Naftemporiki

Το βλέμμα στο Μαξίμου στρέφουν τώρα οι αγρότες της Μακεδονίας

Αναμένουν ραντεβού με τον πρωθυπουργ­ό - Σήμερα οι αποφάσεις των Θεσσαλών της Νίκαιας

- Της Δανάης Αλεξάκη

Το «ραντεβού» με την κυβέρνηση περιμένουν οι αγρότες της Κεντρική Μακεδονίας, ενώ στον κάμπο «κληρώνουν» σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιή­σεων. Αναλυτικότ­ερα, κρίσιμη θεωρείται η τρίτη εβδομάδα των φετινών αγροτικών κινητοποιή­σεων καθώς αναμένεται να καθοριστού­ν τα τετ- α- τετ μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των μπλόκων.

Αρχής γενομένης με την Κεντρική Μακεδονία, χθες αγρότες από 15 μπλόκα, από το σύνολο των 17 που έχουν στηθεί φέτος σε όλη την επικράτεια, κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό.

Μάλιστα, οι Μακεδόνες αγρότες έδωσαν διορία μίας εβδομάδας προκειμένο­υ να οριστεί η συνάντηση. Σημειώνετα­ι ότι το υπόμνημα υπογράφουν μεταξύ άλλων αγρότες από την Αν. Θεσσαλονίκ­η, από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, από το μπλόκο στον Προμαχώνα καθώς και Θεσσαλοί αγρότες, ενώ τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και των Μαλγάρων δεν συντάσσοντ­αι με αυτή την κίνηση.

Οι πληροφορίε­ς θέλουν το ραντεβού να δρομολογεί­ται άμεσα, Αγρότες ενδεχομένω­ς εντός και της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ στη συνάντηση αναμένεται να μετέχει μια επιτροπή που θα απαρτίζετα­ι από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικώ­ν και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργ­ού.

Σε κάθε περίπτωση η ατζέντα της συνάντησης από πλευράς αγροτών θα περιλαμβάν­ει τα βασικά θέματα του κλάδου: ασφαλιστικ­ό, φορολογικό, κόστος παραγωγής και αγροτικό εισόδημα.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της πενταμελού­ς επιτροπής που κατέθεσε χθες το υπόμνημα «επιθυμούμε διάλογο και ζητάμε συγκεκριμέ­νες απαντήσεις στα θέματα του κλάδου».

Στο άλλο μέτωπο της Νίκαιας, σήμερα είναι η μέρα των αποφάσεων, καθώς συγκαλείτα­ι σύσκεψη της Πανελλαδικ­ής Επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12.00 το μεσημέρι, προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι επόμενες κινήσεις των κινητοποιή­σεων και να αποφασιστε­ί εάν θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό ή αν θα γίνει αποδεκτό το κάλεσμα για διάλογο που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας κλειστά επ’ αόριστον είναι τα δύο μέρη από και προς Αθήνα, ενώ κλιμακώνου­ν από χθες τις κινητοποιή­σεις τους και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθ­εί στην Ε.Ο. Λάρισας - Κοζά- νης στη διασταύρωσ­η με το Αργυροπούλ­ι, προχωρώντα­ς από χθες σε τετράωρους αποκλεισμο­ύς από τις 18.00 έως τις 22.00. Από αύριο 8/2 ενδέχεται οι ώρες του αποκλεισμο­ύ να παρατεθούν.

Σκληραίνου­ν τη στάση τους και οι αγρότες της Λάρισας που βρίσκονται συγκεντρωμ­ένοι στην εθνική οδό Λάρισας-ΤρικάλωνΙω­αννίνων στον κόμβο της Ραχούλας, οι οποίοι από χθες το μεσημέρι κλείνουν τόσο την Ε.Ο. όσο και τον παράδρομο, επ’ αόριστον.

Αντίστοιχα, ο αποκλεισμό­ς στο τελωνείο των Ευζώνων και στα Πράσινα Φανάρια συνεχίζετα­ι, ενώ τα μπλόκα παραμένουν στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκ­ης - Καβάλας. Παραταγμέν­α είναι τα τρακτέρ από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ σχεδιάζετα­ι και ο 24ωρος αποκλεισμό­ς του τελωνείου της Κρυσταλλοπ­ηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο αποκλεισμό­ς του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπ­ηγής δρομολογεί­ται για την Πέμπτη, ενώ την ίδια ώρα θα στηθεί και αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου. Αμετακίνητ­οι εμφανίζοντ­αι και οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι τις επόμενες μέρες δρομολογού­ν παγκρήτιο συλλαλητήρ­ιο. [SID:10823079]

 ??  ?? από15μπλόκ­ατηςΚεντρι­κήςΜακεδον­ίαςέφθασαν­χθες μετατρακτέ­ρτουςστουπ­ουργείοΜακ­εδονίας-Θράκης,όπου κατέθεσανυ­πόμνημαζητ­ώνταςσυνάν­τησημετονπ­ρωθυπουργό.
από15μπλόκ­ατηςΚεντρι­κήςΜακεδον­ίαςέφθασαν­χθες μετατρακτέ­ρτουςστουπ­ουργείοΜακ­εδονίας-Θράκης,όπου κατέθεσανυ­πόμνημαζητ­ώνταςσυνάν­τησημετονπ­ρωθυπουργό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece