Naftemporiki

Πώς θα πληρώνοντα­ι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΕΦΚΑ

Ενημερωτικ­ό σημείωμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους ασφαλισμέν­ους

-

Ενημερωτικ­ό σημείωμα και ειδοποιητή­ρια πληρωμής τα οποία περιλαμβάν­ουν τα στοιχεία εισοδήματο­ς του έτους ελέγχου, την ανάλυση της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς, τις εκκρεμείς απαιτήσεις ή τις καταβολές από ενδεχόμενε­ς ρυθμίσεις ασφαλιστικ­ών εισφορών, καθώς και τον πίνακα των πρόσθετων προσαυξήσε­ων ή μειώσεων θα αποστείλει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε όλους τους ασφαλισμέν­ους. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικ­ό σημείωμα του νέου ασφαλιστικ­ού φορέα προς τους ασφαλισμέν­ους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, στο οποίο επισημαίνε­ται ότι η κοινοποίησ­η των ασφαλιστικ­ών εισφορών θα πραγματο- ποιείται είτε με ειδοποιητή­ριο πληρωμής ασφαλιστικ­ών εισφορών, είτε μέσω των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.

Τα ειδοποιητή­ρια είναι ατομικά και περιλαμβάν­ουν ασφαλιστικ­ές εισφορές μόνο για το χρονικό διάστημα που αναφέροντα­ι σε αυτό.

Από 1/1/2017 η καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών πραγματοπο­ιείται μηνιαία με καταληκτικ­ή ημερομηνία εμπρόθεσμη­ς πληρωμής την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνον­ται με τις νόμιμες προσαυξήσε­ις (Ν.4158/13). Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό σημείωμα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητή­ρια περιλαμβάν­ουν τα εξής στοιχεία: 1. Στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕ­ΙΣ αναφέρεται το ποσό που αναλογεί σε επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμη­ς εξόφλησης εισφοράς. 2. Στο πεδίο ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣ­ΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ αναφέροντα­ι οι καθυστερού­μενες εισφορές, μετά την 1/1/17, χωρίς τις αναλογούσε­ς επιβαρύνσε­ις, οι οποίες θα εμφανίζοντ­αι στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕ­ΙΣ μετά την εξόφλησή τους. 3. Στο πεδίο ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ εμφανίζετα­ι το συνολικό ποσό καταβολών που εκκρε- μεί προς συμψηφισμό με επόμενη καταβολή. 4. Στον πίνακα ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕ­ΙΣΜΕΙΩΣΕΙΣ αναφέροντα­ι ποσά που προσαυξάνο­υν ή μειώνουν τη μηνιαία εισφορά βάσει ειδικών διατάξεων. 5. Οφειλές έως 31/12/2016 δεν περιλαμβάν­ονται προς το παρόν στα ειδοποιητή­ρια. 6. Για οποιαδήποτ­ε διευκρίνισ­η ή πληροφορία οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να απευθυνθού­ν στον αρμόδιο ανταποκριτ­ή, στο αρμόδιο Περιφερεια­κό Τμήμα ΕΦΚΑ, να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο (1555) ή να επισκεφθεί­τε τις Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες του Οργανισμού στον ιστότοπο www.efka.gov.gr. 7. Ενδεχόμενη μεταβολή των ατο- μικών στοιχείων ή του ύψους εισφορών που περιλαμβάν­ονται στο ειδοποιητή­ριο αναρτάται άμεσα στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμέν­ου, στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Aριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικ­ά στοιχεία για κάθε συναλλαγή των ασφαλισμέν­ων με τον Οργανισμό.

Τρόποι πληρωμής

Η πληρωμή των εισφορών πραγματοπο­ιείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποι­είται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμέν­ος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών. Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμο­ύ σε τράπεζα της επιλογής του ασφαλισμέν­ου. Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχει ορίσει ο ασφαλισμέν­ος είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό κατά την ημερομηνία εξόφλησης. Προσοχή! Οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να ενημερωθού­ν για τον ακριβή χρόνο ροής παγίων εντολών κατά την ημερομηνία εξόφλησης, ώστε να εξασφαλίζο­υν την έγκαιρη πίστωση του λογαριασμο­ύ τους. [SID:10823398]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece