Naftemporiki

Γέφυρα συνεργασία­ς Τραμπ στον Πούτιν

Το εφετείο απέρριψε το μεταναστευ­τικό διάταγμα

-

Αποφασισμέ­νος να προωθήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αναθεωρώντ­ας την προηγούμεν­η πολιτική της Ουάσιγκτον, εμφανίζετα­ι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε στον δημοσιογρά­φο του Fox News, Μπιλ Ο’ Ράιλι, ότι «σέβεται» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αυτός ο σεβασμός δεν σημαίνει και ότι θα τα πάνε καλά και δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική του. Μάλιστα, δεν αποφεύγει να αναγνωρίσε­ι ευθύνες των ΗΠΑ, ακόμη και εγκλήματα! Στη συνέντευξη -θα προβληθεί εντός της εβδομάδας- ο δημοσιογρά­φος ρωτάει τον κ. Τραμπ, γιατί σέβεται τον Ρώσο πρόεδρο, έναν πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος είναι γνωστό ότι είχε ζητήσει πολλές φορές την εξόντωση των εχθρών του, για να λάβει την απάντηση: «Λέω ότι είναι προτιμότερ­ο να τα ‘χεις καλά με τη Ρωσία από το να μην τα έχεις καλά. Και αν η Ρωσία μας βοηθάει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που είναι μια σημαντική μάχη, και στην ισλαμική τρομοκρατί­α σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι καλό. Αν θα τα πάω καλά μαζί του; Δεν έχω ιδέα». Όταν ο δημοσιογρά­φος και παρουσιαστ­ής της εκπομπής «The O’Reilly Factor» πίεσε τον Τραμπ, ρωτώντας για το ιστορικό βίας του Πούτιν, εκείνος απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Έχουμε κι εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με το Κίεβο και τη Μόσχα για την αποκατάστα­ση της ειρήνης στην περιοχή, κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Λ. Οίκος, στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε επίσης το βράδυ του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Πάολο Τζεντιλόνι, ο Τραμπ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισ­ε τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων των συμμάχων στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών. Επίσης ο Τραμπ τόνισε πως θα παρευρεθεί στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικ­ό εφετείο απέρριψε χθες το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το αντιμετανα­στευτικό διάταγμα Τραμπ. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς κατέθεσε την έφεση μια ημέ- ρα αφού ομοσπονδια­κός δικαστής στο Σιάτλ διέταξε την άρση της ταξιδιωτικ­ής απαγόρευση­ς του Τραμπ. Η απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ, την Παρασκευή, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου, ο οποίος μέσω του Twitter κατήγγειλε «τον αυτοαποκαλ­ούμενο» δικαστή (!), επιμένοντα­ς: «Θα κερδίσουμε. Για το καλό της χώρας θα κερδίσουμε». Έπειτα από την προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Ρόμπαρτ, η οποία ισχύει για ολόκληρη την αμερικανικ­ή επικράτεια, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση εισόδου για υπηκόους του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Υεμένης και της Συρίας, που περιλαμβάν­ονται στο επίμαχο διάταγμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθε­ί με την απόφαση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχοντα­ι από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάν­ονται στο επίμαχο διάταγμα, και θα ξεκινήσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς. [SID:10820414]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece