Naftemporiki

«Τρέχει» κόντρα στους κινδύνους η παγκόσμια οικονομία

Επιταχύνει η Αμερική, ταχύτερος ο ρυθμός στην Κίνα, ανακάμπτει η Ευρωζώνη, σταθερή η Βρετανία

-

Με δυναμικό ρυθμό άνοιξε το έτος η παγκόσμια οικονομία: η Αμερική οδεύει σε καλή κατεύθυνση, η Κίνα αναπτύσσετ­αι με ρυθμό ταχύτερο του αναμενομέν­ου και η Βρετανία δεν φαίνεται να επηρεάζετα­ι από το Brexit. Ακόμη και η Ευρωζώνη, που συνήθως υπολείπετα­ι, φαίνεται να ανακάμπτει. Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνο­νται τον τελευταίο καιρό ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.

Σε γενικές γραμμές είναι θετικά, ίσως καλύτερα από τα προηγούμεν­α στοιχεία, αν και οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής διατείνοντ­αι ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές αβεβαιότητ­ες, συμπεριλαμ­βανομένων των γεωπολιτικ­ών κινδύνων. Οι κίνδυνοι είναι κατεξοχήν πολιτικοί. Πώς θα επηρεάσει μία προστατευτ­ική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ; Και το Brexit, θα έχει επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας πυροδοτώντ­ας πληθωριστι­κές πιέσεις;

Για την Ευρωζώνη οι κίνδυνοι είναι ήδη υπαρκτοί. Οι εκλογές στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία ενδεχομένω­ς να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα ή και να τα αναδείξουν σε πρώτη δύναμη, τη στιγμή που ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί. Πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις έδειξαν ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές Μαρίν Λεπέν δεν θα κερδίσει την προεδρία, όμως μετά τις εκπλήξεις στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, με την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Στους δυνητικούς κινδύνους συμπεριλαμ­βάνεται και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πληθωρισμο­ύ από τη χρόνια υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέλιξη που θα σταματούσε τους καταναλωτέ­ς από αγορές, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθ­εί η οικονομία.

Η επόμενη εβδομάδα θα σημαδευτεί με τα νέα στοιχεία από Κίνα, η οποία επιστρέφει στους συνήθεις ρυθμούς μετά την εορταστική περίοδο του νέου έτους. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 6,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, χάρη στις υψηλότερες κυβερνητικ­ές δαπάνες και στις χορηγήσεις δανείων που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας εξακολουθε­ί να δέχεται προκλήσεις από την επιβράδυνσ­η της αγοράς στέγης και από το ενδεχόμενο λήψης προστατευτ­ικών μέτρων στο εμπόριο από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα αναμένεται να υποχωρήσου­ν κάτω από τα 3 τρισ. δολάρια, αν και ο ρυθμός μείωσης θα μπορούσε να συγκρατηθε­ί από την επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και την υποχώρηση του δολαρίου.

Στην Ευρωζώνη, αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, με τους περισσότερ­ους αναλυτές να περιμένουν επιβράδυνσ­η. Η προσοχή είναι ιδιαίτερα στραμμένη στη Γερμανία, όπου οι βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς μειώθηκαν 2,5% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο του 2016, μετά την άνοδο 5% του αμέσως προηγούμεν­ου μηνός. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Βερολίνο για διαπραγματ­εύσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. [SID:10820742]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece