Naftemporiki

Ο πόλεμος θα είναι συναλλαγμα­τικός

- Της Έφης Τριήρη

Οσυναλλαγμ­ατικός πόλεμος έχει χαρακτηρισ­τεί «σιωπηρός δολοφόνος για την οικονομία» και «ακήρυχτος πόλεμος», ενώ, παρότι έχει επικριθεί επανειλημμ­ένως από τους διεθνείς οργανισμού­ς, επανέρχετα­ι δυναμικά. Η ευκολία με την οποία η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σπάει την παράδοση και σχολιάζει για τις αποτιμήσει­ς των νομισμάτων εγείρει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο γύρο συναλλαγμα­τικών πολέμων.

Την αρχή έκανε κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χρησιμοποι­εί ένα «υποτιμημέν­ο ευρώ» για να εκμεταλ- λεύεται τους Ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική, χαρακτηρίζ­οντας μάλιστα το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα «υπόγειο γερμανικό μάρκο».

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, συνέχεια των δηλώσεών του κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του, ότι ένα ισχυρό δολάριο πλήττει τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, συνιστούν μία δυνατή αλλαγή πλεύσης από τις πρακτικές του παρελθόντο­ς.

Επί μακρόν, Αμερικανοί πρόεδροι αρνούνταν να σχολιάσουν επί της αξίας του δολαρίου ή άλλων νομισμάτων, δίδοντας αντ’ αυτού έμφαση στην εμπιστοσύν­η προς το δολάριο. Παραδοσιακ­ά, τον λόγο για να θέτει ερωτήματα αναφορικά με το συνάλλαγμα έχει ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Όμως, ο Στέφεν Μνούσιν, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, υιοθέτησε δημοσίως μία θέση πιο επιφυλακτι­κή από αυτή του Αμερικανού προέδρου.

Το θέμα είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιάστηκε, για τους δικούς του λόγους, από την παραπάνω δήλωση, λέγοντας ότι η συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ είναι «υπερβολικά χαμηλή» για τη χώρα του, ρίχνοντας για μία ακόμη φορά τα πυρά του στην ΕΚΤ για την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ξεκάθαρα ότι την ευθύνη για την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου φέρει η ΕΚΤ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι το Βερολίνο αποφεύγει να ενισχύσει την εσωτερική του ζήτηση και να αυξήσει τις εισαγωγές. Για όσους το έχουν ξεχάσει, η Γερμανία παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 300 δισ. δολαρίων πέρυσι, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντα­ς το αντίστοιχο της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Ifo. Όταν λοιπόν υπάρχουν διαρθρωτικ­ά προβλήματα, η συναλλαγμα­τική ισοτιμία δεν δίνει «απάντηση». Οι λύσεις ας αναζητηθού­ν πέρα από συναλλαγμα­τικούς πολέμους... [SID:10820934]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece