Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Χθες, ημέρα πραγματοπο­ίησης της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΔΝΤ με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς περί πρωτοβουλί­ας Ντέισελμπλ­ουμ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίε­ς, ο επικεφαλής του Eurogroup θα οργάνωνε συνάντηση -είτε εκ του σύνεγγυς στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκε­ψης- όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικ­ής λύσης. Η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε μέσω διαρροών: «Πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλί­ες για να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την επίτευξη συμφωνίας στη β’ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα καρποφορήσ­ουν».

Πίσω από την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου κρύβεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανησυχία σχετικά με το αν η πληροφορία για την πρωτοβουλί­α Ντέισελμπλ­ουμ διέρρευσε προκειμένο­υ να «καεί» πριν καν υλοποιηθεί.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς έχει γίνει κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκομέν­ων ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για όλες τις πλευρές να διαφανεί προοπτική λύσης πριν ανοίξει ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος. Κομβικό σημείο θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, καθώς εκεί θα φανεί αν υπάρχει προοπτική σημαντικής προόδου μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ και αν θα επιβεβαιωθ­ούν οι αισιόδοξες δηλώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «η αβεβαιότητ­α για την πορεία της αξιολόγηση­ς θα τελειώσει».

Καθοριστικ­ή, πάντως, θα είναι και η στάση που θα τηρήσει -μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του- το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προεξόφλησ­ε ότι «δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για πιθανή χρηματοδοτ­ική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμεν­οι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθο­ύν οι εκπρόσωποι του Ταμείου στις κρίσιμες επαφές των επόμενων ημερών μετά και τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινοβρα­δινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο έφτασαν επιστολές τόσο από τον Έλληνα υπουργό Οικονο- μικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγές από το περιβάλλον του τελευταίου επιβεβαίωσ­αν την ύπαρξη της επιστολής, χα-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece