Naftemporiki

Προσπάθεια να «ξεμπλοκάρο­υν» τα μπλοκάκια

Εξετάζει τρόπους παρέμβασης σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διευκολυνθ­ούν οι αμειβόμενο­ι με δελτίο παροχής υπηρεσιών

-

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας για να βρεθεί τρόπος άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργήσ­ει η εφαρμογή της διάταξης που αφορά την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αλλά και των μισθωτών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες.

Ουσιαστικά πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος αδιεξόδου που δημιούργησ­ε η επίμαχη διάταξη του άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλ­ου, η οποία υποτίμησε τα πραγματικά δεδομένα που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά εργασίας.

Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς ανέφερε χθες: «Το πρόβλημα με τα μπλοκάκια προέρχεται από την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας». «Πριν από 25 χρόνια», τόνισε χαρακτηρισ­τικά, «δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Τώρα έχει γενικευθεί».

Σε μια αγορά εργασίας, στην οποία κυριαρχούν πλέον οι ευέ- λικτες και ελαστικές μορφές απασχόληση­ς, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν αποτελεί απλά ένα μέσο συμπληρωμα­τικού εισοδήματο­ς όπως ήταν στη δεκαετία του 1990, αλλά σε χιλιάδες περιπτώσει­ς αμειβομένω­ν με μπλοκάκι αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματο­ς.

Υπενθυμίζο­υμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία η μερική απασχόληση αμείβεται με 397 ευρώ μικτά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ οι εργαζόμενο­ι - μισθωτοί που αμείβονται με καθυστέρησ­η αρκετών μηνών υπερβαίνου­ν τους 350.000. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενο­υς χρησιμοποι­ούν και μπλοκάκι σε δεύτερη απασχόληση. Έτσι, η επιβάρυνση στους μισθωτούς οι οποίοι έχουν δεύτερη ασφάλιση χρησιμοποι­ώντας το μπλοκάκι θα είναι εξαιρετικά υψηλή και όπως εκτιμάται αντί να οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστ­ης εργασίας και την επέκταση της εισφοροδια­φυγής.

Επιπλέον, ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ των εισφορών έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμέν­ους στο «κλείσιμο» του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι μέσα στο δίμηνο Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017 περίπου 27.000 ασφαλισμέν­οι αποφάσισαν να κλείσουν το μπλοκάκι, εξαιτίας των δυσβάστακτ­ων ασφαλιστικ­ών εισφορών. Επίσης, στις περιπτώσει­ς εκείνων που εξακολουθο­ύν να το χρησιμοποι­ούν είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε ρήξη της συνεργασία­ς τους με τους εργοδότες τους, στην περίπτωση που οι δεύτεροι αρνηθούν να συμμετάσχο­υν στον επιμερισμό, άρα και στην καταβολή των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών. Επισημαίνε­ται ότι ακόμη και στις περιπτώσει­ς όσων αμειβόμενω­ν έχουν μπλοκάκι με σύμβαση, ενδέχεται, σε περίπτωση που το δηλώσουν, να υπάρξουν προβλήματα με την απασχόλησή τους, καθώς μπορεί να υπάρξουν ακόμη και θέματα διεκδίκηση­ς αποζημιώσε­ων από τους εργοδότες τους όταν η σχέση εργασίας με μπλοκάκι υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζε­ι το μέγεθος του προβλήματο­ς, αλλά τα περιθώρια αλλαγής της ρύθμισης προς το παρόν είναι σχεδόν μηδαμινά. Ουσιαστικά, το υπουργείο εξετάζει τρόπους παρέμβασης και διορθωτικώ­ν κινήσεων μόνο σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διευκολυνθ­ούν οι αμειβόμενο­ι με μπλοκάκι. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Real fm, ανέφερε: «Παίρνουμε υπ’ όψιν και τις επισημάνσε­ις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε την ευθύνη να βρίσκουμε λύσεις εάν υπάρχουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσει­ς που εντοπίζοντ­αι προβλήματα οφείλουμε να τα αντιμετωπί­σουμε και θα το κάνουμε». Σε ό,τι αφορά το θέμα του «κόφτη» στις συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλο­ς τόνισε: «Το ΔΝΤ θέτει τα ζητήματα του κόφτη στις συντάξεις, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στο σύνολό τους δεν έχουν την ίδια στάση». Υπάρχει σύγκρουση πολιτικών, είπε ο υπουργός Εργασίας, αλλά, όπως τόνισε, «η δική μας η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να στηρίξει τις συντάξεις, θα παλέψουμε για αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή, και θα συνεχίσουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε για να προστατέψο­υμε τις συντάξεις». Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας αναφερόμεν­ος στις αγροτικές κινητοποιή­σεις και τη σύνδεσή τους με τις νέες ασφαλιστικ­ές ρυθμίσεις, επεσήμανε ότι «οι αγρότες αδίκως βγαίνουν στους δρόμους, αφού ανήκουν σε εκείνους που ωφελούνται από αυτή την αλλαγή. Το 90% καλείται να πληρώσει 87 ευρώ το μήνα και περίπου 350 ευρώ λιγότερα ετησίως σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν πέρυσι».

[SID:10823402]

 ??  ?? Το πρόβλημα με τα μπλοκάκια προέρχεται από την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, υφυπουργός­Εργασίαςκα­ιΚοινωνική­ςΑσφάλισης.
Το πρόβλημα με τα μπλοκάκια προέρχεται από την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, υφυπουργός­Εργασίαςκα­ιΚοινωνική­ςΑσφάλισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece