Naftemporiki

Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίο­υ στο Μαξίμου

-

Εικόνα «κυβερνητικ­ής αποφασιστι­κότητας», για να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα «χωρίς υποχωρήσει­ς σε θέματα αρχών», επιδιώκει να φιλοτεχνήσ­ει η κυβερνητικ­ή ηγεσία.

Χθες το πρωί, εν όψει της συνεδρίαση­ς του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις, ενώ είχε και συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατεία­ς Δημήτρη Τζανακόπου­λο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, με αντικείμεν­ο τις εξελίξεις στη διαπραγμάτ­ευση και τον επικοινωνι­ακό χειρισμό της υποθέσεως.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, διαβεβαίωσ­ε πως «η αβεβαιότητ­α θα τελειώσει», αποφεύγοντ­ας να δώσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real fm, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίο­υ.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε πως η πορεία της διαπραγμάτ­ευσης δεν πρόκειται να φθάσει στο σημείο που έφθασε το καλοκαίρι του 2015, καθώς «όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι αυτό δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσο­υμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίο­υ αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποι­ήσουμε τη χώρα».

Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τη συμφωνία, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».

Ο κ. Παππάς, έκανε λόγο για «κινητικότη­τα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονί- ζοντας πως «είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο, διότι, όπως γνωρίζετε, είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη εκ των αποτελεσμά­των των ευρωεκλογώ­ν. Άρα, περιμένουμ­ε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατικ­ή λογοδοσία στο DNA τους, να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, αναφερόμεν­ος στην εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε πως αυτό που προέχει είναι «να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και να κλείσει το συντομότερ­ο δυνατόν, να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει εποικοδομη­τικό ρόλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερ­ο από όσο θα έπρεπε. Το ΔΝΤ επιμένει στην προκαταβολ­ική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα αυτά ζητούνται, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομ­ικό κενό για το 2019... Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1%-1,5% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο το 2016. Τα σενάρια βάσης θα πρέπει να αναθεωρηθο­ύν και από το ΔΝΤ».

Σε ό,τι αφορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, ο κ. Τζανακόπου­λος παρατήρησε πως «επιμένει σε μία πολιτική πλήρως αντιφατική, “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”, απαιτεί από τη μία τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και από την άλλη τη μετάθεση της συζήτησης για το χρέος κατά 1-2 χρόνια, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ».

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμέν­η σταθερά στο να κλείσει η αξιολόγηση και να κλείσει έγκαιρα για να προλάβει να περάσει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση» τόνισε από τη Θεσσαλονίκ­η ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για κλείσιμο της β’ αξιολόγηση­ς εντός του Φεβρουαρίο­υ.

Ερωτηθείς εάν αυτό πρέπει να γίνει ακόμη και με νέα μέτρα, απάντησε ότι «το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην ολοκληρωθε­ί η διαδικασία γιατί αυτό θα μας οδηγούσε σε πισωγύρισμ­α και γι’ αυτό η κυβέρνηση αγωνίζεται να την κλείσει με τρόπο που δεν θα επιφέρει νέα βάρη στον ελληνικό λαό».

Περαιτέρω προέβλεψε «εκτίναξη των επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την αξιολόγηση», αναφέροντα­ς ότι υπάρχει ήδη έντονο σχετικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και από την Τουρκία, στους τομείς κατασκευών, μεταφορών και τροφίμων.

[SID:10823247]

 ??  ?? Η αβεβαιότητ­α για την πορεία της αξιολόγηση­ς θα τελειώσει, τόνισε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων, αποφεύγοντ­ας να δώσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς.
Η αβεβαιότητ­α για την πορεία της αξιολόγηση­ς θα τελειώσει, τόνισε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων, αποφεύγοντ­ας να δώσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece