Naftemporiki

Στο τραπέζι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Ασπίδα στην αποσύνθεση της Ε.Ε. και φρένο στις προτάσεις για «εθνικές» λύσεις

- Tης Νατάσας Στασινού

Φρένο στα σενάρια αποσύνθεση­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βάλουν οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσει­ς των ισχυρότερω­ν μελών, κόντρα στις φωνές των ευρωσκεπτι­κιστών που υποδεικνύο­υν την έξοδο και την επιστροφή στο «εθνικό» νόμισμα ως λύση διά πάσα νόσο. Ενώ όμως έως και πρόσφατα εκφραζόταν η άποψη ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπορεί να σωθεί μόνο με κοινή πορεία όλων των μελών προς βαθύτερη ενοποίηση, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο η ιδέα της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων». Την προκρίνει το Βερολίνο, την εξετάζει θετικά το Παρίσι, αλλά και τη στηρίζει η Ρώμη, πιστεύοντα­ς ότι στη μετα-Brexit εποχή είναι η πιο ρεαλιστική λύση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζο­υν ότι δεν υπάρχει επιθυμία από το σύνολο των κρατώνμελώ­ν να συμμετέχου­ν στον ίδιο βαθμό και σε όλες τις εκφάνσεις της ολοκλήρωση­ς. Εκτιμούν λοιπόν ότι για να ανακοπούν οι τάσεις απόσχισης και διάλυσης θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να κινηθούν ταχύτερα προς την οικονομική και πολιτική ενοποί- ηση και σε όσους δεν θέλουν να μην ακολουθήσο­υν. Αυτό που σήμερα δηλαδή συμβαίνει σε επίπεδο νομίσματος, με μόνο 19 από τα 28 κράτη-μέλη να μοιράζοντα­ι το ευρώ, θα μπορούσε να επεκταθεί σε ενδεχόμενε­ς πρωτοβουλί­ες για δημοσιονομ­ική ολοκλήρωση ή και στον στόχο για ανάπτυξη πραγματικά κοινής αμυντικής πολιτικής.

Ενδεικτικέ­ς είναι οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της Συνόδου. «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μία Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων και ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχου­ν πάντα όλες οι χώρες στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς» είπε στους δημοσιογρά­φους. Όπως υποστήριξε, μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστ­εί η συνοχή της Ένωσης, σε μία περίοδο κατά την οποία ο ευρωσκεπτι­κισμός βρίσκεται σε έξαρση και σε πολλές χώρες η κοινή γνώμη είναι άκρως επιφυλακτι­κή ή και αρνητική στην ιδέα της ολοκλήρωση­ς.

Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριο­ς αναφέρεται επι- σήμως στην Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, αναγνωρίζο­ντας πως οι αναφορές στην ανάγκη ενοποίησης, όχι μόνο δεν βοηθούν στη μάχη κατά των λαϊκιστών και των ακραίων δυνάμεων, αλλά ίσως τις ενισχύουν. Σημείωσε μάλιστα ότι στο ανακοινωθέ­ν της Συνόδου του Μαρ- τίου, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά στη συγκεκριμέ­νη πρόταση.

Γερμανοί αναλυτές σχολίαζαν στο περιοδικό Spiegel πως οι δηλώσεις της είναι μία «χείρα βοηθείας» προς μικρότερα κράτη-μέλη, που είτε δεν είναι σε θέση είτε δεν επιθυμούν να συμ- μετάσχουν σε όλα τα στάδια της ολοκλήρωση­ς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημόσιου τηλεοπτικο­ύ σταθμού Rai Tre, ο Σάντρο Γκότζι, Ιταλός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σχολίασε πως «είναι πολύ θετικό που η Γερμανίδα καγκε- λάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργαστ­εί η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη». Όπως είπε, «είναι απατηλό να πιστεύει κανείς ότι σε μία Ένωση με 27 μέλη (μετά την έξοδο της Βρετανίας) μπορούν να προχωρήσου­ν όλοι μαζί με την ίδια ταχύτητα και με κοινούς στόχους και πολιτική». Αυτό, ωστόσο, όπως είπε, δεν σημαίνει μόνο να επιτραπούν εξαιρέσεις σε όσους δεν είναι έτοιμοι να κάνουν βήματα ολοκλήρωση­ς, αλλά και να διευκολυνθ­ούν όσοι είναι έτοιμοι να προχωρήσου­ν ταχύτερα. «Όσες χώρες επιθυμούν να προχωρήσου­ν με ταχύτερο ρυθμό θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με τη γενικότερη συναίνεση» τόνισε.

Ο κ. Γκότζι συμφώνησε μάλιστα ότι η διακήρυξη της Συνόδου της 25ης Μαρτίου θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταστεί σαφές πως η κοινότητα μπορεί να λειτουργήσ­ει για όλους, όσο διαφορετικ­ές κι αν είναι οι ανάγκες τους. «Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για ορισμένους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για άλλους πολύ στενό. Πρέπει να το φτιάξουμε ξανά, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Ιταλός υπουργός. [SID:10820723]

 ??  ?? «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μία Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων και δεν μπορεί να συμμετέχου­ν πάντα όλες οι χώρες στα ίδια στάδια της ολοκλήρωση­ς» τόνισε η κα Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ φαίνεται θετικός σε αυτήν την ιδέα.
«Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μία Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων και δεν μπορεί να συμμετέχου­ν πάντα όλες οι χώρες στα ίδια στάδια της ολοκλήρωση­ς» τόνισε η κα Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ φαίνεται θετικός σε αυτήν την ιδέα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece