Naftemporiki

Κέρδη στις πολυεθνικέ­ς από το αδύναμο δολάριο

Αύξηση 8% στο δ' τρίμηνο του 2016 - Προβλέψεις για +11,5% το α' τρίμηνο του 2017

-

Ητροχιά πτώσης που ακολουθεί το δολάριο το τελευταίο διάστημα γίνεται δεκτή με ικανοποίησ­η από τις αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς, οι οποίες πέρυσι δέχθηκαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους πιέσεις από την ανατίμηση του νομίσματος. Υπολογίζετ­αι μάλιστα ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία του πρώτου τριμήνου.

Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν η τάση αυτή θα έχει συνέχεια, καθώς η στροφή της Federal Reserve προς πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική, σε συνδυασμό με τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική, εξακολουθε­ί να ευνοεί την ενίσχυση του δολαρίου.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Thomson Reuters, η ανάκαμψη της οικονομίας και η αισθητή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας βοήθησαν τις αμερικανι- κές επιχειρήσε­ις να αυξήσουν τα κέρδη τους τους τελευταίου­ς μήνες του 2016. Εκτιμάται ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται 8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Αναλυτές σχολίαζαν μάλιστα ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη, εάν το ισχυρό δολάριο δεν πίεζε τα περιθώρια κέρδους για τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά.

Το τρέχον τρίμηνο, καθώς έχει ανακοπεί η άνοδος του δολαρίου, ειδικοί, που συμμετείχα­ν σε έρευνα του Reuters, προβλέπουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 11,5% σε σχέση με το μάλλον απογοητευτ­ικό πρώτο τρίμηνο του 2016.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού» με τα πλέον διαπραγματ­εύσιμα νομίσματα του κόσμου, υποχώρησε 2,6% τον Ιανουάριο, ύστερα από άλμα 7,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Η πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, καθώς αντλούν πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό. Το 50% των πωλήσεων των εταιρειών του S&P 500 είναι σε χώρες εκτός ΗΠΑ.

Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων έχουν προσδιορίσ­ει το ισχυρό δολάριο ως κορυφαίο παράγοντα ανησυχίας για την πορεία των αποτελεσμά­των τους μέσα στο 2017. Ακόμη και η Apple, παρά τις εντυπωσιακ­ές επιδόσεις το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, εμφανίστηκ­ε ιδιαίτερα επιφυλακτι­κή για τη φετινή χρονιά. «Για μία εταιρεία όπως είναι η δική μας, η οποία πραγματοπο­ιεί τα 2/3 των δραστηριοτ­ήτων της εκτός ΗΠΑ, η ανατίμηση του δολαρίου αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στο Reuters ο οικονομικό­ς διευθυντής της Apple, Λούκα Μαέστρι. [SID:10820495]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece