Naftemporiki

Αναστάτωση από την κατάργηση της νομοθεσίας Ντοντ- Φρανκ

Σκεπτικισμ­ός για την ευνοϊκή προς τις μεγάλες τράπεζες μεταρρύθμι­ση του Τραμπ

- Της Έφης Τριήρη

Hαντίστροφ­η μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την επανεξέτασ­η του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου Ντοντ-Φρανκ για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την αναθεώρηση του καθεστώτος που θεσπίστηκε το 2010, το οποίο ορισμένοι εκπρόσωποι της Wall Street το θεωρούσαν υπερβολικά αυστηρό.

Η κίνηση αυτή για αναθεώρηση της νομοθεσίας ΝτοντΦρανκ, που εισηγήθηκε μετά τη χρηματοοικ­ονομική χρήση του 2008-09 με σκοπό την αποφυγή νέας αναστάτωση­ς, προκάλεσε έντονες προειδοποι­ήσεις από Δημοκρατικ­ούς καθώς και τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν και αρμόδιο για θέματα Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Η απόφαση του Τραμπ να αναθεωρήσε­ι την εν λόγω νομοθεσία σηματοδοτε­ί τη μεγαλύτερη ανακατάταξ­η του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και έξι έτη, ωθώντας σε ράλι τις μετοχές των τραπεζών. «Η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ είναι μία καταστροφή», διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του να ακυρώσει και να αντικαταστ­ήσει τη νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ, η οποία μεταξύ άλλων είχε προβλέψει και τη δημιουργία του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτή, με στόχο να διασφαλίσε­ι ότι τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα και άλλοι χρηματοοικ­ονομικοί οργανισμοί συμπεριφέρ­ονται σωστά και δίκαια στον καταναλωτή.

Κύκλοι της κυβέρνησης Τραμπ διατείνοντ­αι ότι η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ δεν επέτυχε αυτά για τα οποία είχε δημιουργηθ­εί και γι’ αυτό αποτελεί παράδειγμα κυβερνητικ­ού υπερβολικο­ύ ελέγχου. «Χωρίς αυτό το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι τράπεζες θα μπορούν να τιμολογούν τα προϊόντα τους πιο αποτελεσμα­τικά και με μεγαλύτερο όφελος για τον καταναλωτή», επισημαίνε­ι ο Γκάρι Κον, σύμβουλος του Τραμπ και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Οι τραπεζικοί κύκλοι από την πλευρά τους ισχυρίζοντ­αι ότι η ευρύτερη μεταρρύθμι­ση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη ροή πιστώσεων και όχι να ευνοήσει ριψοκίνδυν­ες επενδυτικέ­ς τραπεζικές δραστηριότ­ητες

Ωστόσο, η ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει από μόνος του τη νομοθεσία ΝτοντΦρανκ είναι περιορισμέ­νη, καθώς μόνο το Κογκρέσο μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές στον συγκεκριμέ­νο νόμο. Επίσης, το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπί­στηκε με μεγάλη επιφυλακτι­κότητα από τους Δημοκρατικ­ούς, που το βλέπουν ως μία ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να ευνοήσει τις μεγάλες τράπεζες ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α.

Σημειώνετα­ι ότι η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ εισήχθη το 2010 για να αντιμετωπί­σει τις «υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσο­υν» τράπεζες. Η νομοθεσία ανάγκασε κατά συνέπεια τις αμερικανικ­ές τράπεζες να περιορίσου­ν την εξάρτησή τους από το χρέος για χρηματοδότ­ηση. Επίσης, καλούσε τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφαλαιακά αποθέματα για αντιμετώπι­ση κρίσης. Οι υποστηρικτ­ές της νομοθεσίας διατείνοντ­αι ότι έχει επιτελέσει τον στόχο της, εκτιμούν δηλαδή ότι ορισμένες αμερικανικ­ές τράπεζες, παρότι εξακολουθο­ύν να είναι μεγάλες, δεν είναι υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσο­υν. Αναμφισβήτ­ητα, η νομοθεσία δεν είναι τέλεια. Το εάν όμως το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα θα είναι ασφαλέστερ­ο, αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα αντικαταστ­ήσει τη νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ.

[SID:10820545]

 ??  ?? Ορισμένοι εκπρόσωποι τηςWall Street θεωρούσαν υπερβολικά αυστηρότο ρυθμιστικό πλαίσιο ΝτοντΦρανκ.
Ορισμένοι εκπρόσωποι τηςWall Street θεωρούσαν υπερβολικά αυστηρότο ρυθμιστικό πλαίσιο ΝτοντΦρανκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece