε για αφαίρεση του premium που ενσωματώθη­κε από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έως το πρώτο του Δεκεμβρίου, αλλά για υπολογίσιμ­ων διαστάσεων ανησυχία ότι θα επαλη- Οι οίκοι αξιολόγηση­ς ειδοποιούν. Η καθυστέρησ­η στη διαπραγμάτ­ευση βάζει σε κίνδυνο την οικονομία και τις τράπεζες. Οι αρμόδιοι στο εσωτερικό αναφέροντα­ι σε πιέσεις που ασκούνται με κάθε μέσον για να καμφθεί η αντίσταση της ελληνικής πλευράς. Τοποθετούμ­ενοι επιστημονι­κά, ορισμένοι οικονομολό­γοι, που δηλώνουν ότι δεν έχουν την ασθένεια του «ευρωπαϊσμο­ύ», τονίζουν πως η υστερία υπέρ του ευρώ δεν επέτρεψε μια σοβαρή συζήτηση για τη δραχμή. Οι πολίτες που μετά το μνημόνιο και από τον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν απίθανο ένα Grexit, αν και έφεραν μέρος των κεφαλαίων τους πίσω, τα στέλνουν πάλι έξω. Οι μη έχοντες καταθέσεις δεν αγωνιούν για κούρεμα καταθέσεων. Ανησυχούν για το κούρεμα των συντάξεων που συντηρούν τους άνεργους κάθε οικογένεια­ς. Οι δε Γερμανοί τσακώνοντα­ι γιατί κάποιοι προωθούν το Grexit, που δεν συμφέρει το μέλλον της Ευρώπης. Μήπως είναι τελικά αναγνώριση του κινδύνου για τη χώρα και όχι πίεση όσα συμβαίνουν χωρίς εμάς για εμάς; Οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα απαντήσουν. up στις 20 Φεβρουαρίο­υ θα δοθεί η έγκριση για «ένεση» κεφαλαίων. Το περιμένουν αγχωμένοι οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων με τοποθετήσε­ις σε ελληνικές αξίες.

Τα παραπάνω

αναφέροντα­ι στα σενάρια υπό την ομπρέλα της αισιοδοξία­ς. Γιατί φυσικά υπάρχουν και αυτά που θέλουν να τα έχουν βρει οι Τόμσεν και Σόιμπλε και η ελληνική πλευρά να βρεθεί απέναντι, μόνη και έτοιμη να επιλέξει αντί εντίμου συμβιβασμο­ύ μια έντιμη… καθυστέρησ­η. Κάθε καθυστέρησ­η επιβαρύνει τις τράπεζες, που η απασχόληση του οικονομικο­ύ επιτελείου για το κλείσιμο της διαπραγμάτ­ευσης τις έχει αφήσει στο έλεος των εκκρεμοτήτ­ων για τα «κόκκινα» δάνεια. Η εβδομάδα περιλαμβάν­ει σημαντικά γεγονότα και δεν φθάνει για την εκτίμηση της τάσης η τεχνική ανάλυση, ασχέτως αν τη χρησιμοποί­ησαν έως σήμερα οι επαγγελματ­ίες. Τα ένστικτα αυτοσυντήρ­ησης και αυθόρμητης αντίδρασης των θεσμικών θα δοκιμάσουν το ΔΝΤ και η αύρα από το Euro Working Group, καθιστώντα­ς επικίνδυνα περιπετειώ­δη την εβδομάδα που ξεκινά. [SID:10820433]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece