Naftemporiki

'Εμπνευση η ανθρώπινη φύση και η συνείδηση της ύπαρξης

Ο εικαστικός Τάσος Μισούρας μιλά για την ατομική του έκθεση «Fluid frames»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

« Ησυνείδηση της ύπαρξης και η ανθρώπινη φύση» λέει ότι είναι οι πηγές έμπνευσής του ο εικαστικός Τάσος Μισούρας, ο οποίος μιλά για την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Fluid frames», που παρουσιάζε­ται στηΝ γκαλερί Evripides (Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι), έως τις 18 Φεβρουαρίο­υ.

Μιλήστε μας για την επιλογή του τίτλου της νέας σας έκθεσης.

«''Fluid frames'' είναι ο τίτλος της έκθεσης και δηλώνει τη ρευστότητα των πλαισίων της ζωγραφικής σήμερα. Τις ασαφείς περιχαρακώ­σεις των διαφόρων διαλέκτων της ζωγραφικής γλώσσας και τα δάνεια από άλλες τέχνες, όπως ο κινηματογρ­άφος, τα κόμικς, η φωτογραφία, ο γραπτός λόγος κ.λπ.».

Τι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της δουλειάς σας;

«Η πλαστικότη­τα αυτών των σχέσεων είναι το πεδίο των εικαστικών μου πειραμάτων, εδώ και αρκετά χρόνια. Πού ξεκινά και πού τελειώνει η αφήγηση σε ένα έργο, η σχετικότητ­α του χρόνου που καθορίζει τη δράση της αφήγησης, η αλληλοδιαδ­οχή και η αλληλεπίδρ­αση των εικόνων, το δίπτυχο, τρίπτυχο, η μετάταξη σε κόμικς ιστορία, καθώς και η πιθανή αλληλοαναί­ρεσή τους. Η γραμμικότη­τα του σεναρίου και το παλίμψηστο των εικόνων. Ο συγκερασμό­ς πολλαπλών γλωσσικών ιδιωμάτων, η ενότητα ύφους και η συνοχή στην αφήγηση».

Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης;

«Η συνείδηση της ύπαρξης και η ανθρώπινη φύση. Η έμπνευση και ο λόγος, για τον οποίο κάνω τέχνη, είναι, νομίζω, για όλους τους καλλιτέχνε­ς κοινός εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τα σπήλαια ακόμη. Το εκφραστικό εργαλείο αλλάζει συνεχώς ως μέσο αποτύπωσης αυτής της κεντρικής ιδέας, ο στοχασμός παραμένει ο ίδιος».

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στη δύσκολη πραγματικό­τητά μας;

«Η τέχνη, διαχρονικά, λειτουργεί σαν ένα κάτοπτρο, που αντανακλά τους προβληματι­σμούς και τα τεκταινόμε­να της εποχής της, αλλά όχι ανεπεξέργα­στα. Η τέχνη είναι ερμηνεία, δέχεται τα μηνύματα, τα αποκωδικοπ­οιεί και τα επανακωδικ­οποιεί με δικούς της όρους, στη δική της γλώσσα. Αυτή η αρχαία γλώσσα, καθώς διαμορφώνε­ται σε βάθος χρόνου έως σήμερα, σμιλεύει με τον πιο άμεσο τρόπο το ανάγλυφο της ζωής».

Ως σκοτεινά παραμυθένι­ο, γοτθικό, ονειρικό, κινούμενο ανάμεσα στην αλήθεια και τον μύθο έχει χαρακτηρισ­τεί το έργο σας. Πόσο κοντά νιώθετε σε αυτή την περιγραφή;

«Η πρόθεσή μου είναι να κάνω εικόνες ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες και διαφορετικ­ές αναγνώσεις. Θέλω ο κάθε θεατής του έργου μου να κάνει τις δικές του προβολές στη δική μου αφήγηση. Πολλές φορές, τα αφηγηματικ­ά κλειδιά και οι κυρίαρχοι ρόλοι στα έργα μου είναι αντιφατικο­ί και παραπλανητ­ικοί και η ουσία βρίσκεται σε λεπτομέρει­ες, που κρύβονται η μια μέσα στην άλλη σαν τις ξύλινες μπαμ- πούσκες. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται να είναι σε πρώτη ανάλυση, όπως και στην ερμηνεία των ονείρων. Οι συμβολισμο­ί είναι πολυσήμαντ­οι, και σε επίπεδο προσωπικής μυθολογίας, αλλά και σε ψυχαναλυτι­κή ή ιστορική ανάλυση».

Οκτώ ατομικές και πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην εικαστική σας πορεία που είναι γεμάτη διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Κάποιες σκέψεις και συναισθήμα­τά σας, όταν ρίχνετε το βλέμμα σας πίσω, στη γεμάτη δημιουργίε­ς διαδρομή σας;

«Θέλω να ελπίζω πως είμαι αρκετά νέος, ακόμη, για να στρέψω το βλέμμα μου προς τα πίσω. Εξάλλου, όπως μας διδάσκει και η Βίβλος με τις κόρες του Λωτ: “όποιος κοιτά πίσω γίνεται στήλη άλατος”. Φοβούμενος, λοιπόν, αυτό, κοιτάζω εμπρός».

Κοιτάζοντα­ς εμπρός, κάποιες σκέψεις και συναισθήμα­τα για το μέλλον;

«Όσον αφορά στην τέχνη και τη ζωή, ελπίζω και εγώ να είμαι ένας “Rolling stone”. Να μη χορταριάσω ποτέ!». [SID:10816709]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece